Arthur Herzog - A cet
2014. szeptember 30. írta: Szilvásgombóc

Arthur Herzog - A cet

Clipboard01.jpgEz a könyv egy nyári emlék. Enbeevel egy közös kirándulás alkalmával betévedtünk egy kávézóba, ahol a kávé mellé egy ajándék könyvet is lehetett választani. A kínálat nem volt túl nagy, sem túl érdekes. De a gondolat kedves volt. I love Szentendre! Választásom Arthur Herzog könyvére esett. Címe A cet. Az ABC projektem C eleme. 

Nekem Steven Spielberg A cápa című filmét juttatta eszembe. A cápa 1975-ben készült a könyv pedig 1977-ben íródott. Természetesen nem tisztem ezt megítélni, csak kíváncsiságból utána néztem. Igazából a régi klasszikus film zseniális a maga nemében. De most térjünk rá a könyvre. 

A történet nem nagy ívű, mondhatni egyszerű. Nem egy szövevényes darab, sokkal inkább az érzelmekre apellál. A történet Jack Campbell és egy orca életre halálra menő harcáról szól. A nem mindennapi szituációba a bosszú hozza a hajótulajdonos férfit. 

Campbell és testvére Annie Floridában élnek, ám a pénz nem veti fel őket. Jacknek gondjai vannak ivással és stabil kapcsolata is elég régen volt. Hajójukat csak úgy tudják megtartani, ha pénzhez jutnak. Annienek és férjének "zsneiális" ötlete támad, melyre nagy nehezen de rábeszéli bátyját, és a hajó teljes legénységét. Az általuk látott hirdetés szerint a Japánok nagy pénzt fizetnének egy élve befogott hatalmas cápáért. 

Jack nagy nehezen kötélnek áll, sőt egyre lelkesebb lesz. Még az sem zavarja, hogy a cápa befogása nem jött össze. Úgy véli cápa helyett a portya közben látott kardszárnyú delfinek közül egy is megteszi. Így megindul a hajsza, csak hogy egy balszerencsés véletlen végett egy ellő ocát fognak ki. Nem tudják időben visszatenni a vízbe, így anya és borja elpusztulnak. 

Mint ahogy azt a delfinekkel foglalkozó Racheltől megtudják, ezek az állatok nagyon család centrikusak, így a családját vesztett állat (mondjuk így) bosszút esküszik.  A Floridából útnak induló halászhajót legénységével együtt a messzi kanadai kis halászfaluba üldözi. A súlyosan sérült hajót a helyiek gyorsan megjavítják, hogy az idegenek mielőbb tovább indulhassanak. A faluban mindenki retteg, nem tudnak vízre szállni, mert a delfin folyamatosan a kikötő vízen portyázik. Várja Jacket.

Így Jacnek nincs más választása, mint engedni a nem kis nyomásnak és a bosszúvágynak és a dühnek, amit érez. Ugyanis a delfin nem kímélt senkit és semmit annak érdekében, hogy kicsalja a nyílt vízre a kapitányt.

Jack szent elhatározása, hogy megöli az állatot, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyen a dolog végére. Ebben még Rachel sem tudja megakadályozni, aki nagyon védi az állatot. Köztük természetesen szerelem szövődik, hiába az ellenétek vonzzák egymást. Habár egy dologhoz mindketten makacsul ragaszkodnak, ahhoz, amit a fejükbe vettek. 

Jack húga kórházba kerül. Annie amputált lába adja meg a férfinak a végső lökést. Hajóra száll, hogy megvívjon az állattal. Egy helyi indián, egy helyi vállalkozó és Rachel az, akik a legénységet alkotják a végső ütközetkor. A könyv végére a maroknyi legénységből csak Rachel és Jack marad meg, a mindent eldöntő harcra egy jégtáblára menekülve.

Nem rossz a könyv, de a vége nekem nagyon befejezetlen. Vagy hogy úgy mondjam nincs igazán vége. A jégtáblán rekedt Jack hirtelen csúszni kezd, a súlyosan sérült delfin bedöntötte a táblát, hogy elnyelhesse áldozatát. 

Én úgy hittem, még az elején, hogy Jack odavész a küzdelemben. Ezzel szemben a bedöntött tábla egyszer csak újra vízszintesbe lendül, a delfin pedig tova úszik...

Ennyi. Semmi folytatás. És nem lehet ráfogni, hogy a rá zúduló golyózápor üldözi el a sérült állatot, hiszen a szigonypuska nagyobb sérüléseket okozott. Furcsa. Olvastam még volna, hogy legyen tényleg vége a történetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr996733463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása