A suttogó - The Horse Whisperer (1998)
2014. június 15. írta: Szilvásgombóc

A suttogó - The Horse Whisperer (1998)

horse_whisperer_xlg.jpgAz ígéretes jövő előtt álló 14 éves Grace MacLean egy reggel kioson otthonról, hogy barátnőjével lovagoljanak és pasikról fecserésszenek. Ám amikor hazafelé le szeretnék vágni az utat, barátnője lova megcsúszik a hóval fedett hegyoldalon... 

A film Nicholas Evans 1995-ben megjelent azonos című regénye alapján készült. Rendezője pedig nem más, mint Robert Redford, aki a film egyik főszereplőjét Tom Bookert alakítja. Partnerei pedig nem kisebb nevek,mint Kristin Scott Thomas és Sam Neill. Grace szerepében pedig Scarlett Johanssont láthatjuk.

Sokan gondolják, hogy Johanssonnak ez volt az első nagy szerepe, holott ez már a hetedik nagy filmszerepe volt. Igaz, hogy a Redford oldalán alakított szerepe után kezdtek el csak igazán érkezni, hozzá a forgatókönyvek.

Grace a balesetben elvesztette legjobb barátnőjét, egyik lábát térdtől lefelé és talán lovát is mindörökre.

sjhorse012.jpg

Ezek közül bármelyik elegendő lenne egy gyereknek, hogy teljesen összetörjön. Ám Grace mindezt egyszerre kapta a nyakába, kétségbeesett és elveszett. Megkeseredett és makacs lett. Akárcsak lova, Zarándok is megvadult, zavarodott. Mindkettejüknek tesi és lelki sérüléseik vannak.

shot04.jpg

Annie úgy érzi mindent meg kell tennie a lóért, anyaként érzi, hogy ha elveszítik a lovat Gracet is végleg elveszítik. Így aztán a divatmagazin elfoglalt főszerkesztője beleássa magát az állatgyógyászati és lovas szaklapokba, így jut el hosszas kutatás után az információhoz, ami talán mindent megváltoztathat. Olvas egy speciális technikáról, amivel a sérült lovakon lehet segíteni, elhatározza, hogy tesz egy próbát és felhívja Tom Bookert. A magának való, mogorva férfi azonban hamar lepattintja az üzletasszonyt. Ám a nőt sem kell félteni. Férjét, Robertet hátrahagyva felpakolva a megvadult lovat, a dühös lányát megindul, hogy átszelve az országot, megmutathassa Zarándokot a suttogónak.

shot06.jpg

 Tom érdeklődését felkelti az eset így elvállalja, hogy megpróbál segíteni a lovon. Így Annie és lánya hamarosan beköltöznek a rancsra, megismerik az ott élő Booker családot. És a városból érkezett nyüzsgő Annie lassan megnyugszik, ellazul (talán túlzottan is) és Grace is kezdi feldolgozni a vele történteket. Megnyílik Tomnak, aki nem csak Zarándoknak, hanem az egész MacLean családnak segít.

Talán egy kicsit túl jól is sikerül a dolog, hiszen az elvált Tom és a férjezett Annie egyre több időt töltenek együtt és ezáltal egyre közelebb is kerülnek egymáshoz. Olyannyira, hogy mindkettejük fejében megfordul, hogy felvállalják érzelmeiket, ám pont ebben a pillanatban érkezik a Booker rancsra Robert, Annie férje.

RS980040-1IMG0087.jpg

Grace kitörő lelkesedéssel fogadja apját, boldogan újságolja neki, hogy már se bot se mankó nem kell neki, hogy boldoguljon. Robert látja, hogy lányát mintha kicserélték volna, és hasonló változásokat figyel meg feleségén is. Így arra kéri az asszonyt, hogy jól gondolja át mit szeretne és cselekedjen aszerint, de döntésében legyen határozott.

A film természetesen happy enddel (is) zárul, hiszen Tom Booker kitartó munkájának hála ló és lovasa újra együtt lehetnek.

 És hogy miért írtam azt, hogy happy enndel (is) zárul? Úgy hallottam, hogy a film befejezése eltér a könyvétől (még nem olvastam, de az egyik 'S' betűs könyv a listámon ez), a filmben Annie a családját választja nem pedig Bookert.

A filmben rengeteg érzelem van, egyszerre tragikus, megindító és természetesen romantikus. Igazi "könnyed romantikus, sírós (már akinek) női nyál", ennek ellenére vagy éppen ezért ajánlom. Zseniális film örömről, bánatról, aggodalomról, megkönnyebbülésről, csalódásról. 

szereplő(k):
Robert Redford (Tom Booker)
Scarlett Johansson (Grace McLean)
Kristin Scott Thomas (Annie MacLean)
Sam Neill (Robert MacLean)

12.png- 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

képek: google

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr766262304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.