A katedrális - The Pillars of The Earth 4/1
2011. november 28. írta: redbandita

A katedrális - The Pillars of The Earth 4/1

Még szeptemberben jelentkezett a TV2 ezzel a négyrészes minisorozattal, ami Ken Folett azonos című regénye alapján készült. Valamiért eddig kimaradt nekem a regény és a sorozat is, annakellenére, hogy sok jót hallottam róla. Most végre nekivágtam és nem is bántam meg! Kicsit furcsa a helyzet, mert a TV2 négy részben adta le a sorozatot, de sok országban nyolc részben ment le. Én úgy gondoltam, hogy négy cikkben foglalom össze a történteket. Kezdjük az elsővel (vagy az első kettővel, ahogy tetszik).

Rájöttem, hogy a kosztümös filmekben 2 típusa van, az egyik az a romantikus fajta, amikor királylányok, hercegnők, úrihölgyek vagy éppen szegény lányok beleszeretnek egy daliás hercegbe, fiúba, férfiba. És vannak az inkább történelmi jellegűek, amik mindig egy kicsit korhűek, megbotránkoztatóak, gyilkossággal teliek. A katedrális a másodikba tartozik, persze van szó szerelemről is, de dominánsabb a kor politikai, társadalmi problémáinak bemutatása.

Ahogyan szinte minden történelmi sorozatban, itt is sok minden sok mindennel összefügg, szóval minden részletre érdemes figyelni. Több szereplő tűnik fel a színen, de egy idő után elkezdenek összefonódni a szálak, kezd kialakulni a kirakós.

I. Henrik fia, János megsérül egy hajótörésben, ami tulajdonképpen nem baleset volt. A fiatal férfi azonban túléli, és fiatal lány talál rá, Ilona, aki azonnal szerelmes lesz a férfiba, így elbújnak egy kis faházban. Mikor a lány elmondja a férfi történetét egy papnak, csakhamar elítélik a fiút és máglyára küldik. A nőnek, Ilonának fia születik, Jankó. Az erdőben bujkálnak, mert a nőt boszorkánysággal vádolják.

Tamás építész (Rufus Sewell), de nem kap munkát és ki is lakoltatják, így két gyerekével és terhes feleségével vándorolni kényszerül, hogy valahol munkát találjon. Azaz álma, hogy valahol felépíthesse az általa megtervezett katedrálist. Útközben találkoznak Ilonával (Natalia Wörner) és a fiával (Eddie Redmayne), akik befogadják őket. Mégis továbbállnak, a nő útközben megszül, de belehal. Tamás eltemeti és mivel nem tud mit kezdeni egy csecsemővel otthagyja. Útnak indulnak, de végül visszamegy a kisbabáért, csakhogy annak már hűlt helye van... 

Eközben a palotában is zajlik az élet a király, I. Henrik (Clive Wood) megakarja esketni az elit tagjait, hogy ha vele valami történik akkor lányához és annak újszülött fiához hűek lesznek. Ez meg is történik, mégis amikor a király meghal, Istvánt kiáltják ki királynak. Henrik gyerekei seregeket toboroznak, hogy visszaszerezzék a trónt.

Vannak olyan nemesek is, akik Maud hercegnő pártján állnak, pl. Schilling grófja, Bartholomew (Donald Sutherland), aki szintén két gyerek édesapja. Fülöp esperes jószándékból, de elárulja Maud hercegnő és Bartholomeow tervét a gonosz Waleran (Ian Mcshane).

Kingsbridge-ben egyre rosszabbul mennek a dolgok, kevés a munka, elszegényedtek, nincs mit enni stb. Felkérik Fülöp papot (Matthew McFadyen), hogy segítsen. Waleran felajánlja neki az perjeli állást, elfogadja, cserébe viszont súlyos árat kell fizetnie. 

Bartholomeowt árulónak bélyegzik, akasztás vár rá. Gyerekei továbbra is a palotában bujkálnak, de a birtokra szemet vetett egy másik nemesi család. Amikor kiderül, hogy a két fiatal (Aliena és Richard) ott rejtőznek, a gonosz és finoman szólva is anyjával (Sarah Parish) gyomorforgató kapcsolatban levő William (David Oakes) és egy társa "kitakarítják" a palotát. ez nagyjából annyit tesz, hogy megerőszakolják Aliena-t (Hailey Athwell), Richardnak (Sam Claflin) pedig levágják a fülét. 

Tamás építőmester kis családjával, és újonnan befogadott két extra fővel, úgy dönt letelepszik Kingsbridgeben, már csak azért is, mert az egyik szerzetes karjában meglátja az erdőben elhagyott gyermekét. Élelemért és lakhelyért cserébe munkát vállal, nem is akármilyet, egy katedrális felépítését, mivel a régi templom (nem teljesen véletlenül) de leégett. Tamás, Jankót szobrászként alkalmazza, Ilonával pedig szerelmi kalandba bonyolódik, ám fia boszorkánysággal vádolja meg. A nőt lecsukják, de Fülöp és Tamás segítségével megszökik.

Összességében nekem nagyon tetszett, mert bár 2X1 órás részek, mégis szinte minden pillanatban kiderül valamilyen turpisság, ármány, hazugság. Igaz, emiatt nagyon kell figyelni, hogy nehogy az ember ne vegyen észre bizonyos dolgokat, vagy elveszítse a fonalat. Ezek után azt is elhatározta, hogy biztosan elolvasom a regényt is, mindegy milyen hosszú!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr273416632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása