Trónok harca 5X04 - 5X10 - Vége az ötödik évadnak!
2015. július 08. írta: redbandita

Trónok harca 5X04 - 5X10 - Vége az ötödik évadnak!

Elmaradtam vele, aztán kb. két nap alatt behoztam a lemaradást, de kár volt, mert így megint várhatok egy évet a folytatásra... Ráadásul idén még inkább, mint korábban lezáratlanul maradt szinte mindenki sorsa. Megint elvesztettünk kulcsszereplőket, bár ez már nem meglepő ennél a sorozatnál. A rosszak közül néhányan büntit kaptak, de azt hiszem ezek megtorlásra fognak kerülni. Ti mit gondoltok? Melyik szál érdekel titeket legjobban?

game-820x420.jpg

5X04 Sons of Harpy

Az előző rész végén ott maradtunk le, hogy Jorah Mormont (Iain Glenn) túszul ejti Tyrion-t (Peter Dinklage) és a királynő elé akarja vinni. Mi már sejtjük, hogy nem Cersei-re, hanem Daenerys-re gondol, ám Tyrion ezen meglepődik... Útjuk nem zökkenőmentes, egymást nehezen viselik el, plusz útközben is akadnak zökkenők. Ennek eredményeképpen végül össze kell fogniuk.

game_of_thrones_5x041.png

Cersei (Lena Headey) egyre több hatalmat ad a Főverébnek (Jonathan Pryce) és követőinek, felfegyverzi őket és szinte korlátlan hatalmat gyakorolhatnak a számukra erkölcsi vétséggel rendelkezők felett. Amiből ugyebár Királyvárban van bőven.... A verebek feldúlják Lord Baleish (Aidan Gillen) bordélyát, bebörtönöznek és megaláznak sokakat, még Loras Tyrell (Finn Jones) is bajba kerül. Margaery (Natalie Dormer) persze bátyja védelmére kel, még Tomment (Dean-Charles Chapman) is maga mellé állítja, ám így sem járnak sikerrel...

game-of-thrones-5x04-the-sons-of-the-harpy.jpg

Stannis továbbra is fűzi Havas Jon-t, hogy segítsen neki visszahódítani Deres-t, még a Stark nevet is felajánlja számára. A maga módján a Vörös Papnő is megpróbálja befolyásolni Jont.

got_game_of_thrones_s05e04_muro.jpg

Kisujjnak Cersei kérésére/parancsára vissza kell térnie Királyvárba, így magára hagyja szerencsétlen Sansa-t (Sophie Turner) a Boltonoknál.

Jaime (Nikolaj_Coster Waldau) és Bronn (Jerome Flynn) megérkeznek célállomásukhoz már csak meg kell szöktetni a lányzót. Pedig arra többeknek fáj a foga pl. Oberyn özvegyének és három vérszomjas lánykájának.

game-of-thrones-preview-the-sons-of-the-harpy-video.jpg

5X05 Kill the Boy

Daenereys (Emilia Clarke) megpróbál végre békét/rendet teremteni Meereen-ben, de ez nem megy könnyen. A hárpia fiai foylamatosan terveket szőnek ellene, aminek még a khalesii hűséges védői is áldozatul esnek. Meghívja hát vagy inkább berendeli a leggazdagabb családok fejeit és megleckézteti őket. Mondanom sem kell, hogy valakik nem élik túl a leckét... Eközben Tyrionék egyre közelebb érnek hozzá, most éppen Valyria-nál járnak, ahol egy furcsa betegség áldozatai támadják meg őket, egyikük meg is sérül.

Sansa összeismerkedik "Bűzössel", tőle meglepő keménységgel beszél és bánik a fiúval. Úgy látszik Kisujj kemény kiképzésben részesítette. Ramsey (Iwan Rheon)ahol csak teheti megalázza mindkettőjüket. Istenem, de utálom azt a fickót!!! Kiderül, hogy Boltonékhoz új trónörökös érkezik.

5x05-kill-the-boy-game-of-thrones-38465580-1920-1080.jpg

Havas Jon végül úgy dönt elhagyja a Fekete Várat és Tormund (Kristofer Hivju) segítségével/támogatásával felkeresi a Vadakat a Fal túloldalán. Bátor döntés... Persze az Őrség több tagja sem ért egyet a parancsnokkal.

5X06 Unbowed, unbent, unbroken

Ayra még mindig a Fekete-fehér házban tanul és dolgozik, hullákat mos le, végre megtudja, hogy a Sokarcú Isten-nek mi szüksége van erre. Ő már úgy érzi készen áll a névtelenségre, és komolyabb feladatokra vágyna.

5x06-unbowed-unbent-unbroken-game-of-thrones-38487691-2100-1398.jpg

Tyrion és Jorah kalózok, vagyis inkább rabszolgatartók fogságába esik, de egyikük kommunikációs képességeinek hála nem gyilkolják meg őket, hanem megpróbálják értékesíteni őket. Ebben pont kapóra jön, hogy a khalesii megnyitja mégis a küzdővermeket, ahol "szabad" emberek mérik össze erejüket.

Kisujj visszatér Királyvárba és rögtön beveti magát két fronton is. Cersei-nek infókat ad át a Boltonok és Stannis Baratheon terveiről, az infóért és későbbi segítség fejében azt kéri, hogy ő válhasson Deres urává. Megkezdődik Loras Tyrell "tárgyalása", aminek elég érdekes végkifejlete lesz. Megbizonyosodhatunk ismét, hogy Cersei-el nem érdemes összeakasztani a bajszunkat.

1261884732050093603.jpg

Jaime és Bronn rátalál Myrcella-ra, csak arra nem számítanak, hogy a lány nem akar visszatérni Királyvárba, maradni akar mivel beleszeretett egy Tyrell fiúba. Na ezt tudja meg a mami!!! Ráadásul megint szembetalálkoznak Oberyn nem túl kedves, de életveszélyes rokonságával. Szívás...

Sansa sorsa egyre rosszabbra fordul, nem tudja elkerülni az esküvőt. Hozzá kell mennie Ramsey-hez, aki innentől még durvábban bánik vele, mint korábban. Szegény lány, tényleg egyre rosszabb a sorsa. Már biztos bánja, hogy elutasította Brienne segítségét.

5X07 The Gift

Stannis megkéri Davost, hogy hozzon még embereket a Fekete Várból, mert egyelőre a Boltonok túlerőben vannak, plusz az időjárás is egyre rosszabb, közeleg a tél... Sajnos azonban sejthető, hogy valamilyen hátsó szándék is vezérli...

Sansa kínjában Theon (Alfie Allen) segítségét kéri, de az ismét elárulja. Bűzös...

game-of-thrones-5x07-the-gift-online-carlost.jpg

Aemon Mester ágyánál Sam őrködik, de az öreg végül feladja a harcot, előtte azonban néhány tanáccsal ellátja a fiút.

Daario és Daenerys továbbra is szeretők, pedig már egy férj is képben van. Nehéz ügy ez a politika... A rabszolgakereskedők végül el tudják adni Tyrionékat, így azok végül majd a királynő előtt harcolhatnak. Daenerys ajándékot kap.

Lady Olena megpróbálja megmenteni unokáit, még Kisujj segítségét is elfogadja, bár ezzel nem tudja kiszabadítani a fiatalokat, de revansot vehet Cersei-en, aki amúgy meglátogatja menyét a börtönben, még ajándékot is visz neki. Pffffff

5x07-the-gift-game-of-thrones-38507630-3155-2100.jpg

Jaime győzködi Myrcellát, hogy térjen vissza édesanyjához. A lány tinikhez méltó módon reagál, így a "nagybácsi" kénytelen elárulni, hogy fenyegetést kaptak.

jaime-and-myrcella-official-hbo.jpg

5X08 Hardhome

Jon-ék rátalálnak a Vadakra, egy részük még támogatja is őket. Ám ekkor nem várt fordulat következik és rengeteg (de tényleg nagyon sok) Más támadja meg őket. Halálos csata következik, de óriási a túlerő. Nagyon sokan életüket vesztik, vagy mégsem? Egyébként valószínűleg ez az évad leglátványosabb és legköltségesebb jelenete. A Fekete Várban pedig Sam kerül bajba, pedig csak Szegfűt akarja védeni. Ez a testvériség??

Arya kiképzése tovább folytatódik, bizonyos dolgokban már egész ügyes, így megkapja első feladatát. Kagylóárusként kell beépülnie és meg kell ölnie egy férfit.

5x08-hardhome-game-of-thrones-38524207-1280-720.jpg

Daenerys egyelőre Ser Jorah és Tyrion életét is meghagyja, egyiküket száműzi, a másik a tanácsadójává válik.

maxresdefault.jpg

Deresben készülődnek Stannis-ék fogadására, de Ramsey nem akar már várni, ő inkább elébe menne a dolgoknak. jaaaj bárcsak lemészárolnák!!! Sansa egyre több infót kiszed Bűzösből, aki néhányszor mintha ismét Theonná válna.

5x08-hardhome-game-of-thrones-38524195-3155-2100.jpg

Cersei nagy bajba kerül, szó szerint saját vermébe esik, mondjuk egy páran azért löknek rajta. Ebből már tényleg nem tudom, hogy fog kimászni.

5X09 The Dance of Dragons

Jon visszatér a Fekete Várba azzal kb maroknyi vaddal, akik túlélték a Mások támadását. Ez persze sokaknak nem tetszik. Szinte csak Sam támogatja döntését, de a fiú most eltávozását kéri, szeretné képezni magát, hogy Mesterré válhasson. No meg persze Szegfű-t és a porontyot is szeretné végre biztonságban tudni.

5x09-the-dance-of-dragons-game-of-thrones-38533220-3606-2400.jpg

Stannis Baratheonnak biztos, hogy semmi sem szent.... Túl komolyan veszi, hogy a cél szentesíti az eszközt és vakon hisz a Vörös Papnőnek, aki egy óriási áldozatot követel tőle. Ha azt hinnénk a csávó erre már csaknem képes, akkor tévedünk... Úgy látszik bármit és bárkit hajlandó feláldozni a Vastrón érdekében. Pedig már Deres elfoglalása is nagy nehézség számára.

1302871139591456295.jpg

Meereenben megrendezik a viadalt, ahol persze a királyi pár is jelen van. Bár Daenereys a háta közepére sem kívánja az egészet, utálja nézni ahogy az emberek halálra verik egymást, és azt is, hogy életekről/halálokról kell döntenie. Megjegyzem megértem. Tőrbe akarják csalni a királynőt, az arénában veszik körbe a Hárpia fiai, a testőrök már tehetetlenek. Ám ekkor a khalesii egyik gyermeke megérkezik és segít a maminak.

Jaime meggyőzi Oberyn bátyját, hogy mindannyian hazatérhessenek Királyvárba, ami persze az özvegynek és a három lánynak egyáltalán nem tetszik. Mindenesetre Myrcella és vőlegénye, Trystane hajóra szállnak és elindulnak Királyvár felé.

a1a47b8adba1e4e3f1bd325293cd38ca.jpg

Arya megkapja első feladatát Jaqen től, és jól is alakulnak a dolgok, csak belefut valakibe korábbi listájáról.

5x09-the-dance-of-dragons-game-of-thrones-38533222-4057-2700.jpg

5X10 Mother's Mercy

A záró epizód címe lehetne az is, hogy "Van egy kis gond"... Mert nagyjából minden kulcsszereplő életében akad némi probléma, és ezek jó része teljesen lezáratlan marad. Szinte még fel sem tudunk lélegezni a kilencedik rész befejező képsorainak hatása alól, mikor az események tovább bonyolódnak. Fogalmam sincs hogy várom ki a 2016 áprilisi folytatást?!

Haladjunk szereplőkként:

  • Stannis Baratheon - megkapja méltó büntetését a sorstól - mindent elveszít ami számára fontos. Mondjuk ez azt is jelenti, hogy Deres továbbra is a szintén unszimpi Boltonok kezén marad. Egyelőre...

stannis-army-is-slaughtered-in-battle.jpg

  • Sansa Stark - míg újdonsült férje, az általam legjobban gyűlölt Ramsey éppen háborúzik, addig Sansa végre segítséget kap Bűzöstől és együtt vágnak neki a szabadságnak. Remélhetőleg...

theon-and-sansa-s05e10.jpg

  • Arya Stark - mivel a lány nem tartotta be a Sokarcú Isten szabályait, ezért bűnhődnie kell.

jaqen-h-ghar-pays-for-the-life-that-arya.jpg

  • Jaime Lannister - a Királyölő úgy dönt, hogy a hazafelé úton végre beavatja Myrcellát a "nagy titokba", amit amúgy nagyjából mindenki sejt (a lány is), de az apai örömöket csak néhány percig élvezheti, hála Oberyn özvegyének.... Na ezt tudja meg Cersei...

game-of-thrones-5x10-mothers-mercy6-e1434395095585.jpg

  • Cersei Lannister - sosem hittem volna, hogy egyszer megfogom sajnálni, hiszen nagyon utálom. De a Főveréb végül megtöri az AnyaKirálynőt, vallomásra bírja, de a felszabadulás útja rögös. Szó szerint. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezt a nő kőkeményen megfogja torolni.

  • Daenerys Targaryen - az igaz, hogy a támadást megússza a sárkány miatt, de bajba is kerül, mivel az egy ismeretlen helyre repíti. Ráadásul nem hajlandó visszamenni Meerenbe. A királynőnek váratlan vendégei is érkeznek. Eközben testőrei a keresésére indulnak, Tyrion pedig egy ismeretlen ország kormányzását kapja feladatul.

  • Havas Jon - utoljára hagytam, mert talán az ő sorsa keltette a legnagyobb riadalmat a rajongók körében. Mostmár biztosan nem spoiler, hiszen mindenhol megírták/megmutatták, hogy Jon egy puccs áldozata lesz. A záró képsorok nem biztatóak, de egyes hírek szerint a következő évadban is találkozunk vele. Szerintetek?

il-momento-piu-incredibile-del-finale-di.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr227564014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása