Vakáció - Vacation [2015] - A Griswold család visszatér
2016. február 26. írta: redbandita

Vakáció - Vacation [2015] - A Griswold család visszatér

Azt azért szögezzük le az elején, hogy akik nem szeretik a fingós, kakis vígjátékokat, azok ezt a filmet kerüljék el! Messziről. Akik viszont bírják gyomorral az ilyet, vagy még nevetni is tudnak rajta, azoknak ajánlott. A Vakáció egyébként a 80'-as, 90'-es évek nagy sikerű "vakáció filmjeinek" újabb gyöngyszeme. A főszereplők ezúttal Ed Helms és Christina Applegate. A Vakáció már DVD-n is megjelent, úgyhogy már otthon is élvezhető.

vacation_y33959_dvd_2d.jpg

Az előzmények

1983-ban mutatták be az első Vakáció-filmet, a Családi vakációt, amikor Clark Griswold azaz Chevy Chase úgy dönt elviszi feleségét, és két gyerekét egy kaliforniai vidámparkba. Útközben azonban akad néhány döccenő, az biztos, hogy kalandos nyaralás lesz. 1985-ben Európába indul a Griswold család, ahol talán még több zűrbe keverednek. Például elrabolják Ellen-t (Beverly D'Angelo-t), az anyukát, Rusty Griswoldnak randija van egy francia hölggyel, Audrey pedig az ételekkel ismerkedik. Csakhamar rádöbbennek mennyire nagy a különbség az amerikai és az európai életmód között. 1989-ben következett a Karácsonyi vakáció, majd jóval később, 1997-ben a Vegasi vakáció.  

A jelen

Jó sok év telt el a Vegasi vakáció óta, most Rusty Griswold viszi nyaralni a feleségét, és két fiát, akik finoman szólva sem jönnek ki jól egymással. Az alkotók nagy része lecserélődött, de egy rövidke szerepet azért kapott a hetven éves Chevy Chase, és a felismerhetetlenné plasztikázott Beverly D'Angelo is.

vakacio_jelenetfoto_4.jpg

Az író-rendező páros ezúttal John Francis Daley és Jonathan M. Goldstein mindent tud a műfajról: színészkednek, rendeznek és írnak is. Érdekesség, hogy a főszerepre catingolták Jason Sudeikis-t, Adam Sandlert és Micheal Rosenbaum-ot is.

– Vígjátékot könnyű együtt írni – nyilatkozta JM Goldstein – dobáljuk egymásnak az ötleteket, és amin a másik nevet, annak van esélye, hogy belekerüljön a sztoriba. Drámát biztos nem lehet így kitalálni: nem hajthatunk arra, hogy már a dolgozószobánkban sikerül-e megríkatni a másikat.

vakacio_werk_2.jpg

Az újságírókkal is szívesen viccelődő páros azonban egy, nagyon fontos témáról még poénkodni sem hajlandó. A hírek szerint ők írják a következő mega-képregényfilmet, az új Pókembert – ám erről sajnos nem nyilatkoznak.

Ed Helms, a balek

Én örülök, hogy a Másnaposok fogorvosa, Ed Helms kapta a főszerepet, mert remekül áll neki az ilyen balek szerepe, pedig ő már unja, hogy beskatulyázzák. A filmekben kitart a bevált figura mellett (és nagyon jól csinálja), viszont szeretné, ha tudná a világ: az életben másmilyen. És az US Weekly újságírója számára 25 pontba szedte legfontosabb tulajdonságait. Például azt, hogy kiválóan zenél, gitározik és harmonikázik, bármilyen, egykilósnál könnyebb tárgyat hosszan tud pörgetni az ujján, érdekli a politika, tud repülőt vezetni, régen vadul motorozott, otthonát alaposan felkészítette bármilyen természeti katasztrófa érkezésére, és a mellkasán hosszú forradás fut végig, mert 14 éves korában nyitott szívműtétet hajtottak végre rajta.

vakacio_jelenetfoto_1.jpg

Christina Applegate, a családanya

Szerintem a színésznő remek választás volt a szerepre, neki nagyon jól állnak a nem hétköznapi anya karakterek. Én mondjuk már a Rém rendes család óta nagyon kedvelem, igazi komika. Ed Helms-el nagyon jó párost alkotnak, csakúgy, mint pl. Jason Sudeikis-sel, az Elhajlási engedélyben. Most is hozza megszokott formáját, amivel nem tud mellélőni.

– A néző biztosan azért szereti majd Griswoldékat, mert ennyi bajt csak egy filmben lehet kibírni viszonylag ép ésszel – nyilatkozta a színésznő. – De a moziban ülve, remélem, a színész is eszébe jut majd pár embernek. A filmbéli alakokkal végül is, csak egyszer történik meg minden. De egy színésznek legalább huszonhatszor kell végigcsinálni az összes borzalmat: kemény dolgokba rúgni, nagyot esni, fejjel lefelé lógni, egy húzásra egy liter sört meginni… és oké, a „Chris Hemsworth egy feszülős kis gatyában udvarol nekem” jelenetet is sokszor vettük fel – de hát ennyi vigasz csak jár!

De hogy kerül egy ilyen filmbe Thor? 

Nos Chris Hemsworth-öt eddig nem ismertük vicces oldaláról, a rendező mégis lehetőséget látott benne. Sőt azt gondolta, hogy ezután sorban kapja majd a hasonló felkéréseket. Vessetek meg, de én inkább látom szuperhősként, mint ilyen ütődött szépfiúként.

vakacio_jelenetfoto_7.jpg

Az ördögi járgány

Az albán gyártárú Tartan Prancer valóban működik. A Förtelmes főnökök írói, Jonathan Goldstein és John Francis Daley, akik ezt a filmet is elkövették, minden furcsaságot belesűrítettek, amit csak el lehet képzelni: a jármű elölről és hátulról teljesen egyforma, még visszapillantó tükrei is vannak hátul. Pohártartók csak kívül vannak, az áram csatlakozó villái helyére dugóhúzókat rögzítettek, és az alapfelszereléshez tartozik egy 32 gombos, teljesen érthetetlen jelekkel ellátott kapcsoló is. A Halálos iramban 7. és a közelgő Batman Superman ellen járműveiért is felelős szakember 12 ilyen autót épített, és mindegyik működik: csak éppen, a történet előrehaladásának megfelelően egyre ütöttebb-kopottabbak.

vakacio_jelenetfoto_11.jpg

– Lehet, hogy el kéne kezdeni a sorozatgyártást – mutatta be újságíróknak a járművet Ed Helms. – Ez a járgány annyira eszetlenül fura, hogy az már cool: talán divatba jönne.

Azoknak ajánlom a filmet, akiknek anno tetszettek a Vakáció-filmek, aki nem zárkózik el a hányós, pukis viccektől és persze Ed Helms illetve Christina Applegate rajongóinak!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr168416022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása