Ben H. Winters - Gyilkosság világvége előtt (Az utolsó nyomozó 1.)
2016. március 30. írta: redbandita

Ben H. Winters - Gyilkosság világvége előtt (Az utolsó nyomozó 1.)

Bevallom nem vagyok sci-fi rajongó, nem túl sok ilyen műfajú könyv kerül a kezembe, így a Gyilkosság világvége előtt-höz is kicsit ódzkodva álltam hozzá. Kellemes csalódást okozott, annyira, hogy már bele is kezdtem a második részbe! Képzeljük el, hogy megtudjuk hamarosan egy aszteroida becsapódása miatt vége a világnak... Mit tennénk? Én valószínűleg a bakancslistám pipálgatásán dolgoznék, ám Henry Palace másképp dönt. Ő folytatja a dolgos hétköznapokat, a leglelkesebb nyomozója a Concordi Rendőrkapitányságnak.

unnamed_12.jpg

Hamarosan (fél éven belül) vége a világnak, amit mindenki másképp dolgoz fel, és olyanok is vannak, akik egyáltalán nem képesek rá, és az öngyilkosságot választják.

Az emberek mindenfélét művelnek nehezen vagy egyáltalán nem is követhető indítékokból. Az utóbbi pár hónapban tanúi lehettünk kannibalizmusnak, őrült orgiáknak, az önzetlen jótékonykodás kitöréseinek, szocialista és vallásos forradalmi kísérleteknek, tömegpszichózisoknak, közöttük Krisztus visszatérésének, Mohamed veje, Ali, az Igazhívők Vezére visszatérésének, valamint a kardos-öves Orion csillagkép alászállásának az égből.
Az emberek űrhajókat fabrikálnak vagy fára épített kunyhókat eszkábálnak, sorozatban nősülnek, vaktában lövöldöznek nyilvános helyeken, némelyek felgyújtják magukat, mások orvosnak tanulnak, míg a meglévő orvosok otthagyják a munkájukat, és sivatagi kunyhókba költöznek ki imádkozni.
Mindezen kicsapongásokból legjobb tudomásom szerint épp Concordban nem fordult elő egy sem. A lelkiismeretes nyomozónak mégis kötelessége új szemszögből vizsgálni az indítóok kérdését, a jelenlegi, merőben szokatlan körülmények fényében. A világvége alaposan megváltoztatja a bűnüldözést is.

A Concordi Rendőrkapitányság fiatal nyomozója, Henry Palace a főszereplőnk, aki nagyon fiatalon került a gyilkossági osztályra, elsősorban azért, mert a létszám igen kicsi, sokan leszerelnek, nyugdíjba mennek, vagy egyszerűen csak nem mennek a munkahelyükre. Henry korábban járőrként dolgozott, szülei is a kapitányságon dolgoztak, így számára is mindig is egyértelmű volt milyen munkát válasszon. Lelkiismeretes, jól és alaposan végzi a munkáját, már amennyire a körülmények engedik. Ugyanis már a labor sem üzemel túlnyomó mértékben, akadozik az internet, nehezen lehet telefonálni stb.

Minden összeomlóban van, az egész világon. Több országban keresik a megoldást az aszteroida felrobbantására, eltérítésére. De ez nem megy valami fényesen, az idő pedig fogy. 

Új esetet kapnak a gyilkosságiak, Palace nyomozó is a helyszínre megy, de kollégái, főnöke gyorsan lezárják az ügyet azzal, hogy egy újabb öngyilkossággal van dolguk. Nem is igazán érdekli őket, hiszen úgyis mindjárt vége a világnak... Tulajdonképpen nem tudom hibáztatni őket, Palace így egyedül kezd nyomozni az ügyben. Pár nap alatt a rögeszméjévé válik, mindenképp arra akar következtetni, hogy gyilkosság történt. Döcögő nyomozása alatt úgy fejbe csapják, hogy majdnem elveszíti egyik szemét, egy kollégájától el kell búcsúznia, ráadásul egy újabb haláleset is bekövetkezik. A nyomozás szép lassan jut az elkövetőhöz, nekem egy picit túl lassan is.

Eközben beszűrődik egy másik szál is, egy rejtélyes, amikre talán majd a második kötetben, a Végső ígéretekben kapunk választ. Egyelőre annyit tudni, hogy Palace húga nyakig benne van, és újdonsült férje bajba is kerül miatta. 

ben_h_winters_credit_mallory_talty.jpg

Az író, Ben H. Winters-nek nem ez az első regénye, de ezzel a trilógiával ért el átütő sikert. Hazánkban is nagy sikert aratott az első kötet, és nemrégiben (idén januárban) került a könyvesboltokba a második rész. Winters korábban tanítóként, újságíróként dolgozott. 2012-ben a Gyilkosság világvége előtt miatt Edgar-díjat kapott. Jelenleg Indianapolisban él, feleségével és három gyermekével.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr418546146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása