Halálos iramban 7 - Furious 7 - RIP Paul
2015. április 04. írta: redbandita

Halálos iramban 7 - Furious 7 - RIP Paul

Teljesen egyértelmű volt, hogy ennek a filmnek fel kell kerülnie az idei várólistámra, és nem is bántam meg. Paul Walker előtt tiszteleg az egész alkotás, a stáb, és a végén Vin "Dom" Diesel monológja eléggé szívbemarkolóra sikeredett. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen mozinál szükség lehet zsepire, de eléggé szentimentális az egész és ciki vagy nem, de én a végén néhány titkos könnycseppet le kellett, hogy töröljek a szemem sarkából. Amikor Paul vagy Brian O'Conner életről, halálról, családról beszél, akkor a hideg futkosott a hátamon. Szerintem kétség sem fér hozzá, hogy Paul Walkerre mindig emlékezni fogunk, a stáb tagjai pedig méltóképpen búcsúztatták el barátjukat! Isten Veled, Paul!

halalos_iramban_7_pl_hun_m.jpg

A hatodik rész utolsó jelenetében az addig ismeretlen sofőr, akit a feltűnően visszafogott Jason Statham alakít, Mercedesével nekiront Han autójának, és megöli a fiút. Ez a franchise egyik védjegye: bölcsen előveszik a korábbi karaktereket és sztorielemeket, hogy új cselekményszálakat szőjenek belőlük. Ennek is köszönhető, hogy a Halálos iramban-saga az érdeklődés középpontjában tudott maradni másfél évtizeden át: a váratlan fordulatok és akciók folyamatosan fenntartották a közönség kíváncsiságát, és arra késztették őket, hogy alig várják a folytatást.

„Hatalmas ajándék, hogy a közönség engedte, hogy ugráljunk az időben, és mindvégig kitartott mellettünk – mondja Vin Diesel. – Az utóbbi tíz évben semmi nem történt véletlenül a sorozat filmjeiben. A hetedik részben összeáll a teljes kép: válaszok születnek a kérdésekre, és új gondolatokkal állunk elő.”

Visszatérünk Los Angelesbe, ahol minden elkezdődött annak idején. Egy évvel vagyunk azután, hogy Toretto és csapata mentességet kapott, Dom és Letty egymásra próbál hangolódni, a lány amnéziája ellenére. Brian igyekszik elfogadni a golyó nélküli életet, egyterűt vezet és próbál jó férj és családapa lenni. Mia megint babát vár. A srácok, Tej és Roman csak élnek, csajoznak és szórják a pénzt.

2431_d089_00207r.JPGuip-duna film

A sztori egy kicsit keszekusza, de az alapja egy régi eseményhez kötődik. Ugyanis feltűnik egy új szereplőt, akit egyébként Jason "Szállító" Statham alakít. Megjegyzem ennyire ellenszenves karakter bőrében eddig még sosem láttuk, pedig az utóbbi években szinte minden akció filmben feltűnik. Szóval most csatlakozik a Halálos iramban sztárjaihoz, de az ellenkező oldalon áll. Nem! Nem rendőrt alakít, hiszen mint tudjuk Domék már jó útra tértek, és priuszuk sincs már... Egy kiégett pszichopata(?) brit titkosügynököt alakít, akit jelenleg csak egy dolog hajt: a bosszú. Nem cicózik először Dwayne The Rock Johnsonba azaz Hobbs-ba köt bele, ami azért valljuk be elég bátor dolog tőle. Kis híjján el intézi, ami miatt egyébként majdnem az egész filmben mellőzzük Johnsont. Ezt sajnáltam különben...

uip-duna film

Ezzel azonban még nem éri be a mi szállítónk, küldd egy kis csomagot Dom házához is, ahol majdnem az egész családot likvidálja. Na gondolhatjátok, hogy ezután a mi Torretónknak is elgurul a gyógyszere... Nem is csodálom, hogy bepipul, de sajnos nem tud mindenkit megvédeni, így a csapat egy fővel megint csökken...

2431_d016_00519r.JPGuip-duna film

Hőseink csak akkor menekülhetnek meg, ha újra volán mögé pattannak, és megszerzik az amerikai kormány számára egy különleges nyomkövető prototípusát. Cserében meghatározhatják vele Shaw tartózkodási helyét, mielőtt újra lecsapna. A csapat szorosabban összekovácsolódik, mint valaha, mert életük legnagyobb fenyegetésével kénytelenek szembenézni olyan távoli helyeken, mint Abu Dzabi vagy Azerbajdzsán.

uip-duna film

Na de ki is ez a Deckard Shaw? Bevallom én nem teljesen emlékszek rá, de még a banda londoni kiruccanásakor történt egy eset, melynek során a kisebbik Shaw fivér életét vesztette. (Megjegyzés: újra kell néznem a filmeket :P) Reméljük nincs több Shaw testvér, bár azt is kétlem, hogy Deckard-ról ne hallanánk többet. Ti mit gondoltok?

Ezt a részt egyébként nem Justin Lin rendezte, aki a harmadik rész óta ült a direktori székben, hanem James Wan, aki eddig inkább horrorokat készített, de abból olyan nívósakat, mint a 2004-es Fűrész, vagy az Insidious - A gonosz háza, vagy a Démonok között. Wan karaktervezérelt, innovatív és magával ragadó vizualitású munkái nagy tekintélyt vívtak ki maguknak a szakmában, és még annál is népszerűbbek a közönség körében. A rendező tudta, készen áll arra, hogy megrendezzen egy nagyszabású szuperprodukciót, amelynek márkaneve az izgalmas cselekmény és a szédületes akciók garanciája.

uip-duna film

„Alapból nagy rajongója vagyok a Halálos iramban-sorozatnak, de az is fontos volt számomra, hogy kitörjek abból a műfajból, ahol eddig a legotthonosabban éreztem magam, és ilyen nagy fába vágjam a fejszémet – mondja a rendező. – Az egyik célom az volt, kihozzam magamból a maximumot és valami jelentőset tegyek le az asztalra. Nem tudtam ellenállni annak a lehetőségnek, hogy ekkora játszótéren próbálhatom ki, mit tudok!”

A váltás oka egyébként csak annyi, hogy Lin más munkák miatt nem tudta volna a kitűzött időpontban megkezdeni a forgatást, csak később. A stúdió pedig mielőbb a mozikba akarta küldeni a folytatást. Ez az élet furcsa fintora miatt azonban így sem sikerült. Paul Walker 2013 november 30-ai tragikus halála mindent megváltoztatott. Sokáig kérdéses volt egyáltalán elkészül-e a film, hiszen a jelenetek felét sem vették fel.

"Paul 14 éven keresztül az egyik legjobban szeretett és tisztelt tagja volt a mi kis családunknak, az elvesztése teljesen lesúlytott mindannyiunkat, beleértve a Halálos iramban stábját és megszámlálhatatlan rajongót..." -állt a stúdió sajtóközleményében.

„Sokat beszéltünk arról, hogy Paul halála miatt nem fejezzük be a filmet. Egy idő után azonban derengeni kezdett, hogy Paul azt szeretné, ha folytatnánk a forgatást. Vinnel egyetértettünk abban, hogy már csak Paul miatt is be kell fejeznünk a filmet.” - mondta a producer, aki az első film óta együtt dolgozott Paul Walkerrel.

„Aztán arra is rájöttünk, mi a megoldás – folytatja a producer. – Paul jeleneteinek többségét már fölvettük, de nem tudtuk, hogyan rakjuk össze az egészet. Közben úgy éreztük, Paul odaföntről rajtunk tartja a szemét. Mivel a korábbi filmekből maradtak fel nem használt jelenetek, és az új technológia is rendelkezésünkre állt, be tudtuk fejezni a Paul szellemisége által inspirált filmet, tökéletes búcsút ajándékozhattunk neki és a kedvenc karakterének. Ez a film tisztelgés Paul munkássága előtt.”

Méltóképp búcsúztak el Brian karakterétől, aki végül feleségével, fiával és születendő babájukkal távozik a franchise-ból. A hiányzó jelenetekben kaszkadőr két testvére helyettesítette, Cody és Kaleb Walker egyébként eléggé hasonlítanak is Paul-ra.

uip-duna film

Új szereplők is feltűnnek a hetedik részben: köztük egy régi ismerős is, Lucas Black, aki ugye a Tokió hajsza főszereplője, így már az is a franchise részének tekinthető és gondolom, hogy a folytatásokban is lesz még szerepe. Kurt Russel, akit az elmúlt években nem sok moziban láthattuk, most Dwayne Johnsont helyettesíti, nem is rosszul. A Szikla egyébként akkoriban forgatta a Hercules című filmet, így az is kérdéses volt, hogy egyáltalán feltűnik e majd ebben az epizódban.

2431_d015_00593r.JPGuip-duna film

Érdekességek, hírek

  • Universal már nyilvánosságra hozta, hogy még legalább három mozit akarnak elkészíteni
  • 2000-ben elkezdtek forgatni egy szerény költségvetésű filmet jóformán ismeretlen színészekkel. A történetet részben a Vibe magazin egyik cikke inspirálta, amely az illegális utcai autóversenyekről szólt. A középpontban egy versenyzőcsapat állt Kelet-Los Angelesből, akik kisebb bűncselekményekből finanszírozták szenvedélyüket, a száguldást felturbózott izomkocsikkal. A Halálos iramban 2001 nyarának meglepetéssikere lett 207 millió dolláros összbevétellel
  • a filmek időrendben összevissza ugrálnak, de a készítők szerint ez majd egy egésszé fog összeállni. Ez részben annak is köszönhető, hogy Chris Morgan forgatókönyvíró / executive producer öt Halálos iramban-filmet jegyez, és úgy tudott minden karaktert és cselekményszálat a helyére illeszteni, hogy folyamatosan fejlesztette a színes Post-itokra írt megjegyzések kódrendszerét. Ezzel tudott követni minden múltbéli karaktert, autót és fordulópontot az egyes cselekményíveken belül – de így vándorolt például filmről filmre Dom talizmánja, a nyakában lógó ezüstkereszt is. 
  • csak a 2001-es Halálos iramban film előtt nem sokkal szerzett jogosítványt Jordana Brewster és Michelle Rodriguez is

62016--e110114a-0857_a.jpguip-duna film

  • 1955-ben is készült egy Halálos iramban című film, John Ireland-al és Dorothy Malone-al. A két alkotás sztorijának semmi köze egymáshoz, a jogokat mégis meg kellett vásárolnia a stúdiónak
  • Vin Diesel legidősebb lánya 2001-ben, a legelső film premierje idején született, és a sztár a filmben használt egyik autót neki ajándékozta ennek alkalmából
  • a franchise összbevétele eddig(!) 2,4 milliárd dollár
  • A közösségi média platformjain a rajongók korábban soha nem tapasztalt szoros kapcsolatot tartanak fel a színészekkel és a filmekkel, aminek köszönhetően évek óta olyan élénk közöttük a párbeszéd, hogy már-már szimbiózisról beszélhetünk. A Halálos iramban közönsége úgyszólván birtokolja a filmet, az alkotók figyelembe veszik a véleményét a hangvételt és a sztorit, illetve az ízlését a helyszíneket és az autókat illetően. Diesel élénk figyelemmel kíséri a franchise online jelenlétét és komolyan veszi a visszajelzéseket.

A premieren - további képeket találtok Facebook oldalunkon.

62040--e110114a-1730.jpguip-duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr247336506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása