Temetésem szervezem [2009]
2012. október 17. írta: lámadémon

Temetésem szervezem [2009]

plakát_A.jpgElgondolkodtató hogy milyen lehet ott lenni a saját temetésünkön? Kik jönnének el, mit mondanának rólunk, lennének jópofa történetek, amikre sokan emlékeznek? Vajon kinek hiányoznánk, és mi történne a szeretteinkkel, hogyan viselnék a hiányunkat? És mi a helyzet akkor, ha nincs se családunk se barátaink, vagyonunk az van, de mire megyünk vele. Azonban történetek azok vannak, sőt rémisztőek és ijesztőek. Akkor ki is lenne ott a temetésünkön? Hát itt egy remete, aki nem csak a gondolattal játszott el.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

              ADS Service Kft

A borongós cím, és ha csak a lecsupaszított történetet nézzük, akkor mindezek ellenére nem várt meglepetés ért a filmmel kapcsolatban. Ugyan a halál, eltitkolt bűnök és egy megtört szív is előkerül, de mindezt fergeteges színészi játék és magával ragadó karakterek teszik élvezetessé. A történetet, pedig maga az abszurditása, és a riposztok teszik olykor mulatságossá és elgondolkodtatóvá egyaránt. Nincs meglepetés abban ahol a film elkezdődik és ahol véget ér. Pontosan tudja a néző, hogy nem egy sci fit vagy egy tündérmesét néz, de a két fix pont között jól szórakozhatunk.

A történet az 1930-as években játszódik, Tennessee-ben. Felix Bush (Robert Duvall) a város erdejében élő remete. Mindenki retteg, tőle a városban a gyerekek bátorságpróbaképp merészkednek csak a háza közepébe. Neki nincs más társa, mint az erdő és az öszvére. Kölcsönös gyűlölet van a város és közte, ám egy szép napon rádöbben saját halandóságára, és a temetése megszervezésébe kezd. A temetésre és a halotti torra mindaz eljöhet, aki egy történetet is tud az öregemberről. Persze van egy titok is a háttérében, amit most nem lövök le, de a végén minden részletre fény derül.

őrülten_A.jpgADS Service Kft

Fim dámának dráma, de kerek történet és elvarrt szálakkal. Nem marad a nézőben kérdés- hála a jó égnek, mert engem megőrjítenek azok a filmek, amikben csak kérdés-kérdés hátán, de nem kapunk választ semelyikre sem. Azért a moziból kijövet el o lehet gondolkodni pár dolgon. :)

A karakterek eredetiek és viszik a vállukon a filmet. Négy szereplő összjátéka egész film alatt lekötött. Nem éreztem hiányát robbantásoknak, puffantásoknak. Az alkotásban kiemelkedő alakítást nyújt Robet Duvall, . Karaktere magával ragadó és a már megjelent külföldi vélemények szerint egy Oscar díj mindenképp járna a játékáért. A karaktere humoros és a zord külső mögött rég eltemetett és hatalmas érzelmek vannak rejtve. Másik karakter és humor forrása természetesen Bill Murry mint Frank Quinn. Itt ugyan nem azt a humor képviseli, mint azt tőle megszokott hanem hozzáálása teszi komikussá. Egy igaz kereskedőt alakít, aki bármit megadna egy jó business-ért és mindenre hajlandó a cél érdekében a cél pedig természetesen az, hogy jó nagyot kaszáljon. Nincs számára lehetetlen még az élőhalotti tor megszervezésén és kivitelezésén sem akad fenn. Harmadik karakter Lucas Black,(Frank Quinn társa) aki rokonszenvez a remetével. Valamilyen módon rokonlélekre találnak egymásban és a kevés szó is, amit váltanak elegendő ahhoz, hogy megértsék a másikat. Ugyan a fiatal temetkezési vállalkozó kezdetben üzletet lát az idős férfiban majd megfejteni való titkot lát végül saját magában talál válasz a kérdéseire. 

       borbélynál_A.jpg   szabónál_A.jpg

ADS Service Kft

És természetesen kell egy hölgy is Sissy Spacek (Mattie Darrow), aki a férfi Felix Bush gyenge oldalát hozza felszínre és az ő felbukkanásával egyre közelebb jutunk a filmben felmerülő kérdések válaszaihoz.

találkozás_A.jpgADS Service Kft

A filmenek plusz jó pont, hogy nem csak azok a poénok vannak benne, amiket a trailerben láthatunk.

fényképésznél_A.jpgADS Service Kft

Igaz a hazai mozikba csak ebben a hónapban ér el, valójában egy 2009-es filmről beszélünk. Ezért volt ideje, hogy számos jelölést és díjat begyűjtsön. Azt most nem sorolnám fel, hogy hol nyert és /vagy hol volt jelölt, de értékelték a főszereplőt, a női mellékszereplőt, a rendezőt, a producereket és a forgatókönyvet is. Tekintve hogy Aaron Schneider első nagyjátékfilmes rendezése, ez szép sikernek mondható. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a minőségi filmeket és kifejezetten moziban élvezhető szerintem.

Bemutató dátuma: 2012. október 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr194854400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása