A férjem védelmében - The Good Wife első évad
2016. január 04. írta: redbandita

A férjem védelmében - The Good Wife első évad

Nem mai darab már, de én még csak most kezdtem el nézni, ezért gondoltam írok egy kis ajánlót róla. Engem nagyon beszippantott a sorozat, amelyben az ügyvédek, ügyészek, bírók világába leshetünk be. Nekem több kedvencem is van már, akik bár mellékszereplők, egészen jól kidolgozott karakterek. Aki ügyvédnek készül, annak kötelezővé is lehetne tenni, hogy nagyjából tudja mire vállalkozik...

914240_1344895080585_500_281.jpg

Az első évadot 2009 őszén kezdte sugározni a CBS, nálunk a Universal Channel és a TV2 majd a Fem3 tűzte műsorára. Jelenleg már a hetedik évad fut, a széria nagyon sikeres, számos díjat is bezsebelt az évek folyamán. Egy Golden Globe-ra idén is jelölték, Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, Alan Cummingot.

A főszereplő a Vészhelyzet Carol nővére, Julianna Margulies. A színésznő által megformált Alicia két kamasz gyerek édesanyja, mégis most kezdi gyakornokoskodni a Stern, Lockhart és Gardner Ügyvédi Irodánál. Miért? Szükség van rá, hogy pénzt keressen, a férje, Peter Florick, egykori államügyész ugyanis korrupciós botrányba keveredik és börtönbe kerül. 

302844.jpg

Annak ellenére, hogy Peter Florickról (akit egyébként a Szex és New York "Big"-je azaz Chris Noth alakít) kiderül, hogy megcsalta a nejét, méghozzá "hivatásosokkal", Alicia kitart mellette. Bejár hozzá a börtönbe, és segíti Peter ügyvédjének munkáját, mikor az megpróbálja felmentetni a férfit. Ennek oka talán leginkább a két gyerkőc, akik közül, főleg Zach (Graham Phillips), a fiú hisz apja ártatlanságában. 

Az évadban állandó téma Peter Florrick ügye, de emellett minden részben vannak más ügyek is, azok az ügyfelek akikkel Alicia munkája során találkozik. Legkülönfélébb ügyekkel foglalkozik a cég a csalástól, kezdve, a válóperen át, a gyilkosságig. Nem igazán tudnak szelektálni, mivel anyagilag nem állnak túl jól.

good-wife34.jpg

Az irodát Diane Lochart (Christine Baranski) és Will Gardner (Josh Charles) vezetik, mert a harmadik tag, Jonas Stern (Kevin Conway) már inkább csak utazgat, vagy botrányokat kavar. Willben meg is fogalmazódik, hogy jobb lenne kitenni a szűrét. Az öreg ezt megszimatolja és bosszút esküszik. A dolog majdnem be is jön, mert kiválásával még rosszabb anyagi helyzetbe hozza a vezetőket.

the-good-wife-season-1-episode-19-42-e349.jpg

Akik így kénytelenek számos alkalmazottól megválni. Alicia helye sem biztos, versenyben áll egy fiatal sráccal, Cary Agos-sal (Matt Czuchry). A srác nagyon tudatosan építi karrierjét, bárkin hajlandó lenne átgázolni, de tart Alicia-tól, mert a cégnél sokan úgy vélik a nő és Will szeretők.

the-good-wife.jpg

Ennek az az alapja, hogy Will és Alicia egy egyetemre jártak és tényleg van köztük van némi szexuális vonzódás. Egyszer egy csók elcsattan, de Alicia nem mer továbblépni, fél hogy gyereki mit szólnának.

eufwifesizzle-weba1_640x480.jpg

Az évad folyamán a Peter elleni vádak szép lassan megdőlnek, először háziőrizetbe kerül, majd felmentik és nem is vesztegeti az időt csapatával máris az új kampányra készülnek. Nem tudom ki hogy van vele nekem nem szimpi az ürge, szerintem Alicia jobban járna, ha elválna tőle. Mert a férfi bár esküdözik, hogy megváltozik, elég egyértelmű, hogy nem fog. Jelenleg mondjuk nem igazán van lehetősége csajozni, hiszen hol azon dolgozik, hogy kiszabaduljon, hol azon, hogy megfúrja vetélytársa, Glenn Childs (Titus Welliver) munkásságát, legyőzze a választási kampányban. Amihez mindketten elég durva dolgokat is bevetnek. Petert többen is segítik, kezdetben az ügyvédje, Daniel Golden (Joe Morton) a legfőbb támasza, majd később egy elsőre (és másodikra) kicsit flúgosnak tűnő ügyvédnő, Elsbeth Tascioni (Carrie Preston) segíti. A "menedzsere" és jobb keze, pedig Eli Gold (Alan Cumming), aki a leggusztustalanabb eszközöktől sem riad vissza.

good-wife-79.jpg

Minden nehézség ellenére a Florick család összetartó, a gyerekek, Zach és Grace (Mackenzie Vega) próbálnak megbirkózni az új felállással, ami nem megy könnyen. A srácot én nagyon bírom, remek kis nyomozásokat végez, anyját pedig szeretné mindentől megkímélni. A család szoros kapcsolatban áll Peter anyjával, Jackie-vel (Mary Beth Peil) aki mindig minden helyzetben fia érdekeit nézi. Plusz ott van még Zach barátnője, Becca, aki egy nagyon nyomulós, tipikus bajkeverő hölgyemény.

Alica próbál jó ügyvéd lenni, anyai teendői mellett felveszi a versenyt a munkamániás versenytárssal. Minden ügyféllel megtalálja a közös hangot, ami egyébként nagy előnye is. Will egyértelműen segíti őt mindenben, de Diane-el is jó a kapcsolata. Igyekszik férje ügyeibe nem belefolyni, de a név kötelez... Mindenki tudja ki a férje, és ez hol negatívan, hol pozitívan befolyásolja Alicia munkásságát. 

2-1-22-hybristophilia.jpg

Peter eközben igyekszik felesége kedvében járni, próbálja helyrehozni a dolgokat, de azért a karrierjére is koncentrál. Szinte már a börtönbe tervezni kezdi hogyan szerezze vissza államügyészi székét. Mindezek mellett azért feltűnik neki, hogy valami van Will és Alicia között.

good-wife.jpg

Hagy tegyek még említést a Lockhart és Gardner nyomozójáról, Kalinda Charma-ról (Archie Panjabi), aki talán a sorozat legtitokzatosabb, legösszetettebb karaktere. Nekem személyes kedvencem is. Kalinda nem beszédes típus, szinte semmit sem tudunk múltjáról, magánéletéről. Néha elszóródik egy egy morzsa, ezekből próbáljuk összerakosgatni. Kalinda az első perctől fogva jóban van Alica-val, szép lassan pedig barátokká válnak. Kalinda korábban Peter Floricknál dolgozott, de kirúgták, azóta dolgozik az irodának. Elképesztő módokon tud meg információkat, a maga szarkasztikus módján vicces figura.

1.jpg

Az évad vége elég sok kérdést megválaszolatlanul hagy, így érdemes gyorsan bekészíteni a második évadot is!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr868180046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2016.01.07. 00:02:12

"Aki ügyvédnek készül, annak kötelezővé is lehetne tenni, hogy nagyjából tudja mire vállalkozik..." - No hát aki ügyvédnek készül, ebből a sorozatból pont nem tudja meg, mire vállalkozik. Az USA és hazánk jogrendszere ugyanis ég és föld, két külön világ, ebből nem lehet példát meríteni. Legfeljebb arra vonatkozóan, hogy ez mindkét helyen kemény meló.

redbandita 2016.01.07. 12:51:04

@Momina: én sem az ügyek megoldására gondoltam. Hanem inkább, hogy mennyire összetett feladat. Mennyire nehéz megvédeni valakit, akit a szívünk mélyén elítélünk, de neki is jár a védelem és az ügyvéd dolga, hogy minél jobban jöjjön ki belőle az illető. Még akkor is, ha esetleg gyilkos. Plusz vannak gyomorforgató dolgok, min mikor a politika vagy valamilyen pénzügyi érdek beleszól(hat) az ügy alakulásába.
süti beállítások módosítása