Fehér pokol - The Grey [2011] - Liam Neeson a farkasokkal is elbánik
2013. január 30. írta: redbandita

Fehér pokol - The Grey [2011] - Liam Neeson a farkasokkal is elbánik

Liam Neesen előtt nincs lehetetlen, ez mostmár biztos... Azt már tudjuk róla, hogyha a lányát vagy feleségét rabolják el, akkor bármire képes, azt is, hogy mire hajlandó akár egy egész népcsoport megmentése érdekében (Schindler listája), továbbá hogyan neveli egyedülálló apaként kisfiát (Igazából szerelem), na és persze láttuk a "sötét oldalon" is, mint pl. a Nolan-féle Batman filmekben. Természetesen ezeken kívül rengeteg moziban feltűnt, hol kisebb, hol nagyobb szerepekben. Ezúttal egy repülőgép balesetet él túl, de egy rendkívül szerencsétlen helyen, ahol hatalmas veszély fenyegeti a maréknyi túlélőt. Rendkívül izgalmas, és elképesztően látványos film, de gyengébb gyomrúaknak inkább nem ajánlanám és azoknak sem, akik a vér látványát nem bírják, ami különösen a fehér havon mutat extra durván...

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

TG_08943_R.jpgPro Video Film & Distribution

Volt régen egy vicc arról, hogy ki az igazán szerencsétlen? Aki zuhanó repülőről, süllyedő hajóra érkezik. Na itt is valami hasonló a helyzet... Egy olajfinomító dolgozói Alaszka egy kietlen részén (mondjuk abból van neki bőven) repülőgép balesetet szenvednek. Az utasok nagy része azonnal szörnyet hal, mindössze nyolc túlélő marad, de közülük is szinte mindenki megsebesül. Vérfagyasztó hideg van, nincs víz vagy élelem (legalábbis nagyon kevés), rádiós kapcsolat szinte esélytelen, így a felmentő sereg sincs a képben. Ha mindez pedig nem lenne elég kiderül, hogy egy farkas falka területén "landoltak", akiknek szintén nincs élelmük, így az emberre is rendkívül veszélyesek.

A rendező, Joe Carnahan elmondása szerint idézem:

"Ez egy hardcore túlélőfilm. Ha félsz a vadállatoktól, vagy repülőn utazni, akkor ez a mozi jó hosszú ideig távol tart mindkettőtől..." (Mozimánia 2012/3.)

És tényleg. Rám is rendkívüli hatással volt a film, amely után a farkasokat valahogy egyáltalán nem kedveltem meg. Sőőőt! Amikor nyáron a Fővárosi Állatkertben jártam, konkrétan kikerültem a farkasok területét :) Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez ciki, hiszen rács mögött vannak, ráadásul az ottani állatok biztosan nem éheznek ember húsra, de azért biztos, ami biztos. Nem?

Joe Carnahan már dolgozott együtt Liam Neeson-nal pl. A szupercsapat című filmben, elmondása szerint Liam a lehető legjobb választás volt, hiszen rendkívül hiteles maradt a szerepben. Carnahan azzal indokolt egy interjúban, hogy bár a színész rendkívül jó egészségnek örvend, mégiscsak elmúlt hatvan éves, így tudja milyen az, amikor már ketyeg az idő... Ezt is csak alátámasztani tudom, bár nem vagyok teljesen független a kérdésben, hiszen nagyon kedvelem Liam Neeson, és a legjobb színészek közé sorolom.

TG_01182.jpgPro Video Film & Distribution

Részben a viszontagságos körülmények miatt, részben a balesetből származó sérülések ellátatlansága miatt, és leginkább a gyilkos farkasok miatt a nyolctagú csapat vészesen fogy... Nincs igazi búvóhely, sem fegyverek, ami nyilván mind mind nehezítő körülmény. A megmaradt csapat tagjai úgy döntenek, hogy az egy helyben várakozásnál még az is jobb, ha útra kelnek, így összeszedik megmaradt értékeiket és pár dolgot, ami segíthet a túlélésben és nekivágnak a havas, kietlen, zimankós tájnak.

TG_02194.jpgPro Video Film & Distribution

Ahogy ültem a moziban egyre inkább éreztem magamon, hogy mennyire szorítok a maradék túlélőknek és mennyire izgulok, hogy legalább ő vagy ő vagy ő életben maradjon. És minden egyes elvesztett embernél egyre jobban kezdett összeszorulni a torkom. Talán ezért is mondanám, hogy a fehér pokol nem egy tinglitangli kis hollywood-i rózsaszín sztori, amit kikapcsolódásként teszünk a DVD lejátszóba. Ez valami más. Az olyan típusú filmek közé sorolom magamban, ami napokkal, hetekkel később is a hatása alatt tartja az embert és amit csak akkor nézzünk meg, ha fel vagyunk rá lelkileg készülve!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr415046373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása