Üzenet a palackban - Message in the Bottle [1999]
2011. május 03. írta: enbee

Üzenet a palackban - Message in the Bottle [1999]

Sparks regényei közül elsőként az Üzenet a palackban keltette fel Hollywood figyelmét. A filmhez olyan sztárokat sikerült megnyerniük a producereknek, mint Kevin Costner, Robin Wright, és Robbie Coltrane, valamint legnagyobb névként Paul Newmant is. A filmet Luis Mandoki rendezte.

Theresa (Robin Wright) egy fiatal, egyedül álló anya, aki válása óta a munkájába temetkezik. Kisfia (Jesse James) az édesapjával (Steven EckHoldt), és annak új családjával tölt pár napot - Theresa ezt az időt használja ki arra, hogy pihenjen egy kicsit. Semmi mással nem törődik, csak amihez éppen kedve van: olvas, sétálgat, futni jár a tengerpartra. Az egyik kocogás, mint azt mondani szokás, megváltoztatja az életét. A homokban ugyanis egy palackba rejtett üzenetre bukkan, amit elolvas, majd hazavisz magával Chicagoba is.

Theresa és a kolléganői a Chicago Tribue-nél egyaránt szétolvadnak a levéltől, annyira meghatja őket a tartalma, és így van ezzel a város lakosságának nagyrésze is, miután a főnök (Robbie Coltrane) lehozza az irományt az újságban. Az olvasók levelekkel bombázzák a szerkesztőséget, két borítékban pedig az eredeti üzenet szerzőjének két másik szerzeményét is elküldik. Theresa úgy dönt, kinyomozza a palackposta mögött álló sztorit. Elkezd kutatgatni, és az írógép, a levélpapír, az üveg és a dugó lenyomozásával úgy tűnik, meg is találja a feladót, Garretet (Kevin Costner).

Visszautazik hát délre, és elkezd összebarátkozni a férfival, hogy megismerhesse őt, illetve a nőt, akinek anno a leveleket írta. Természetesen Theresa és Garret egymásba szeretnek, kölcsönösen megnyílnak egymásnak, és ezzel mindkettőjük lelke gyógyulásnak indul.

Nagy szerepe van a történet alakulásában Dodge-nak (Paul Newman), aki Garret apjaként tisztában van vele, hogy a fiának egy nő segítségére van szüksége ahhoz, hogy Catherine halálán túl tudja magát tenni. Mivel Theresa tökéletes gyógyszernek tűnik, ezért száz százalékban bírja Dodge támogatását. Csakhogy a nőt várja a munkája és a kisfia Chicagoban, és bármennyire nehezére is esik, de haza kell mennie. Pár hét múlva Garret meglátogatja őt, de megtalálja Theresa fiókjában a leveleket, és igen, arra a következtetésre jut, hogy minden, ami kettőjük között történt csak hazugság volt. Theresa bizonyítani próbálja, hogy nem így történt.

Az Üzenet a palackban kicsit más, érettebb korosztálynak szól, mint a többi Sparks feldolgozás, de ez nem jelenti azt, hogy a tizenhat éveseknek ne lenne a megnézéshez szükségük zsebkendőre. Abban is különbözik ez a történet a többitől, hogy a végére érve marad egy kis keserű íz a szánkban a nem éppen 'happy end'-től! Nem az a baj, hogy nem örök szerelem, esküvő és gyermekáldás a vége, hiszen láttunk már ilyet korábban is, de egy romantikus film végére kell valami, amitől látjuk a reményt a szebb jövőre. Landon felesége halála után is olyan ember maradt, akire Jamie büszke lehetett, Allie-nek betegsége ellenére is volt egy utolsó tiszta pillanata Noah-val, Ronnie és Will pedig együtt kezdhették meg felnőtt életüket. És mi jutott Theresának? Hát a fentiek közül egyik sem.

Ilyet is ritkán mondok, de a szereplőkkel meg vagyok elégedve! Theresa főnökét nem igazán tudom hova tenni (azt hittem, be fog kavarni valamit, de végül nem sok vizet zavart), a többiek viszont teljesen hitelesek a saját posztjukon. Kevin Costner hozza azt a karaktert, ami jól áll neki, Robin Wright olyan szép, hogy az sem érdekelne, ha bénán játszana, Paul Newman pedig ezzel a játékkal felkerült a nagypapa wish-list második helyére (a Holiday Arthurja utána). Azért nem ez lesz a kedvenc romantikus filmem, de anyukámat megpróbálom majd valahogyan rávenni, hogy megnézze. És ez is jelent valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr752866724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása