Édesnégyes [2011]
2012. augusztus 31. írta: lámadémon

Édesnégyes [2011]

Tudom, hogy a filmben az a jó, hogy szubjektíven lehet értékelni, mindenki ért hozzá és igazság szerint senki sem ;) És ebből tézisből következik, hogy minden filmnek megvan a maga közönsége,és megtalálja azt , mint zsák a foltját. Hát úgy érzem ma ez nem az én foltom volt! :(

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

sisters-sister-poster.jpg

A problémám a filmmel a címnél kezdődik, mert úgy látszik, hogy belénk magyarokba úgy belénk verték a nyelvtanórán, azt, hogy a címnek, rövidnek, tömörnek és figyelem felkeltőnek kell lenni, hogy ezt a definíciót keresztülvisszük, még akkor is, ha köze sincs a film eredeti címéhez. Mert ugye, mi ezt meg tanultuk, és annak úgy kell lennie.

(Amit itt jegyeznék, meg hogy vannak olyan esetek, amikor egy külföldi film címe lefordíthatatlan és szükség van arra, hogy a kicsit tágabban értelmezzük a fordítást, de sokszor a tükörfordítás is elegendő lenne.)

De térjünk vissza a címhez: eredeti cím Your Sister's Sister és ez nekünk, magyaroknak annyit jelent, hogy Édesnégyes- gratulálok !!!

De még mit is tudunk, mielőtt beülnénk a moziba, hogy a film amerikai, jelzem, ez abszolút nem érződik a történeten, a képi világon és semmin sem, ha lehetett volna én arra fogadtam volna, hogy brit és szépen buktam volna ezt a fogadást. Lehet a túlzott finomkodás is erősíti mindezt, amit a rendező Lynn Shelton vitt vászonra.

3_pad.jpg

Cirkó Film

Meg még tudjuk,(a leírásból) hogy vígjáték, hát mily meglepő nem az. Van pár vicces és kínos jelenet, de nem az a felhőtlenül kacagós inkább olyan kis helyeske szitu, ami megmosolyogtatja az embert. Olyan semmilyen, nem tudok egy poént sem felidézni, ami azért egy vígjáték esetében FEKETE pontot ér. Szóval ez a film dráma 100 %- ig.

story:

Jack.jpg

Cirkó Film

Nos a történetben itt van Jack (Mark Duplass), akinek a talpa alól kicsúszik a talaj a bátyja halála miatt. Van a báty ex-barátnője Iris (Emily Blunt), aki a fiú legjobb barátja és itt van még a lány húga Hannah (Rosemarie DeWitt), aki leszbikus. Nos, ők hárman elkerülnek egy tengerparti hétvégi házba és próbálnak…. nah és itt a furcsaság. Hogy aki végignézi a filmet nem jön rá, hogy ezek hárman miért is akarnak pár napot ebben a házban tölteni. Mert Jack és Hannah magányra vágyik Iris meg játsza a jó barátot. Mindenki marad a francos házban. Miért, miért, miért?! Persze mindenkinek van titka, amit őriz a másik elől, hát már ezért sem értem, hogy miért maradnak. A film végét nem akarom lelőni, de nem jó, ha úgy jön ki az ember egy filmről, hogy ideges.

békülés.jpg

Cirkó Film

Ami idegesítő a filmben, hogy ismerjük a szereplőket. Tudjuk milyen a lelki állapotuk kusza és tanácstalan és egyedül érzik magukat. De a film végére ez a görcsösség feloldódik és a bonyolult helyzetben megoldást találnak persze saját magukban. Nos engem az érdekel, hogy hogyan jutnak el ide? Hogyan jutnak el a dühtől a megbocsátásig és a kétségbeeséstől a bátorságig? Sajnos ez nem derül ki, mert sem a gondolatikat sem pedig a dialógusokat nem ismerjük, amik lezajlanak-, pedig jó lenne, akkor nem ülnék értetlenül és bután a moziteremben.

Tanulság: Spoiler gyanús így olvasd vagy hagyd ki :)

  • ha fiú vagy ne feküdj leszbikusokkal, mert akkor ott valami nem stimmel
  • kedves fiúk, jobb, ha ti viszitek a gumit, mert még baj lehet belőle, ha a csaj adja
  • legyünk jóba a testvérünkkel akkor kevesebb meglepetés érhet
  • kedves lányok, a legjobb barátunkba beleszeretni rizikós, de az, ha elküldjük a saját vidéki házunkba gondolkodni és váratlanul felbukkanunk, és még ekkor sem esik le neki, hogy mi a helyzet akkor már mindegy

Összegezve

Tudom ez nem egy pozitív cikk, de sajnos nem értem mit is akartak ezzel. Mert nem volt vicces, se nem idétlen, nem nem gondolkodtam el az emberi kapcsolataimon és nem drukkoltam benne senkinek. És tényleg nem volt benne olyan, akiért szorítottam volna!!! Mert mindig kell valaki a hős, aki megmenti a világot a szerencsétlen looser, aki végre egy percre menőcsávó lesz, és még sorolhatnám. De sajnos itt senkinek nem drukkoltam. Kivéve annak, hogy lépjen már valaki valamerre. Azonban senkit nem beszélek le arról, hogy ezt megnézze, ezek után az ember értékeli a jó filmeket! És hogy ki nézze meg: aki szereti vontatott filmeket.

Bemutató: 2012. szeptember 13.

Trailer

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr724738193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása