Bemutatkozik a szitkomok guruja
2014. május 18. írta: redbandita

Bemutatkozik a szitkomok guruja

Greg Garcia A Miller család kitalálója nem először visz sikerre családi vígjátéksorozatokat. Szitkomos múltját tekintve egyértelműen látszik, hogy folyton újabb témákhoz nyúl és mindig helytáll, mert olyan elemekkel operál, amikkel senki más. Ahogy A nevem Earl és az Igen, drágám!című sorozatok, úgy A Miller család is az újító szitkomok útját tapossa. Lássuk, ki a humoros sorozatok guruja és mi a titka!

Greg Garcia zseniálisan frissíti fel a sablonos vígjátékelemeket. Ha szükséges, poént csinál az egész műsorból azért, hogy kikacsintson a közönségre és kifigurázza az egész szitkom műfajt. A 2000-es években futó Igen, drágám! című sorozatban például a kanapét megfordították, így a közönségnek háttal ülve kérdezgették egymást a szereplők. Előfordult az is, hogy az adott epizód utolsó percében váratlanul megjelent egy idegen férfi, megkérdezték, hogy ki ő, majd az egyik főszereplő válaszolt, hogy csak a kötelező statiszta, mivel a mai részben nem volt egy se, gyorsan be kellett hát rángatni valakit.

A nevem Earl ezzel szemben egy klasszikus egykamerás szitkom, legalábbis, ami a kivitelezést illeti. A történetet tekintve nagyon is újító, hogy egy hirtelen meggazdagodott, szerencsétlen, piti bűnöző babonásan hinni kezd a karmában és a sorsjegyen nyert pénzét arra költi, hogy jóvá tegye minden rossz cselekedetét. Ebben segíti és hátráltatja őt pénzéhes ex-felesége és ügyefogyott testvére.

A családi vígjátéksorozatoknál alapvető humorfaktor a szülő-gyerek konfliktus, a generációk közti különbség. A humorforrás ott ütközik ki igazán, hogy az idősebb szülők nem értik tinédzser gyermekeiket, nem tudják mi az a Facebook és hogy miért kell folyton minden féle kütyük fölé görnyedni, amikor a szabadban is jókat lehet szórakozni. Ezen a berögzött „bezzeg régen” effektuson fordított Greg Garcia A Miller családdal. A generációs szakadék itt is megvan, ám a megszokottól eltérő módon, mivel a szituáció a visszájára fordult: nem a gyerekek repülnek ki a családi fészekből, hanem hozzájuk költöznek be a szülők. Egy középkorú, legszebb szinglikorszakát élő, házasságából frissen kilépő főszereplőhöz beállítanak az ötvenes éveiket taposó szülők, akik rengeteg törődésre és némi zsörtölődésre vágynak leginkább. Greg Garcia tehát tovább újítja a családi szitkomok műfaját.

A Miller család történetén túl a nagy dobás mégis az, hogy élő közönség előtt veszik fel a jeleneteket. Az egyik legmenőbb sorozat, az Agymenők legújabb részeit is hétről-hétre élő közönség előtt forgatják le – amit megvágnak és végül úgy kerül adásba. Greg Garcia számára nem ismeretlen ez a műfaj, ugyanis az Igen, drágám epizódjait is így rögzítették. Erről beszélt a sorozat atyja. „Kissé furcsa, hogy van egy közönség és mindenki csak néz, de ez felspannolja az embert. Így a felvétel olyan, mintha egy színdarab lenne. Jó rég volt, hogy élő közönség előtt csináltam szitkomot, és most visszatérve ehhez a formához látom, hogy mekkora a különbség a két világ között” – mondta Greg Garcia.

Családi dráma, amitől mindenki fázik – anyuka már a spájzban randalírozik – A Miller család vasárnaponként 21:30-kor a Comedy Central műsorán.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr656179473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goodjohnwin 2014.05.21. 10:32:16

- kicsit még keveset tud GG felmutatni a "guru" szint eléréséhez... nem szeretem, de ha szitkom-guru, akkor Chuck Lorre jut eszembe például.

- "bemutatkozik", írod a címben, de a nevén kívül semmit nem tudunk meg Garciáról: hogy lett belőle sikeres showrunner, mi vezetett az egyes sorozatainak megalkotásához, milyen ember a hétköznapokban, milyen a munkastílusa, stb.

- karrierjének fontos része a Earl-höz hasonló közegben játszódó Raising Hope is, erről egy szó sem esik a posztban, pedig sikeres sorozat és kritikailag is elismert.

- "a nagy dobás mégis az, hogy élő közönség előtt veszik fel a jeleneteket" Ez miért nagy dobás? Mióta a szituációs komédia, mint műfaj létezik, így van ez Hollywoodban. Bárki, aki arra jár és van türelme, megpróbálhat jegyet szerezni egy felvételre, nem is kell olyan nagy szerencse hozzá, legfeljebb nem a kedvencét fogja látni. Mivel mostanában elszaporodtak a filmszerű, egykamerás vígjátékok, sok multikamerás sorozat elején bemondják, hogy ezt bizony élő közönség előtt vették fel, de ez csak a régimódivá válás ellen találták ki, előnyt kovácsolva a lassan hátránynak számító tulajdonságból.

- "A Miller család is az újító szitkomok útját tapossa" A CBS multikamerás vígjátékai a régimódiság szobrai. Semmi új nincs a Miller családban, a karakterek kiosztásától kezdve, a sztorikon át a színpadokig - az égvilágon semmi. Maga a családszitkom is a műfaj legrégebbi alkategóriája.

Ha tisztességes írást hoztál volna össze, akkor a fentieket nem kellett volna legépelnem. Kicsit több alaposság, kutatómunka, vagy szerényebb címadás kellene. Kettes, leülhet.
süti beállítások módosítása