Aladdin [1992]
2014. június 11. írta: redbandita

Aladdin [1992]

Nemrégiben úgy döntöttünk, hogy az ABC összes betűjével írunk könyvekről, filmekről. Június elején az A/Á betű van soron, így került az oldalra két ilyen könyv az Árulás és az Állatkert a poggyászomban. Most pedig következzen egy Disney mese, hiszen van nekünk egy futó Disney projektünk is. Gondoltam akkor már összekötöm ezt a kettőt és felidézek egy (el sem hiszem!) de több, mint húsz éves mesét! Habár ebben is szerepel egy hercegnő, mégsem ő a főszereplő, hanem egy tolvaj.

aladdin.png

Ilyen hőségben tök jól esett (némi fagyival megspékelt) mesenézés: az Aladdinra esett a választásom. Részben, mert nagyon szeretem és részben a fent említett dolog miatt. Azaz, hogy úgy gondoltam összekötöm a Disney filmek feldolgozását az A/Á betűs ötlettel...

A történtet szerintem mindenki ismeri, talán a mesét is, mégis engedjétek meg nekem, hogy nosztalgiaképpen egy kicsit meséljek róla. Szóval van nekünk egy ügyes kis tolvajunk, Aladdin, aki kis majmával, Abuval próbál boldogulni, vagy inkább túlélni a mindennapokat. Ez nem könnyű, hisze nincs egy vasa sem, még fedél sem igazán van a feje fölött. Még szerencse, hogy Agrabah-ban mindig jó idő van. Arról mondjuk nem esik szó, hogy Aladdin miért nem munkát keres ahelyett, hogy folyton lopkod. 

Aladdin-719.jpg

Agrabah a történet helyszíne, amit a Disney az indiai Taj Mahal mintájára és Bagdad alapján rakott össze. A Taj Mahal mintájára "épült" a Szultán palotája, ahol ugye Jázmin is él. Ő a történet női főszereplője. Az sem derül ki, hogy az ő édesanyjával mi történt, ahogyan Aladdin szüleit sem említik. Hozzáteszem az azóta megjelent Aladdin és a tolvajok fejedelme ez utóbbira részben választ ad.

Agrabah.png

Jázmin hercegnőt éppen házasságkötésre akarja kényszeríteni az apja. No nem rossz szándékból, hanem mert a törvény azt írja elő, hogy a hercegnőnek egy herceghez kell hozzámennie. A Szultán amiatt is aggódik mi lesz egy szem lányával, ha vele valami történne. Jázmin sorra utasítja el a kérőket, és végül megszökik a palotából is.

tumblr_m1qrz5HkHZ1qjt7foo1_500.gif

Csakhogy fogalma nincs arról milyen is a való élet, így a piacon rögtön nagy bajba keveredik, amiből csak Aladdin tudja kihúzni. A fiú szinte azonnal beleszeret a gyönyörű lányba, pedig akkor még fogalma sincs annak származásáról. Végül Jázmin lelepleződik és hazatér, Aladdin pedig börtönbe kerül. Hála a kegyetlen Jafarnak, aki valami nagyon nagy dolgon töri az eszét. Mindenáron megakar szerezni valamit, amihez Aladdin segítségére van szüksége. De ezt persze nem akarja a fiú orrára kötni.

424275.png

Jafar közbenjárásával Aladdin eljut egy varázslatos barlanghoz, ami rengeteg kincset rejteget, de neki csak egy lámpáshoz szabadna nyúlnia és azt a felszínre hoznia. De vajon kibírja e egy tolvaj, hogy bemenjen egy arannyal és kincsekkel teli helyre és szinte üres kézzel, egy ósdi lámpással jöjjön a felszínre?!

tumblr_inline_mlpqmdxz311qz4rgp.jpg

Persze kiderül, hogy a lámpa nem is olyan haszontalan, hiszen egy varázslatos lény lakik benne, a Dzsinn, aki három kívánságot teljesít. Aladdin mi mást is kívánhatna, minthogy váljon herceggé, hogy esélyes legyen Jázmin kezére. Ám Jafarnak nem igazán tetszik az ötlet...

Aladdin1.jpg

Aladdint könnyedén kiálthatnánk ki egyszerű szélhámosnak, de mégis több annál. Mikor nincs mit ennie akkor is törődik másokkal (gondoljunk a két gyerkőcre a Bazárban). Elképesztően találékony, okos, minden helyzetből ki tudja vágni magát és majdnem mindenre akad egy magyarázata. Emlékeztek, hogy először a Dzsinnt is hogy átejti? 

Aladdin_(5).jpg

A Dzsinn az egyik kedvenc rajzfilmhősöm gyerekkorom óta, imádom a humorát, gyors észjárását. Ebben a történetben még Iago a papagáj a rossz oldalon áll, de később Aladdin megbocsájt neki és ezután a piros madár is csatlakozik a bandához. Nagyon szeretem mikor a rajzfilm sorozatban, és a következő Aladdin filmekben Abu és Iago egymás agyára mennek. Nektek ki a kedvencetek? 

Érdekességek

  • Az Aladdin két Oscart nyert a Legjobb betét dalét (A Whole New World) és a Legjobb Filmzenéét 1993-ban.

  • A dalt természetesen sokan feldolgozták, köztük az egykori sztárpár, Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra.

  • Disneylandben meglátogatható a Szultán palotája és a barlang, ahol Aladdin a lámpást megtalálja. Egy körhinta formájában akár a Varázsszőnyegre is felülhetünk
  • Aladdin alakja nem csak a Disneyt ihlette meg hiszen számos filmfeldolgozás is készült. Az egyikben pl. Bud Spencer alakítja a főszerepet.
  • A színházba is betette a lábát a tolvaj, hiszen rengeteg országban vitték színpadra. Musicalként a Broadway-n is bemutatkozott, néhány betétdal erejéig itthon a Mesemusical-ek cimű darabban is felbukkan.
  • A 1992-es Aladdinban utalnak két korábbi Disney mesére is. Emlékeztek, hogy mikre? Ha nem akkor megmutatom! (az egyik kép fentebb található)

Pinocchio.jpg

  • A Lilo és Stichben pedig Aladdin és Jázmin varázsszőnyeges repülését idézik fel.
  • A Disney két egész estés folytatást adott a sztorinak, a Jafar visszatért, és az Aladdin a tolvajok fejedelmét. Jázmin is kapott egy külön filmet a Jázmin meséit. 
  • Az Aladdinból sorozat is készült, de a szereplők feltűnnek a Hercules rajzfilmsorozatban, és Mickey egér klubjában is

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr986289718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ragi 2014.06.12. 08:40:41

Egyébként talán pont az Aladdin volt az első, ahol elszórt képkockákon korábbi Disney mesék szereplői tűnnek fel. Régen volt, nem emlékszem már pontosan, de ugyebár az Aladdinban ott a rák (Pinokkió egy másik történet), Herkulesben Zordon figyelt (legalábbis ami megmaradt belőle), Tarzanban benne van Mrs. Potts és Csészike, a többit nem figyeltem már annyira.

Barbaarb 2014.06.12. 08:51:43

A sorozatban nekem Szőnyeg volt a kedvencem annak ellenére, hogy nem beszél.
süti beállítások módosítása