A szív bajnokai
2010. augusztus 07. írta: Szilvásgombóc

A szív bajnokai

Tegnap összegyűlt a család egy közös esti filmnézésre, ahogy mi hívjuk "mozizni". Nem találtunk olyan filmet, amihez mindenkinek kedve lett volna, így egy kölcsön kapott filmre esett a választásunk. Nem tudtunk a filmről sokat, sőt szinte semmit sem; csak azt, hogy Sandra Bullock játsza a főszerepet. Ez nálam egyfajta garancia arra, hogy jó lesz a film, Bullock ezért a filmjéért még Oscar díjat is  kapott. Na de, erre nem számítottam.



A film címe csak angolul volt a dvd-re írva, The Blind Side; magyar fordítás szerint a film címe A szív bajnokai.  Leigh Anne (Sandra Bullock), férje és két gyermekük jómódú családban élnek, nagy ház, drága autók, és elit iskola. Mindenük megvan, amire csak szükségük van. És ilyenkor szokott jönni az a bizonyos de, ami ebben az esetben elmarad! Nem nézik le a náluk szegényebbeket, nem fellengzősek, és nem rosszindulatúak. Kedvesek, szeretőek, és ami a legfontosabb, segítőkészek. 

 

Egy fekete bőrű, árva fiú érkezik a gettóból oda, ahol a gazdag fehérek élnek. Michael Oher, (Nagy Mike) abban az elit iskolában kezdi meg a tanulmányait ahol Leigh Anne gyermekei tanulnak. Nagy Mike egy nagydarab, hatalmas erejű, fekete fiú, aki csendes, visszahúzódó, nem szól senkihez. A tanulásban nem jeleskedik, de a sportban annál inkább, hatalmas ereje, termete meg is van hozzá. Beveszik az iskolai focicsapatba, kicsit ügyetlen, és esetlen, de nem mondanak le róla.

Egy este Leigh Anne és családja szakadó esőben mennek haza, amikor megpillantják a fiút, amint egy szatyorral a kezében sétál. Hideg van, de rajta ugyan az van, mint tegnap, vagy tegnapelőtt, vagy esetleg azelőtt, egy póló és egy rövidnadrág. Leigh Anne visszafordítja a kocsit és kiszáll a fiúhoz, beszél vele, majd az autóba hívja és hazaviszik magukhoz.

Eleinte csak egy éjszakáról van szó, aztán közeleg hálaadás és nincs szívük elküldeni. Múlik az idő és megszeretik a zárkózott fiút, aki hamarosan megnyílik a családnak. És elérkezik a pillanat, felteszik Michaelnek a kérdést: "Szeretnél a családunk tagja lenni? Szeretnénk a törvényes gyámod lenni."

Aztán már a családi képen is szerepel Michael, amit üdvözlő lapként szét is küldenek a barátoknak és a családnak. És mindemellett egyengetik a fiú sport karrierjét is, ösztöndíjat szeretnének a fiúnak egy jó egyetemre, ezért házi tanárt fogadnak fel, aki segít a tanulásban. Leigh Anne anyatigrisként védi a fiát, amikor mások bőrszíne, vagy termete miatt rajta köszörülik a nyelvüket, legyenek ők vadidegenek a foci meccsen, vagy akár a tulajdon barátnői.

Van egy nagyon megdöbbentő momentum a filmben, amire felkaptam a fejem. Amikor Michaelnek rendezik be a szobát, egyszer csak megszólal (valahogy így mondja) "Nekem ilyenem még sosem volt." "Mi?" kérdezi meg Leigh Anne, erre a fiú azt mondja: "Hát saját ágyam." Borzasztó volt rádöbbenni, hogy ilyen van, és nem mindenki olyan szerencsés, mint mondjuk én vagy Te, aki ezt olvasod.

Könnyed esti családi mozizásnak indult, de egy komoly, mégis számos pillanatban megnevettető filmet találtunk az emberi szeretetről, arról, hogy létezik anyai szeretet akkor is, ha nem az édes gyermekünkről van szó. Talán még néhány könnycseppet is elmorzsolunk, amikor látjuk Michaelt és Leigh Anne kisfiát együtt edzeni, mikor látjuk, hogy szurkol a család a focimeccseken a fiúnak.

Ez egy megindító történet a szeretetről, az önzetlenségről és arról, hogy mindenkinek jár a boldogság és egy saját ágy.

Értékelés:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr52205530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása