Noé - Noah [2014]
2014. december 29. írta: redbandita

Noé - Noah [2014]

Az tény, hogy nagyon látványos, az igaz, hogy nagy sztárok szerepelnek benne, mégis csalódás volt nekem... A Russel Crowe által életre keltett Noé végtelenül idegesítő, néhol teszetosza, néhol szinte hóbortosnak, bolondnak tűnő figura. Súlyos döntéseket kell meghoznia, amik végzetes következményekkel járnak. Ajánlani csak a Russel Crowe, Emma Watson vagy Jennifer Conelly rajongóknak merem...

1511724_677548642302000_33171637_n.jpg@uip-duna film

Nyilván nem árulok el nagy titkot, hogy miről is szól a Noé, ha elmondom, hogy a több mint két órás film a bibliai alakról szól. Az Ószövetségben Noé története mindössze néhány oldal, Aronofsky mégis egy nagyon hosszú mozit készített belőle, ami lehetséges, hogy hiba volt.

Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, amelyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész. De teveled szövetséget kötök, és bemégy a bárkába, te és a te fiaid, feleséged és a te fiaidnak feleségei teveled."

Több oldalról is támadás érte a filmet. Egyes vallási csoportok azt kifogásolták, nem eléggé hűséges a bibliai történethez, másoknak az volt a baja, hogy Darren Aronofsky rendező környezetvédelmi üzenetet is elhelyezett a történetben. Olyanok is akadtak, akik szerint túl hollywoodi a feldolgozás a sok trükkel meg az angyalszerű szárnyas teremtményekkel. A nézők szerencsére a szájhagyományra hallgattak, amely szerint a film jól sikerült. Így jött Észak-Amerikában majdnem százmillió dollár, Amerikán kívül pedig több mint 200 millió a mozikasszákban.

A Noét méltató kritikusok kiemelik a Russell Crowe vezette színészcsapat kimagasló teljesítményét, valamint azt, hogy Darren Aronofsky rendező víziója a bibliai történetről olyan sokrétű, hogy mindenki talál benne magának valami érdekeset. Az egyik ítész találóan úgy fogalmaz, hogy a produkció a legizgalmasabban elköltött 125 millió dollár, ami a nagy stúdiók életében eddig előfordult.

uip-duna film

A filmben nagy szerepet kaptak a vizuális trükkök, melyek egy része a katasztrófajelenteket, másik része az állatokat érintette. Ugyanis egyetlen élő állatot sem szerepeltettek, mert egyrészt nehéz őket instruálni, másrészt nem akarták, hogy a színészek akár csak rövid időre is egy légtérben kelljen lenniük veszélyes állatokkal. A bárkára érkező állatokat ugyanazzal a technológiával keltették életre, mint a Pi életében a tigrist.

A produkció forgatása olyan megerőltető volt, hogy a szereplők kénytelenek voltak intenzíven kikapcsolódni. A címszereplőt alakító Russell Crowe és az örökbefogadott lányát alakító Emma Watson például együtt vettek leckéket bécsi tangóból, hogy kellőképpen ellazuljanak. De bulizni is együtt mentek Manhattanbe.

14.jpguip-duna film

"Emmával szépen kitangóztuk magunkból a brutális jeleneteket, amiket fölvettünk, aztán nyakunkba vettük a várost - meséli Crowe. - Egyik este például bevágtunk egy steaket, amit vörös borral öblítettünk le. Aztán sétáltunk és megint megéheztünk. Egy orosz teaházban kötöttünk ki, ahol kaviárt ettük, és jégbe hűtött vodka volt a kísérő. Emlékezetes este volt!"

Kétségtelen, hogy Darren Aronofsky teljes mértékben újragondolta Noé történetét, sok extra körítést adott hozzá és kulcsfigurává, hőssé tette Noét. Bár az én szememben inkább negatív hőssé, én egy kicsit fafejűnek találtam, de akár a papucs szóval is merném illetni. A Crowe által megformázott Noét látomások gyötrik, ezeken keresztül üzen neki a Teremtő.

17.jpguip-duna film

"Az az érdekes Noéban, hogy általában jólelkűnek tartjuk, mivel átmentett a jövőnek egy csomó állaltot. Most komolyan? Ez a fickó végignézte, amint a bolygó egész népessége eltűnik a Föld színéről... Minden, csak nem nagylelkű. Még csak nem is kedves..." - mondta Crowe.

Egyébként én is egy véleményen vagyok a színésszel. Az igaz, hogy Noé csak teljesíteni akarta a rá kirótt feladatot, de ennek érdekében embertelen cselekedetekre is hajlandó volt. Gondoljunk pl. középső fiának "barátnőjére", akit simán otthagyott meghalni, vagy akár unokáival való viszonyára.

12.jpguip-duna film

A film ötlete a rendező fejében már 2007-ben megfogant, elmondása szerint gyerekkora óta magával ragadta Noé figurája. Aronofsky már 2002-ben elkezdett a forgatókönyvön dolgozni. Amiben végül segítségére volt Ari Handel is. A szkript alapján egy képregény is készült jóval a mozi verzió előtt, amit Niko Henrichon rajzolt meg és 2011-ben jelent meg Noah: For the Cruelty of Men címmel. Ezután vetette meg a filmes jogokat a Paramount.

Aronofsky egyébként kezdetben nem Russel Crowe-nak akarta adni a főszerepet. Először Christian Bale-t és Michael Fassbendert kereste fel, de mindketten más projekt miatt kellett, hogy lemondják a rendező ajánlatát. Így esett a választás Russel Crowe-ra, ami egyébként nem volt rossz döntés. Noé feleségét, az Oscar-díjas Jennifer Connelly játssza, ők ketten nem először bújnak egy házaspár bőrébe, az Egy csodálatos elme örök ragyogásában is "házasok voltak".

22.jpguip-duna film

A filmben jelentős szerepet kapott még Sir Anthony Hopkins is, aki Noé egyik felmenőjét alakítja. A gonosz szerepében Ray Winstone tűnik fel, míg Noé egyik fiát Percy Jackson játssza, azaz Logan Lerman. De en feledkezzünk meg Noéék talált lányáról sem, a Harry Potter filmek sztárjáról, Emma Watsonról sem!

8.jpguip-duna film

Összességében nem rossz film, csak talán egy picit el van húzva. Az biztos, hogy rendkívül látványosan sikeredett és a színész gárda is jól lett összeválogatva!

A premiereken:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr127020445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása