Karácsony Artúr - Arthur Christmas [2011]
2012. január 03. írta: redbandita

Karácsony Artúr - Arthur Christmas [2011]

Bár elmúltak már az ünnepek, mégis szerintem még sokaknál áll a Karácsonyfa, hiszen azt csak Vízkereszt után illik leszedni. Így gondoltam még írhatok az idén mozikba kerülő karácsonyi animációs filmről. Valamiért nem túl nagy bizalommal ültem le megnézni, talán, mert nem tudtam mit lehet még kihozni a Karácsony/Télapó témából. Így még váratlanabbul ért, hogy a Karácsony Artúr egy nagyon jól sikerült film.

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

Az alcíme lehetne olyasmi is, hogy technológia vs hagyomány, hiszen valahol mélyen erről is szól a film. A jelenlegi Télapó szájából többször is elhangzik, hogy vajon jó-e, hogy így megváltozott a Karácsony. Mindenki rohan, a gyerekek egyre drágább ajándékokat követelnek stb. Hogy miért írom, hogy jelenlegi? Nos ebben a történetben a Télapóság családi biznisz, azaz öröklődik. Családi vállalkozásként tud a Mikulás évszázadok óta a Föld minden gyerekéhez eljutni egy éjszaka alatt, ja és persze egy jól működő háttér szervezettel, a manókkal.

Az Északi-sarkon egyre feszültebb a helyzet, minél inkább közeledik a várva várt ünnep. A jelenlegi Télapó már közel van a nyugdíj korhatárhoz, és idősebb fia, Steve nem is igazán titkolja, hogy szívesen átvenné már a stafétát. Ám a Télapó ezt mintha nem akarná észrevenni...

Az utóbbi években megváltoztak a dolgok a Mikulás háza táján, hogy úgy mondjam Steve modernizálta a rendszert. A rénszarvas szánkó helyett, egy óriási, piros űrhajóval(?) szállítja a Mikulás az ajándékokat. Minden gépiesítve van, számítógépekkel, manókommandóval, okostelefonokkal irányítja Steve a Karácsony előtti napok eseményeit. A Télapó pedig már szinte csak névlegesen Főnök, a szálakat igazából már régen Steve mozgatja, ezért is vágyik már arra, hogy hivatalosan is ő legyen Télapó.

Eközben a kisebbik fiú Artúr hibát, hibára halmoz. Ahhoz képest, hogy ő is tagja a családnak, igazából mindenből kihagyják. A postázóban dolgozik, mert ott legalább nem tud galibát okozni. Nem túlzás azt mondani, hogy Artúr igazi lúzer: egyrészt megszállottja a Karácsonynak, esetlen, nyúlánk, kétbalkezes...

December 24-e estéjén/éjjelén a Télap Steve segítségével (és persze a manókkal) sikeresen teljesíti feladatát és minden gyerkőcnek be van készítve az ajándék, amit Karácsony reggelén kibonthat. Amikor már a Karácsony család is ünnepelhetne, kitör a balhé. Méghozzá egy Artúr által tervezett társasjáték miatt, ahol mindenki a Télapó akar lenni: Steve is, az öreg Téltata is és persze a jelenlegi Télapó is. Steve feldúltan távozik, Artúr pedig utána megy, de ekkor még nem sejtik mivel kell szembesülniük...

Egy gyerkőc kimaradt, az ajándékát ugyanis megtalálja a takarító manó. Steve és Télapó szerint egy gyerek nem számít, elfogadható veszteség, hiba egy ilyen horderejű projektnél. Ám Artúrt nem hagyja nyugodni a dolog, Téltatával, a régi szánnal, a rénszarvasokkal és egy csomagoló manóval, Bryony-val nekivágnak, hogy felkeressék ezt a kislányt.

Innentől kezdődnek az izgalmak, a bonyodalmak, hiszen Téltata utolsó(?) útja óta, igencsak megváltozott a világ, új országok kerültek a térképre, vagy eltűnt néhány. Ám ezt Téltata nem akarja belátni, így Anglia helyett, Afrikában kötnek ki. Bryony GPS-ével eljutnak a városba, ahol kimaradt a kislány. A baj az, hogy nem az angliai kisvárosban, hanem a Mexikóban lévő (ugyanolyan nevű) városban landolnak. Közben hibát hibára halmoznak: az emberek felfedezik őket, a TV híradók zengenek az UFÓ támadás hírétől, elveszítenek néhány rénszarvast, megsérül a szán stb. 

Már már feladnák, de Artúr döntést hoz. Ő mindenképp elviszi a kislány ajándékát a megadott címre, ha törik, ha szakad...

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy 2011 legjobb animációs filmjét láttam, pedig voltak a versenyben erősek, pl. Rio, Kung fu panda 2, vagy legutóbb a Csizmás Kandúr. Nem mondom, hogy azok rosszak voltak, de Karácsony Artúr túlszárnyalja őket. Egy olyan agyon koptatott témából, mint a Karácsony egy teljesen új és kreatív (nem mellesleg rendkívül vicces) filmet készített Sarah Smith és Barry Cook. Köszönjük nekik!

Korhatár besorolás: korhatárra tekintet nélkül megtekinthető

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr863515987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása