Programajánló - PLACCC Fesztivál
2012. szeptember 01. írta: redbandita

Programajánló - PLACCC Fesztivál

Okostelefonos városi játék, szemétépítészet, filmes városportré, hanginstallációk, múltidéző képzőművészeti alkotás és köztéri szaunázás is szerepel a PLACCC Fesztivál idei programsorozatában. A meglepő budapesti helyszíneken zajló rendezvény szeptember 21-én kezdődik és tíz napig tart.

placcc_logo_color.jpg

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Az induláskor csak külföldi csoportok léptek fel, ám azóta egyre több hazai alkotó mutatja be formabontó köztéri produkcióit a rendezvényen. A művészek a hatodik PLACCC Fesztiválon, szeptember 21. és 30. között ismét meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókkal várják az újszerű élményekre fogékony közönséget Budapest számos pontján. Az idei rendezvény mottója: kép, hang, design, játék.

A fesztivál programját ezúttal is a műfaji sokszínűség jellemzi. Egy olasz alkotócsoport nyáron audio-vizuális városportrét forgatott Budapest VIII. kerületében a helyi lakosok bevonásával. A végeredményt, vagyis a helyszínspecifikus filmet egy alkalmi szabadtéri moziban vetítik majd le a PLACCC Fesztivál látogatóinak.  

Ugyancsak népszerűnek ígérkezik az az okostelefonokra kifejlesztett, helymeghatározáson alapuló városi játék, amit két német alkotó mutat be Budapesten. A résztvevőknek GPS segítségével feladványokat kell megoldaniuk, amelyeken keresztül újra felfedezhetik a környék rejtett szépségeit, apró titkait.

Holland designerek és magyar alkotók szemétre szánt anyagokból készítenek kísérleti konstrukciókat az idei PLACCC Fesztiválon. A ReFunc új funkciót ad a kidobott tárgyaknak a környezettudatosság jegyében.  

Városi hangokkal, zajokkal kísérleteznek magyar, finn és brit alkotók egy közös projekt keretein belül a város különböző pontjain. Az időnként meghökkentő, ugyanakkor szórakoztató élményen túl mind a négy hanginstalláció társadalmi kérdéseket érint, például a homofóbiát, a sztereotípiákat, az elidegenedést és a kommunikáció hiányát.    

Fiatal magyar képzőművészek egy már-már elfeledett köztéri szobrot és annak alkotóját ünneplik meg a XI. kerületben. Ritkán használt technikával óriási faliképet készítenek, és élő, közösségi térré varázsolják a kissé elhanyagolt kertet két bérház között a PLACCC idejére.

Minden bizonnyal nagy meglepetést okoz az idei fesztiválon a cseh építészek installációja is. Az alkotók ugyanis köztéri szaunát építenek Budapest egyik forgalmas pontján, amit a látogatók akár ki is próbálhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr734748233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása