Van Helsing [2004]
2011. október 07. írta: redbandita

Van Helsing [2004]

Nagyon elhanyagoltam mostanában ezt a vámpíros projekt dolgot, de most Hugh Jackman új filmjének (Vasököl) kapcsán eszembe jutott, hogy itt lenne már az ideje írnom egy filmről, melyben Hugh tucatszámra gyilkolja a vámpírokat és nem mással, mint magával Drakulával is meg kell küzdenie!

A Van Helsing olyan szempontból különleges vámpírfilm, hogy nem egy vérszívó a főszereplő, hanem egy vadász. Van Helsing azaz Hugh Jackman mindenféle teremtmény legyilkolására felbérelhető. Legyen az törpe vagy óriás vagy bármilyen gonosz (?) teremtmény. Helsing egyébként egy vatikáni "titkos" szervezet alkalmazottja, és az ő megbízásukra megy a világ számos különböző pontjára gyilkolászni. Mint minden hősnek neki is van egy hű fegyverhordozója, Carl (David Wenham). Szerintem az egyik legviccesebb és legszórakoztatóbb karakter az egész filmben. Mindenféle találmányokkal, fegyverekkel látja el Van Helsinget, ezzel segítve a munkáját.

Van Helsinget a munkája Erdélybe vezérli, hogy legyőzze az ottani lakosokat félelemben tartó Drakulát (Richard Roxburgh). Drakula grófnak egyébként ördögi terve van, amelyet ha véghez visz, akkor emberek tíz vagy százezrei fognak meghalni. Csak egy valaki győzheti le, de az nem feltétlenül Van Helsing.

De ne ugorjunk ekkorát előre. A vadászunk tehát elmegy hű társával Erdélybe, ahol megismerkedik Anna Valerious, a helyi nagybirtokos lányával. Annát Kate Beckinsale alakítja, furcsa is, hogy ezúttal nem vámpírszerkóban láthatjuk, mint az Underworld filmekben. Anna már elveszítette a bátyját Drakula miatt és az apja sem él már, így egyetlen leszármazottja egy ősi családnak, ha elvész minden felmenője el fog kárhozni. Törékeny (herceg)nőként egyedül akarja felvenni a harcot Drakulával, de aztán megérkezik Van Helsing. Az első pillanattól kezdve felizzik közöttük a levegő, beindul a kémia, és bármennyire is próbálnak úgy tenni, mintha nem kedvelnék egymás, éles szócsatákat vívnak, sejtjük, hogy ebből még lesz valami...

Kis idő múlva (és néhány harci jelenet után) Anna és Van Helsing is belátják, hogy egyedül nem tudják legyőzni Drakulát, tulajdonképpen még a menyasszonyait sem. Így kénytelenek szövetséget kötni.

A rendező, Stephen Sommers (Múmia filmek, Skorpió Király) ebbe a mozifilmbe belesűrített mindenféle "szörnyeteget", alig lehet nyomon követni: Frankenstein szörnyetege mellett lesz itt vámpír (akik nagyon nem úgy néznek ki harc közben, mint a Cullenek), farkasember, vérfarkas, és mindenféle teremtmény. Elképesztő forgatag, a néző csak kapkodja a fejét.

A film vége sem az a megszokott klisé, nincs happy end sem. Abszolút nem várt (legalábbis számomra) véget ér a történet, ami minden tragikussága ellenére is jó dolog, mert a legtöbb film vége abszolút kiszámítható.

A Van Helsinget ajánlom a Kate Beckinsale és/vagy Hugh Jackman rajongóknak, továbbá a vámpír filmek szerelmeseinek, mondjuk nem kifejezetten azoknak, akik a vámpírfilmet a Twilight szériára értik. Inkább azoknak, akiknek ez a műfaj az Interjú a vámpírral-t vagy a Kárhozottak királynőjét és hasonló klasszikusokat juttatja eszébe.

Kate Beckinsale ruháját azóta rengetegen próbálták elkészíteni és különböző con-okon is szívesen viselik:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr203284675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása