Fedőneve: Donnie Brasco [1997] - A fiatal Johnny Depp maffiózónak áll
2014. július 28. írta: redbandita

Fedőneve: Donnie Brasco [1997] - A fiatal Johnny Depp maffiózónak áll

Jó régóta terveztem már, hogy megnézem ezt a filmet, most végre sikerült! Mondjuk nem volt akkora élmény, mint amire számítottam, de örülök neki, hogy belefutottam, mert egyszer minden Johnny Depp és/vagy Al Pacino rajongónak látnia kell! Én mindkettőjüket szeretem, ezért is szerepelt a "filmes bakancslistámon" már évek óta. Ami nekem annyira nem tetszett, hogy Al Pacino karaktere, Lefty eléggé lúzer, főleg ahhoz képest, hogy maffiózó... Mi lett veled Don Corleone? 

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott

51CRUqtdCxL.jpg

A film igaz történet alapján készült, Joseph D. Pistone egykori különleges ügynök sztorija alapján, amikor a 70-es években ő maga épült be a Bonnano maffia családba. Itt a Johnny Depp bújik Joseph D. Pistone bőrébe, és Donnie Brasco néven beépül egy bandába. Pistone egyébként regény formában, ugyanezzel a címmel is kiadta a történetét. A filmet 1997-ben a Legjobb adaptált forgatókönyvért Oscarra is jelölték, de azt akkor a Szigorúan bizalmas kapta.

A rendező, Mike Newell korábban és később is nyújtott maradandó élményeket Hollywoodban pl. Négy esküvő és egy temetés, Traffic, Pop, csajok, satöbbi, Harry Potter és a Tűz serlege, Szerelem a kolera idején vagy legutóbb 2012-ben a Szép remények.

Szóval a 70-es évek végén járunk (ez jól látható a gengszterek által viselt rucikból, szemüvegekből is), amikor az FBI egy átfogó vizsgálatot indít a helyi alvilág ellen. Joenak (Johnny Depp) az a dolga, hogy beépüljön, az egyik jelentősebb személy bizalmába férkőzzön, aki majd beviszi az igazi nagykutyák közé. A választása egy Lefty Ruggiero nevű fickóra esik, őt alakítja Al Pacino. Gondolom nem kell bemutatni senkinek: Keresztapa filmek, A sebhelyesarcú, Dick Tracy, Krumplirózsa, Egy asszony illata, Carlito útja, A bennfentes, Az ördög ügyvédje, Insomina stbstb.

Donnie-Brasco-donnie-brasco-27932243-1921-1235.jpg

Lefty bár évek óta lelkes(?) és odaadó tagja a bandának, mégsem vitte túl sokra. Amikor a Főnök életét veszti számít rá, hogy majd ő lesz az új vezér, de persze téved. Eléggé lúzer szegénykém, még a konkrét vagy igazi családját sem tudja kézben tartani sem anyagilag, sem más módon. A fia például kemény drogos, nem hallgat senkire, nem mutat tiszteletet. Lefty kezdetben nem bízik Joeban, de aztán egyre közelebbi kapcsolatba kerül vele, szinte barátokká válnak. 

donnie-brasci.jpg

Hatalmas hiba, hogy teljes felelősséget vállal a fiú iránt, így az egyre feljebb kerül a ranglétrán. Persze ehhez saját ügyeskedésre is szükség van. Lassan az új Főnöknél, Sonnynál (Michael Madsen - Kill Bill 2., Kutyaszorítóban, Jackie Brown, Sin City) is teljes bizalmat kap, szinte a jobbkezévé válik, egy új klub megnyitását teljes egészében rábízzák. 

fhd997DBC_Michael_Madsen_006.jpg

Joe vagy Donnie egyre bizalmasabb körökbe kerül, egyre több feladatot kap, ami által persze egyre nagyobb veszélybe kerül. Igazi családja, felesége, Maggie (Anne Heche - Hat nap, hét éjszaka, Amikor a farok csóválja, A férfi fán terem) és három lánya élete is veszélyben foroghat, ha lelepleződik. Ők persze ebből nem sok mindent érzékelnek. A lányok nagyon haragszanak apjukra amiért az sosincs otthon és minden fontosabb eseményről lemarad. A nő pedig próbálja nevelni a gyerekeket egyedül, vezetni a háztartást és közben jó felesé maradni, ami nem könnyű. Persze mondhatjuk, hogy ezt akkor is sejthette mikor hozzáment egy ügynökhöz, de Joe egyre furcsábban viselkedik. Hónapok telnek el úgy, hogy haza sem megy, hetekig nem ad életjelet sem magáról. Maggie többször próbál hatni rá, beszélni vele, sőt válással fenyegetőzik, de Joe-t nem igazán hatja meg a dolog...

Donnie_Brasco_11938_Medium.jpg

A végére Joe egy kicsit túlpörgi a dolgot, kollégái (az FBI-nál) már kezdenek aggódni. No nem annyira érte, mint inkább az ügy sikeressége miatt. Joe túlzottan beépül, már a jelentéseit sem teszi meg időben, hetekig nem is jelentkezik. Ráadásul túlzottan kötődni kezd "mentorához", Leftyhez, valamiféle apapótlékot is lát benn, és akár a törvényt is megszegné, ha azzal segíthetne  a barátján. 

Amikor kitör a bandaháború, Joe esélyt lát arra, hogy némi pénzzel ellátva útjára indítsa barátját, mielőtt az FBI rajtuk üt, vagy mielőtt ő lepleződik le a banda előtt... De már késő...

Izgalmas krimi, jó sok vérrel, de nem túl sok fordulattal. Ezt leszámítva hangsúlyoznám, hogy Johnny Depp és/vagy Al Pacino rajongóknak kötelezően ajánlott!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr116548313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.28. 17:40:42

jaj, ez a film nagyon jó! Épp a minap adta a tv meg is néztem a reklámok ellenére. :D

redbandita 2014.07.28. 19:17:52

@doggfather: akkor mondhatni, hogy együtt néztük :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.29. 14:03:56

@redbandita: ezek szerint. csak a feleségem meg ne tudja. ;)
süti beállítások módosítása