Mamut - Mamouth (2009)
2010. szeptember 28. írta: redbandita

Mamut - Mamouth (2009)

Már sok film kritikájánál írtam, arról hogy a cseppek.hu-nál végzett gyakornokság miatt olyan filmeket is van alkalmam megnézni amik mellett amúgy lehet, hogy elsiklanék. Pedig nagy kár lett volna, ha kihagyom ezt a filmet. Megható, érzelmekben gazdag, de nem mézesmázos, csöpögős.

Két karrierista szülő, egy aranyos hétéves, egy dadus, két „árva” gyerek és egy titkos kaland. Címszavakban így lehet összefoglalni a Mamut című filmet.
A történet hétköznapi, teljesen reális. Van egy házaspár. Leo (Gael Garcia Bernal) és Ellen (Michelle Willimas) akik boldogok együtt, szép házban élnek, van egy kislányuk is, Jackie (Sophie Nyweide).
 
A baj csak az, hogy mindketten a munkájuknak élnek, ezért a családi élet háttérbe szorul. A férj, Leo üzletember videó játékokat készít. Munkája miatt rengeteget kell utazni, nagyon sokat van távol a családjától. A feleség, Ellen sebész egy osztályon, ahol legalább olyan sűrű az élet, ahogyan azt a Vészhelyzetben, vagy a Grace Klinikában megszokhattuk.
 

 
Leonak megint üzleti útra kell menni, ezúttal Thaiföldre. Itt minden csodás, luxushotelek, all inclusive ellátás. Néhány nap luxus után, Leo besokall és leköltözik közvetlenül a partra, egy kis kunyhóba, ahol még a ventilátor sem működik. Egy éjszakai bárban ismerkedik meg Cookieval, aki egy prostituált. Leo fizet neki, de nem kér érte semmit. Másnap a lány meglátogatja a kunyhóban. A magányos, családjától távol lévő Leo belehabarodik a lányba. Igaziból nem is hibáztatható ezért. Szeretethiánya van mindkettőjüknek és vigaszt nyújtanak egymásnak.
De aztán Leo dönt. A családját választja, de hátrahagyja a lánynak a Mamut-ot. Nem. Ez nem egy nagy szőrök, kihalt állat, amit a Jégkorszakból ismerünk. Az egy toll, ami nagyon sokat ér. Elvileg. Csakhogy…
 
 
Mivel a szülők nagyon elfoglaltak, így kislányukat, a hétéves Jackie-t a dadus, Gloria (Marife Necesito) neveli. Szinte olyan, mintha ő lenne az édesanyja. Együtt járnak mindenhova, egy szobában alszanak. Mindent együtt csinálnak. A dadusnak vannak saját gyerekei. Csakhogy ők nem lehetnek Gloriával, nekik a Fülöp-szigeteken kellett maradniuk, míg édesanyjuk pénzt szerez Amerikában… Folyamatosan nyomon követhetjük Gloria fiainak életét is, akiket jelenleg a nagymama nevel.
 
A film végén felgyorsulnak az események. Egy tragédia miatt Gloriának az éjszaka közepén vissza kell utazni a Fülöp szigetekre. Egyedül hagyja Jackiet. Elle egyik szívéhez közel álló betegét veszti el ezen az éjszakán…
 
Leo végül hazatér a családjához és boldogan élnek, míg meg nem hallnak.

 
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a nem túl vidám filmeket, annak aki nem csak a Hollywood-i szuperprodukciókat kedveli, és azoknak, akik érezték már úgy, hogy nem töltenek elég időt a családjukkal!
 
Értékelés:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr952330701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása