Dirty Dancing [1987]
2012. február 11. írta: redbandita

Dirty Dancing [1987]

Vagy magyar címén, Piszkos tánc, de ezt annyira erőltetettnek érzem, hogy inkább nem is emlegetném ezen a néven, a táncos filmek legnagyobb klasszikusát, a Dirty Dancinget. Nem tudom hányszor láttam, de szerintem mindenképp kétjegyű szám jönne ki, ha minden alkalmat összeszámolnék... Egyszerűen imádom ezt a filmet, és szerintem sokan vagyunk még így ezzel, sokan tudjuk melyik filmben hangzik el az örökzöld mondat: "Babyt, senki nem ültetheti a sarokba...".

Lehetséges, hogy azért kötődöm ennyire a Dirty Dancinghez, mert egyidősek vagyunk :) Fogalmam sincs, de szinte nincs olyan év, hogy minimum egyszer ne nézném meg. Mondjuk ehhez az is hozzásegít, hogy a TV-ben kb. minden hónapban leadják, és mivel anyukám is függő, ezért sokszor rajtakapom, hogy nézi. Akkor pedig már lehuppanok mellé, hogy együtt nézzük végig, ahogyan egy kislányból felnőtt nőci lesz, egyetlen nyár alatt...

A 60-as évek elején játszódik a történetünk, konkrétan 1963-ban, amikor meg az anyukám született, lehet, hogy ezért szeretjük mindketten ezt a filmet. Na de komolyra fordítva a szót, 63 nyarán Baby (Jennifer Grey) és családja egy luxus szállodába megy, hogy együtt töltsék a szünidőt. Baby még csak 17 éves, de már most tudja, hogy a békehadtestnél akar dolgozni, az apja (Jerry Orbach) -aki egyébként orvos - nagyon büszke arra, hogy a lánya milyen okos. Habár a másik lánya éppenséggel nem az, sőt még szépnek sem mondható.

A hely elég unalmasnak mondható, tele van öreg házaspárokkal, vagy egyedülálló öreg hölgyekkel, szóval egy tizenhét éves lánynak, viszonylag kevés izgalmat tartogat a szálloda. A "legizgalmasabb" program a barkochba, vagy a "varázslás", amikor a nagy bűvész ketté fűrészel valakit.... Ám egy este színpadra lép két profi táncos, Penny (Cynthia Rhodes) és Johnny (Patrick Swayze). Nekik két feladatuk van, hogy szórakoztassák a nyaralókat, és hogy külön órákat adjanak, azoknak, akik igénylik.

Baby rögtön első pillantásra beleszeret a "rosszfiúba", akiről később kiderül, hogy annyira nem is rossz, mint amennyire mutatja magát, vagy amennyire a kívülállók hiszik róla, köztük Baby apja. Johnnynak nagyon fontosak a barátai, így amikor Penny nagy bajba kerül, mindent megpróbál, hogy segítsen neki. Pedig ezzel nagy kockázatot is vállal...

Penny elkövetett egy hibát, hitt egy férfinak, akinek nagyon nem kellett volna és ennek súlyos következményei lettek. Baby segítségével pénzhez jut, de még ekkor is marad egy probléma, hogy ki helyettesítse őt az egyik fontos fellépésen. Na találjátok ki, hogy ki fogja?! Hááát persze, hogy Baby! Johnny minden ellenállása hiába való, mivel ez az egyetlen megoldása marad a furcsa helyzetnek. El is kezdődnek a próbák, de nagyon gyorsan kiderül, hogy Baby falábú, méghozzá nem is kicsit.

Éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy Baby megtanulja a számot. Johnny türelmesen(?) tanítgatja őt, és Penny is sokat segít. Így a lány egyre ügyesebben járja a mambót, de az idő vészesen fogy, közeledik a nagy nap, amikor egy közeli szállodában lépnek fel a táncosok. Addig azonban még sok a teendő, Babynek meg kell tanulnia érezni a ritmus, egyensúlyozni és akkor ott van még az emelés is....

Végre elérkezik a nagy nap, Johnny és Baby a színpadra lépnek és néhány bizonytalan első lépés/mozdulat után fergeteges táncot lejtenek.

Ám amikor visszaérnek a szállodába, nagyon rossz hír fogadja őket és ekkor Babynek az apjához kell fordulnia segítségért, ezzel pedig mindenre fény derül... Vagy hát legalábbis Baby apja gondol valamit az eseményekről, ami persze nem feltétlenül azonos a valósággal... Mindenesetre nagyot csalódik a lányában, akit ezzel még inkább Johnny karjaiba taszít.

Közeledik a nyár vége, és ekkor már a szerelmes pár mindkét tagja tudja, hogy kapcsolatuk is a végéhez közeledik, hiszen két teljesen különböző világból érkeztek, és két teljesen más jövő vár rájuk, amit nem lehet összeegyeztetni.

Ráadásul Johnny megint bajba keveredik, minek következtében Babynek döntést kell hoznia, ám ezzel sem tudja megvédeni szerelmét attól, hogy kirúgják. Elbúcsúznak egymástól és Johnny elhajt... A film nem zárul feltétlenül happy end-el, de azt sem mondom, hogy ez lesz az ő utolsó találkájuk...

Én azt gondolom, hogy az egyik legjobb táncos film a filmtörténetben, és vélhetően ez még jónéhány évig vagy évtizedig így marad. Igazi klasszikusnak számít, a benne felcsengő dalok pedig szinte mind óriási slágerek és a mai napig (ilyen olyan feldolgozásban), de elhangoznak a bulikban/házibulikban.

Az egyik olyan, amit szerintem nincs olyan, aki még ne énekelt volna el valahol (pl. a zuhany alatt, vagy a tükör előtt :P). Mi egy időben a barátnőimmel minden házibuliban előadtuk :)

Az egyik legszebb dal a filmben, amikor minden női nézőt kirázza a hideg:

Johnny és Baby szerelme nem örök, de mindent elsöprő, minden lánynak/nőnek meg kellene találnia "élete Johnnyját", aki nem hagyja, hogy a sarokba ültessék :)

Erre szerintem mindenki emlékszik, aki valaha látta a filmet:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr754085630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása