Dunaparti randevú [1936]
2011. november 01. írta: redbandita

Dunaparti randevú [1936]

Elsőként egy olyan fekete-fehér magyar filmet néztem meg az új projektemből, amiről már sokat hallottam a nagymamámtól. Székely István rengeteg vígjátékot rendezett, köztük ezt a szerelmi kalamajkáról szólót is. Olyan színészek szerepelnek a filmben, mint Csortos Gyula, Kabos Gyula, Perczel Zita, vagy Berky Lili. Nem bántam meg, hogy erre esett a választásom, mert a hasamat fogtam a nevetéstől.

A történet középpontjában egy fiatal pár áll, akik titokban randevúzgatnak. Azért titokban, mert Erzsi (Perczel Zita) jómódú lány, apja nagymenő vállalkozó, aki nem adhatja oda a lányát bárkinek. Főleg nem egy jöttment írónak, akinek még nincs vagyona. Bodó István (Ráday Imre) éppen most készül első sikerkönyvét piacra dobni, a címe Dunaparti randevú és nem annyira meglepő módon egy titkos viszonyról szól.

Erzsike apja, Tamássy úr (Csortos Gyula) egy gyapjúfonóhoz akarja feleségül adni a lányát, így amikor tudomást szerez a lány és Bodó szerelméről, az nagyon nem tetszik neki. Mégis azt az ígéretet teszi, hogy a siker lesz a könyvből akkor összeházasodhatnak.

A könyv siker lesz, viszik mint a cukrot, az asszonyok imádják a titkos románcról szóló regényt. Tamássy elhatározza, hogy magát a kiadót vesztegeti meg, valahogy tartsák vissza a sikertől. A baj abból adódik, hogy Bodó meglátja Tamássyt, amint távozik a kiadó irodájából, így biztosra veszi, hogy az öreg sántikál valamiben.

Hiába kap jó kritikákat az új könyv, az eladási számok Tamássyt igazolják, így Erzsi nem mehet férjhez Bodóhoz. A lány bánatában vidékre, nagynénjéhez (Berky Lili) költözik.

Bodónak azonban terve van arra, hogyan növelhetné az eladást, mondhatnám, egy marketingfogást eszel ki. A kiadó egyik munkatársával, Szalaival (Kabos Gyula) feladnak egy hirdetést: "Földbirtokos a Dunaparti randevú hősnőjéhez hasonló feleséget keres". Nők tucatjai kezdik megvásárolni a könyvet, egyre több a megrendelés, a könyv óriási siker lesz. Bodó ekkor újra felkeresi Tamássyt, ám már elkésett. Az öregúr már Erzsi nyakára küldte a gyapjúfonó örököst és a kalamajka még tovább bonyolódik...

Végül minden titokra fény derül, ám Erzsinek nem tetszik Bodó kis trükkje, ezért elhagyja a férfit, de érezhető, hogy ez még nem végleges döntés.

Összességében egy nagyon vicces film, ahol nagyon kell figyelni, hogy az ember ne veszítse el a fonalat, mivel mindenki átver mindenkit, mindenki hazudik... Csak ajánlani tudom mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr963345140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása