Bar/átok - Frenemies [2012]
2012. augusztus 31. írta: redbandita

Bar/átok - Frenemies [2012]

Kicsit keszekusza film, mivel nagyjából három szálon futnak az események. Gondolom, hogy a Disney Chanel három részletben adta le, mert tulajdonképpen a történetek külön külön is megállják a helyüket. Nagyjából úgy tudom elmagyarázni, hogy van három rövidke sztori, amikben az a közös, hogy a főszereplők mind egy suliba járnak, így látásból ismerik egymást. A második történet főszereplői, akik egyébként mindhárom epizódban megjelennek a Shake it up, avagy magyar címén Indul a risza sztárjai, Cece (Bella Thorne) és Rocky (Zendaya Coleman). 

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Frenemies-Disney-Poster.jpg

A történet elmesélői Avalon és Hailey, akik mellesleg az iskola egyik népszerű divat/sztár/tini magazinját, pontosabban blogját vezetik. Ők mesélnek el három történetet arról, hogy válhat a legjobb barátunk, divatos nevén az LB-nk egyszercsak a legnagyobb ellenségünkké. Ha veletek is történt már hasonló eset akkor mindenképp érdemes megnézni ezt a leginkább tiniknek szóló filmet, de egyébként csajos estékhez is csak ajánlani tudom, vagy egy dolgos nap után, kikapcsolódásként. Ami meglepő volt számomra, hogy ez egy olyan Disney film, ahol senki nem fakad énekre, ez szerintem nagyon meglepő. Bár tudjuk, hogy a két főszereplő leginkább táncosként írta be magát a Disney filmek történetébe, így annyira nem is meglepő, hogy azért a film végén táncra perdülnek a szereplők.

Az első sztori főszereplője, Jake Logan (Nick Robinson), aki egy igazi kis tudós, most éppen a NASA-tól vár egy oklevelet egy versenyen való második helyezése miatt. Legjobb barátja, a kutyája, aki elképesztően vicces és okos figura: szét tudja válogatni a postát, jobban működik, mint egy ébresztőóra és még a fiú hátizsákját is vinni tudja. Nagyon úgy fest, hogy kettőjük barátsága örök és senki nem törheti meg azt, mindaddig, amíg Jake életébe be nem lép egy lány, Julianne (Stefanie Scott). A szőke lány a suli legmenőbb csaja, így Jake teljesen el van ájulva attól, hogy Julianne pont őt szemelte ki. Nyilván ez mindenkinek gyanús, hiszen viszonylag kevés esetben szeret bele a suli legmenőbb csaja, a tudós kör egy tagjába... Kezdetben még Jake is furcsállja a dolgot, de elég két szempilla rebegtetés és minden gyanúja eloszlik. Az ifjú szerelmesek éppen egy közös iskolai feladaton dolgoznak, ami alatt Jake kutyája egyre kevésbé viseli el a szőkeséget. A kutya és a lány komoly harcba kezdenek egymással, aminek az a következménye, hogy Jake jól rárivall egykori(?) LB-jére, aki azonnal megszökik. A kutyus útja a nemrégiben megismert kedves, bájos Savannah-hoz (Mary Mouser) vezet, aki be is fogadja őt. Amikor Julianne már úgy érzi kezd biztossá válni a jó jegy, minden különösebb erőfeszítés nélkül, akkor hiba csúszik a számításba...

New-Frenemies-Pics-frenemies-27523989-700-469.jpg

A második történet magukról a narrátokról szól, Hailey-ről (Zendaya) és Avalonról (Bella Thorne), akiket mint mondtam az Indul a riszából ismerhettek (leginkább), bár számos más filmben és sorozatban is szerepeltek már. Jelenleg ők is LB-k és egy menő blogot vezetnek, de nem volt ez mindig így. Amikor a lányok beindították a GeekChick-et, az volt a tervük, hogy híresek lesznek és majd egy nagy kiadó megakarja venni a szerzői jogokat és akár nyomtatásban megjelentetni a tartalmat. Már kezdetben elosztották a feladatokat: Hailey a szerkesztő, aki inkább a technikai dolgokra figyel, míg a kissé nagyszájú Avalon a (hát hogy is mondjam) társszerkesztő, akinek leginkább a marketing, a tárgyalás, az interjú készítés a dolga. Minden olyasmi, amikhez Hailey-nek nincs bátorsága. Avalon ügyes húzásának köszönhetően a magazin népszerű lesz a suliban és hamarosan beindulni látszik a karrier. Ugyanis egy nagy kiadó érdeklődik a GeekChick után, akik szívesen kiadnák a lapot. A baj csak az, hogy a főszerkesztő csak egy lány felvételét tervezi. A lányoknak tehát dönteniük kell, hogy melyikük valósítja meg az álmát. A kiadó azt javasolja, hogy mindketten álljanak elő egy címlapsztorival és aki a jobb lesz, az lesz a főszerkesztő. Megindul a verseny a lányok között, ami hamarosan annyira elharapódzik, hogy folyamatosan egymás orra alá törik a borsot és LB-ből, ellenséggé válnak...

frenemies-007.jpg

Az utolsó sztori egy kicsit hajaz a jól ismert Két Lotti történetére, de azért nem minden ponton fedi le az eredeti regényt. Van két fiatal lány, akik kiköpött hasonmásai egymásnak, legalábbis külsőre. Az életük azonban teljesen más. Savannah (aki szerepelt már az első történetben is) három öccsével és apjával él együtt, és az élete nem éppen fenékig tejfel. Emma szöges ellentéte ennek, egy óriási villában lakik, a szülei dúsgazdagok, limuzinnal jár egy magánsuliba, bált tartanak a születésnapján stb. A két lány véletlenszerűen, vagyis inkább Avalon és Hailey jóvoltából ismeri meg egymást és úgy döntenek, hogy egy kicsit egymás bőrébe bújnak és kipróbálják a másik életét. Érdekesség, hogy a szülők egyik oldalon sem veszik észre a cserét, bár Savannah apja egy pillanatra gyanút fog, de aztán el is felejti, mikor három fia megint bajt csinál. Egyedül Emma inasa veszi észre egyből a dolgot, sőt Savannah is bevallja neki mi történt. A lányok kezdetben nagyon élvezik a dolgot, sőt Emma jóvoltából (az első sztoriban megismert) Jake végre tudomást szerez Savannah érzéseiről és randira hívja. Emmának is kezd megtetszeni a fiú, főleg összehasonlítva az ő udvarlójával, Lance-el (Dylan Everett). Savannah-nak persze nem tetszik a dolog és ez kezd éket verni közéjük. Az nem derül ki, hogy pontosan miért is hasonlítanak egymásra, de végül mindketten úgy döntenek, hogy szeretnék visszakapni régi életüket.

Frenemies-official-pics-21.jpg

Összességében egy laza tinifilm, ami néhol egy kicsit lapos, de néha egész jó kis poénok vannak benne, a kutya pedig tényleg fenomenális. Nyilván inkább fiataloknak merem ajánlani a Bar/átok-at, de én magam is egész jól szórakoztam rajta, nyugodtan kövezzetek meg emiatt, vállalom :)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr384739328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2023.02.05. 21:51:15

Én nem kövezlek meg, 2 éve láttam 19 évesen először, majd azóta is még kétszer, tavaly előtt és tavaly, 20 és 21 (amennyi most vagyok) évesen. És nekem is tetszik.

A kedvenc szereplőm amúgy Savannah. Csípem a deszkás lányokat :D

Kibernetika 2023.02.06. 00:32:31

Amúgy olyan, mint egy 3 db félórás filmből álló trilógia, egy másfél órás filmmé összevágva. Nekem amúgy ez tetszett, mert egy kicsit eltért a megszokott cselekmény-szerkezetektől. :D
süti beállítások módosítása