Szilaj, a vad völgy paripája - Spirit [2001]
2012. augusztus 01. írta: redbandita

Szilaj, a vad völgy paripája - Spirit [2001]

A Shrek évében állt elő a Dreamworks Szilaj történetével, ami teljesen más (mindenben), mint a zöld ogre története. Nincs benne irónia, vagy fekete humor, nem figuráz ki más meséket, sőt inkább hajaz egy Disney mesére, mint egy animációs filmre. De nincs is ezzel baj, kell ilyen is, bár érdekes módon, sem korábbi, sem későbbi években nem készítettek a Szilajhoz hasonló, megható történetet... Pedig sikeres volt, nagy bevételt hozott a stúdiónak és még Oscart is kapott. Lovasoknak, vagy a lovak szerelmeseinek szerintem kötelező darab.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

spirit_stallion_of_the_cimarron.jpg

Számomra nagyon szokatlan volt az első negyed órában (amíg meg nem szoktam), hogy nincsenek párbeszédek. A sztorit narrátor segítségével, majd később néhány ember párbeszédéből értjük meg. Félre ne értsétek, nem azt akarom mondani, hogy ez rossz dolog, csak kicsit furcsa, mert ahhoz szoktam hozzá, hogy a szereplők (legyenek azok bármilyen teremtmények) beszélnek. Na itt nem, Szilaj szemszögéből ismerjük meg a sztorit, de narrátor beszél. Ez egyébként senkinek ne szegje kedvét, mert ezt pár perc után meg lehet szokni és akkor már egyre élvezetesebbé válik.

Szilaj egy vad ló, aki sosem élt istállóban, sosem adtak neki enni, sosem találkozott még emberekkel. Egy csordában él és imádja ezt a szabadságot. Egy napon azonban az otthonukat emberek lepik el és Szilajt foglyul is ejtik a katonák, akik mindenképp beakarják őt törni. De ez nem is olyan egyszerű... Szilaj mindig ellenáll, sőt ledobja sorban az őt megülni akaró katonákat, de még a tábornokot is, aki ezt nagyon, de nagyon rossz néven veszi. 

www.tvn.hu_5313d46d038126c33e124d3478420fdb.jpg

Büntetésből Szilajt étlen szomjan tartják kikötve. Nem is tudom, hogy mi a rosszabb neki, mit visel el nehezebben: az éhezést, a szomjúságot vagy a bezártságot. Ám még ebben a kiszolgáltatott helyzetben sem lehet őt betörni, mindenkit ledob magáról. Ekkor ismeri meg Szilaj a szintén foglyul ejtett indián fiút, Kispatakot. Vele sem szimpatizál különösképpen, de a fiúnak nagyon megtetszik a ló. Amikor egy váratlan pillanatban esélyt kapnak a menekülésre, akkor együtt vágnak neki. Ám ekkor még Szilaj nem sejti, hogy megint csapdába esett. Mondjuk ez nem teljesen igaz, hiszen az indiánok sokkal jobb körülmények között tartják, de azért mégis csak ki van kötve. Szilaj ekkor ismeri meg Kispatak gyönyörűséges lovát, akibe halálosan bele is szeret.

287536.jpg

Amikor már azt hinnénk, hogy na mostmár minden a legnagyobb rendben fog menni és irány a happy end, akkor megint baj történik és az események szomorú fordulatot vesznek.

Összességében azt mondom érdemes megnézni a Szilajt, főleg azoknak akik szeretik a lovakat. A dalok, a tájak elképesztőek benne, és magának a sztorinak is van mondanivalója. Érdekesség volt számomra, hogy a Dreamworks a Shrek vicces története után, ismét egy ilyen komolyabb témához fordult és egy izgalmas, de kissé szomorkás filmmel állt elő. Így már előre várom, hogy a (nálunk csak DVD-n megjelenő) Szinbád című film vajon melyik kategória lesz...

A teljes film egyébként megnézhető a Youtube-on is itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr974686157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása