Mulan - Hua Mulan [2009]
2011. január 19. írta: enbee

Mulan - Hua Mulan [2009]

Mi, átlag magyar emberek, a kínai mondák közül valószínűleg elég keveset ismerünk. Van azonban legalább egy, amit egészen biztosan el tud mesélni az, aki mondjuk 40-en innen van! Mulan legendáját a Disney-nek hála az egész világ megismerhette, de aki kíváncsi arra is, hogy milyen a harcos lány története a kínaiak által feldolgozva, az pattogasson kukoricát, üljön le két órára a tévé elé, és nézze végig ezt a filmet, mert az egészen biztos, hogy különleges dolgot láthat.

 

 

Mulan (Wei Zhao) egy fiatal lány, aki a harcos Hua család tagja. Mikor rouran támadás éri a wei birodalmat, az uralkodó harcba hívja katonáit, és mivel a Hua családnak nincs fia, ezért a beteg édesapának kell bevonulnia. Vagyis kellene, ha Mulan az éj leple alatt el nem lopná apja páncélját, hogy csatlakozzon a sereghez. A táborban találkozik gyerekkori barátjával Tigrissel (Jaycee Chan), aki segít neki abban, hogy ne lepleződjön le - ő tulajdonképpen az élőszereplős Musu. Bár nála azért kevésbbé vicces.

Wentai-t (Kun Chen) Mulan a lovaknál ismeri meg. Egy apró félreértés után összebarátkoznak, Mulan még az egység többi tagjának is bemutatja a fiút. Egyik este Mulan a közeli meleg vizű forrásban fürdik, csak hogy nincs egyedül. Wentai is ott van, és csak hátulról látja a lányt, de egyből észreveszi, hogy a fürdőtársa nő. Dulakodni kezdenek, Wentai megkarmolja Mulan kézfejét úgy, hogy az nyomot hagy maga után. Onnantól kezdve Wentai mindenkinek a kézfejét nézegeti. Megjelenik Mulan egységénél is , mikor lopási ügyben nyomoznak. Mindenkinek le kell vetkőznie, hogy a tisztek lássák, nem rejtegetnek a katonák semmit, de Mulan inkább magára vállalja a bűnt, mint hogy a ruháit kelljen ledobálnia. Wentai meglátja Mulan kézfején a friss sebeket...

A tábort megtámadja az ellenség, ez éppen elég lehetőséget ad Wentai-nak arra, hogy a halálra ítélt Mulant elengedje. A lány azonban a helyett, hogy megszökne, csatába száll a Rouranok ellen, és megöli a tábornokukat. A sereg így is komoly veszteségeket szenvedett el, meghalt például a parancsnok is, akinek a helyét Wentai vette át. Az ő helyettese pedig Mulan lett.

A rouran herceg, Mendu (Jun Hu) egyesítette a törzseket, így még komolyabb fenyegetést jelent a birodalom számára. Mulanék azt a parancsot kapják, hogy rajtaütésekkel gyengítsék az ellent. A rengeteg vér és a számtalan halott kezdi  megváltoztatni a katonai ranglétrán egyre előkelőbb helyet elérő Mulant, bár kit ne törne össze az, ha az összes emberének a haláláért ő lenne a felelős? Ráadásul Wentai is összetöri a szívét szegénynek. Teljesen megcsömörlik, harcolni sem akar, és senki nem képes megértetni vele, hogy ezzel a megmaradt katonáit hagyja cserben.

Amíg Mulan az alaptáborban ápolgatja a lelké, és tisztítgatja a vért a halottak "dögcéduláiról", addig Wentai tovább harcol. Az egyik csatából azonban csak a Tigris által visszahozott táblácskája érkezik meg, amit a férfi azzal az üzenettel küldött vissza halála előtt, hogy Mulan ne adja fel. Wentai elvesztése még mélyebb gödörbe taszítja a lányt, aki inni kezd, a katonáival pedig egyáltalán nem törődik. Végül Tigris az, aki visszarántja őt az életbe, csak kicsit túl nagyot ránthatott rajta, mer Mulan átesik a ló túloldalára, és olyan vakmerő szituációkba megy bele, amilyet csak azok vállalnának be, akiknek semmilyen veszítenivalójuk nem maradt. Márpedig Mulannak van mit veszítenie. Wentai ugyanis nem halt meg, hanem sebesülten pihen az egyik sátorban.

A Rouranok jurtáiban is változás állt be. Mendu herceg elég nehezen tűrte eddig is apja döntéseit, illetve azoknak a következményeit, ezért felgyorsította kicsit az öröklési folyamatot, és megölte a Danyut, hogy a helyébe léphessen. Nagyszabású tervei között szerepelnek a Wei birodalom területeinek leigázása, valamint a saját húgával történő házasság megkötése. Az árulásra való hajlam azonban nem a Rouranok sajátja, a wei seregben is előfordul. Mulan egy vakmerő tervet vázolt a főtábornoknak, aminek a végkifejlete az lenne, hogy csapdába csalják az ellenfelet úgy, hogy a csali szerepét Mulan kis csapata játsza el. Megadott jelre aztán hátulról megérkezne a fősereg, és bumm, vége is a háborúnak. A számításokat először egy homokvihar húzza keresztül, utána pedig a Középső Biroadlom hadvezetése.

Aki a mesében felvázolt romantikus történetre kiváncsi, az ne nézze meg ezt a filmet. (Na jó, a végére azért belehúznak!) Nem állítom, hogy történelmileg hiteles ez a feldolgozás, de hogy sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a bő tíz évvel ezelőtti változat, az ezer százalék. Rendben, tudom én azt, hogy a rajzfilmnek nem is a reális kép megfestése volt a célja, de lehet jobb odafigyelni arra, hogy mit hogyan tanul meg a gyerek. Apropó gyerek. Bár a Mulan háborús film, és folyik is benne a vér, de a várt százhúsz perces vörös tenger elmaradt. A vizuális sokkok helyett inkább az érzelmire gyúrtak rá a készítők, amire a kínai népzene igencsak rátesz egy lapáttal.

Érdekességként gondoltam még megemlítem, hogy a Tigrist alakító színész igazából Jackie Chan fia, ami így utólag belegondolva elég nyilvánvaló, mert a kis Jaycee hasonlít a papára. Illetve nem tudom, hogy kinek mennyire tűnt fel Guda, a fura hajú fazon a Danyu táborában (aki látta a filmet, az egészen biztosan emlékszik rá, mert eléggé szembetűnő alak)? A rabszolgát alakító férfi az orosz popszakmából érkezett a kínai mozikba, és a Vitas művésznévre hallgat. Reméljük jobb énekes, mint színész, bár az igazat megvallva még nem mertem rávenni magamat arra, hogy belehallgassak a művészetébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr812594740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása