Programajánló - Hangfoglalás (október 5-7)
2012. október 02. írta: redbandita

Programajánló - Hangfoglalás (október 5-7)

Az eddigi legszínesebb, legváltozatosabb programmal várja az érdeklődőket a Hangfoglalás kiállítás október 5-től 7-ig Budapesten, a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban. Több mint 300 zenei eseményt tartanak a három nap alatt, és minden stílus képviselteti magát. Fellép Molnár Ferenc Caramel, Busa Pista, a Beatrice, Radics Gigi és az Intim Torna Illegál is. A Hangfoglalás extra vendége Alice Cooper gitárosa, Ryan Roxie lesz. A három nap alatt több mint 300 ingyenes zenei eseménnyel készülnek a kiállítók. Az ’A’ és ’B’ csarnok standjain egymást követik a hangszerbemutatók, unplugged koncertek, közönségtalálkozók és dedikálások. A rajongók személyesen is találkozhatnak kedvenceikkel, például Zsédával, DJ Dominique-kal, Szekeres Adriennel, a Subscribe-bal, a Compact Discoval, Rúzsa Magdival, Kalapács Józseffel és Kovács Katival.

img_5672.JPG

 A tavalyi két csarnokkal ellentétben idén háromban rendezik meg a Hangfoglalást a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban. Így lehetőség nyílik arra, hogy a hangos és a kicsi hangerővel megszólaló hangszereket külön helyszínen helyezzék el. Az ’A’ csarnokban a zenés beszélgetéseket, workshopokat bárki zavartalanul hallgathatja, a ’B’ csarnokban pedig lehet zúzni a gitárokkal, püfölni a dobokat. A ’C’ csarnokban három színpadon három napon át váltják egymást a jobbnál jobb zenekarok, különleges formációk. A Hangfoglaláson lényegében minden stílus képviselteti magát, az electrotól a metalon, a popon, és a jazzen át a népzenéig. Fellép többek közt Radics Gigi, Busa Pista, Sterbinszky, a Leander Rising, a Grenma, a Söndörgő, a Wasabi Kht, Ferenczi György és a Rackajam, a Cherry Bomb, a Cadaveres, a Beatrice, az Intim Torna Illegál, a Fresh Fabrik, Molnár Ferenc Caramel, a Belmondo, a Sárik Péter Trió és a Kozmix.

A koncertek mellett több tucat hangszerbemutatót is meg lehet lesni, méghozzá a magyar zenei élet legjobbjainak előadásában. Ott lesz a Hangfoglaláson Szappanos György, Lukács Peta, Kottler Ákos, Markó Ádám, Dandó Zoltán, Nagy Ádám, Vörös Attila és Pribojszki Mátyás is. Idén egy igazi nagyágyú is gitárbemutatót tart, ő Ryan Roxie, Alice Cooper gitárosa. Az amerikai zenész számos világsztárral dolgozott már együtt, például a Guns N’ Roses-ból ismert Gilby Clarke-kal és Slash-sel.

És ha mindez még nem elég, rengeteg közönségtalálkozónak, dedikálásnak is helyet ad a SYMA csarnok. Meglátogatja a Hangfoglalást a Subscribe, a Compact Disco, a Mystery Gang, Rúzsa Magdi, a Sugarloaf, a Blind Myself, Sipos Péter az Irigy Hónaljmirigyből, Kalapács József, Kovács Kati, Németh Lojzi, Zséda és Szekeres Adrienn.

Több szakmai konferenciát is rendeznek a három nap alatt. Az Artisjus főleg az előadói, és az új internetes jogrendszert érintő kérdéseket, míg a Szerzők Egyesülete a szerzői jogokat fogja boncolgatni. A Magyar Színháztechnikai Szövetség a személyi monitorozás, a hangosítás és a színpadi megvilágítás izgalmas kihívásait vitatja meg. A tavaly csak egynapos producer és dj találkozó kibővülve, az egész rendezvény alatt várja a látogatókat. Az előadások során szóba kerül többek közt a közösségi média hatékony kihasználása a zenei piacon, az igényes színpadtechnikák lehetőségei illetve a fesztiválok és diszkók zajvédelmi problémái.

A hetedik Hangfoglalás 12.000 négyzetméteres területén október 5. és 7. között több mint száz kiállító mutatja meg, hol tart ma a hang-, a fény-, a színpad-, a színház- és stúdiótechnika. Közép-Kelet-Európa legnagyobb zenei demonstrációjának helyszínén, a budapesti SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban kedden már elkezdődött az építkezés. Három napon keresztül 800 ember megállás nélkül azon dolgozik, hogy a péntek délelőtti nyitásra minden tökéletes legyen. A 85 standra 130 kamionnyi áru, mintegy 1800 tonnányi hangszer és egyéb eszköz érkezik.

Az idei rendezvényen is számos különlegességgel találkozhatnak a látogatók. A Vintage Gitár Show-n kéttucat rendkívül értékes, több évtizedes gitárt állítanak ki. Köztük egy 1959-ben készült Gibson jazz gitárt, aminek a becsült értéke mintegy 15 millió forint, illetve az öt esztendeje elhunyt gitáros zseni Daczi Zsolt hathúrosát. A „hangerő atyja”, azaz az idén elhunyt Jim Marshall tiszteletére emlékkiállítást hoznak létre a Vintage Gitár Show szervezői. Itt megtekinthetők relikviák, dedikált fotók, plakátok és erősítők. A muzeális darabokat biztonsági őrök felügyelik, de minden más, a Hangfoglaláson kiállított hangszert, legyen az pengetős, ütős, vonós vagy fúvós, bárki szabadon kipróbálhat. Így például olyan érdekességeket is, mint az esőbot, a zeneszék vagy a beszélő dob. Az egyik standon elhelyeznek egy olyan próbababát, mint amilyen a ruhaboltok kirakataiban áll. A baba úgy van kipreparálva, hogy az élethű, szilikonból formázott füleibe hangerőmérőt ültettek. A decibelmérővel így meg lehet állapítani, hogy a fülébe dugott, illetve fülére rakott fülhallgatóból szóló zene milyen hangerejű, és nem káros-e.

A „C” csarnok három színpadán péntektől vasárnapig egymást váltják a zenekarok, és az élő koncerteket a hangfoglalasonline.hu honlapon élőben is lehet követni.  Fellép többek közt Radics Gigi, a Leander Rising, a The Grenma, Ferenczi György és a Rackajam, DJ Dominique, Nagy Feró és a Beatrice, az Intim Torna Illegál, Molnár Ferenc Caramel, Király Viktor és Kocsis Tibor.

- A Hangfoglalás alapcélkitűzése nem változott a korábbi évekhez képest - mondta Andrásik Remo főszervező, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára. – Fontos, hogy az élő hangszeres tudást a közvélemény ismerje és elismerje. Továbbá mindenkit arra ösztönzünk, hogy ragadjon hangszert, mert sokkal jobb zenében élni, mint zene nélkül.

A Hangfoglalás minden programja ingyenes. A rendezvényt követően október 5-én és 6-án este további koncertek várják az érdeklődőket. Pénteken a Beathoven és a Varga János Projekt, szombaton a Trio Target és a Balkan Fanatik lép fel. Mindkét este a belépő 1000 forintba kerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr24817770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása