Az elnök végveszélyben - White House Down [2013] Channing Tatum megmenti Jamie Foxx elnököt
2014. április 08. írta: redbandita

Az elnök végveszélyben - White House Down [2013] Channing Tatum megmenti Jamie Foxx elnököt

Elnézést a bizarr címért, de ténylegesen így történik, ugyanis ebben a 2013 augusztusában bemutatott akciófilmben az amerikai elnököt Jamie Foxx alakítja és egy véletlen(?) folytán Channing Tatum menti meg Őt és a Fehér Házat. Szerencsére és egyébként meglepő módon mostanra Tatum levetkőzte a "Step up fiú" image-t és egy egészen jónak ígérkező színész kezd formálódni belőle. Mondjuk vannak kisiklásai (lásd 21 Jump Street), de alapjában véve kezd egész komoly kis szerepeket kapni (pl. Fogadom). Mindenesetre az Elnök végveszélyben egy izgalmas akciófilm, néhol persze meseszerű jelenetekkel/mozdulatokkal, de ezt nézzük el neki...

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Az_Elnok_Vegveszelyben_online_16.jpg@Intercom

A pusztító rendező

Roland Emmerich, német filmrendező (2012, Holnapután) a világ legismertebb építményeinek lerombolójaként lett világhírű, de a Fehér Házhoz fűzi a legbensőségesebb viszony. Az ő irányítása alatt az Egyesült Államok elnökének otthona már áldozatul esett az ufók támadásának a legendássá vált A Függetlenség Napjá-ban és most a túszejtő terroristákkal való harc közben robbantják darabokra. Az elnök végveszélyben  azonban nem a végállomás. Miután Jamie Foxx (aki a saját házában a terroristák elöl bujkáló elnököt) és Channing Tatum (aki pedig az elnököt védő fegyvermágust alakítja) alaposan átalakítja az épületet, Emmerich rögtön egy újabb, még nagyobb munkába fog. És a Fehér Ház ezúttal sem fogja megúszni. Lázasan folynak A Függetlenség Napja 2. részének előkészületei. Az már biztos, hogy Bill Pullman és Jeff Goldblum újra szerepet kap. Az előbbi már exelnökként, utóbbi bogaras számítógép-tudorként vesz részt az újabb idegen lény invázió elhárításában, ám Az elnök végveszélyben bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatón Emmerich azt is elárulta, hogy Will Smith valószínűleg nem fog pofonokat osztogatni az űrlényeknek: egyszerűen túl nagy sztár lett, és az ő gázsiját nem tudják kigazdálkodni. De ez persze még változhat, hiszen a bemutató csak 2015 nyarára van kitűzve.

Az Elnök végveszélyben-t kis idővel az amerikai bemutató után kezdték vetíteni a hazai mozik, így tudva levő volt már eddigre, hogy Amerikában a nyitó hétvége nem hozta meg a hozzáfűzött bevételt (a film 150 millió dollárból készült, és az amerikai nyitóbevétel 25 millió dollár volt, és még szeptemberben is csak 73 millió dollár).

Tatum már a való életben is apuka

A film egyik főszereplője Channing Tatum (Step up, Fogadom, Magic Mike, Kedves John), itt egy extengerészgyalogost játszik, aki jelenleg egy elég nagyhatalmú személyt véd, de ennél többre vágyik. Az elnök személyi testőre akar lenni, vagy legalább bekerülni az őt védő ügynökök/személyek csapatába. Ez azonban nem könnyű feladat, éppen állásinterjúra megy a lányával (Joey King - Démonok között, Őrült dilis szerelem), aki persze szurkol neki. A felvételiztető (Maggie Gyllenhaal) azonban jól ismeri Johnt, és nem igazán akar munkát adni neki. John Cale csalódottan távozik az interjúról, de ha már lányával eljöttek a Fehér Házig, akkor legalább egy idegenvezetésre beneveznek.

Remek alkalmat választanak, ugyanis pont ezen a napon dönt úgy egy terrorista csapat, hogy megtámadják az épületet és túszokat ejtenek (köztük Emily Cale-t). A bűnözők foga persze elsősorban az elnökre fáj, így megkezdődik a fogócska. Az elnök segítségére csakis John Cale van... Hogy ebből mi lesz? Rendkívül látványos, izgalmas, pörgős akcióthriller!

Az_elnok_vegveszelyben_jelenetfoto(6).jpg@Intercom

"Channing tökéletes erre a szerepre, ő okos, intelligens, jóképű és az ember egyből jól érzi magát a társaságában" - nyilatkozta a rendező.

Tatum maga is átérezheti, mit tesz egy gyermekét féltő apa: nem sokkal a film premierje előtt megszületett első lánya, akinek nagyon jók az esélyei, hogy egyszer majd a reflektorfénybe lép: hiszen az édesanyja, Jenna Dewan is színésznő A pár 2008-ban ismerkedett meg a Step Up forgatásán, és még abban az évben egy Hawaii nyaraláson eljegyezték egymást. A büszke apa a twitteren tette közzé az örömhírt, így aztán rajongóik és barátaik azt is figyelhették, hogy ki miképpen reagál a bejelentésre. Az egyik leggyorsabbJamie Foxx volt: „Isten hozott a világban, kis Tatum” – írta. 

2014-ben sem kell nélkülöznünk a színészt, ugyanis jön majd a 22 Jump Street illetve a Jupiter felemelkedése is, utóbbi elég látványos változást hoz(hat) a színész életébe. Channing Tatum ugyanis emiatt lett platinaszőke: a macsó színész – aki a Forbes-lista szerint szakmájában a világ második legjobban kereső férfija – eddig minden filmjében nagyjából ugyanazt a barnás, sportos sünifrizurát viselte. Ám a legújabb képek szerint komoly változások történtek a színésszel. Lesifotósoknak sikerült lencsevégre kapniuk őt platinaszőke hajjal és kecskeszakállal. A váltásra valószínűleg a Wachowski testvérek vették rá, akik Tatummal és Mila Kunis-szal forgatják új filmjüket, a 2014 nyarán bemutatásra kerülő Jupiter felemelkedése című látványos sci-fit. Míg Az elnök végveszélyben című filmben Channing Tatum átlagembert alakít, aki rendkívüli körülmények között meghökkentő erőről és bátorságról tesz tanúbizonyságot, az új filmben már olyan zsoldost alakít, akit genetikai tervezés útján alkottak legyőzhetetlenné; többek között egy farkas DNS-ét is beleültették. 

Jamie Foxx, az amerikai elnök

Emmerich abban biztos volt, hogy Tatummal együtt akar dolgozni, de a Foxx-al való találkozása nem volt zökkenőmentes, sőt komolyan fontolóra vette, hogy valaki mást választ. De amikor elkezdődtek a forgatások rájött, hogy mennyi új dologgal tudta őt meglepni a színész:

"amint elkezdtünk dolgozni rájöttem, hogy mennyire jó mindenben, amit csinál." 

Foxx és Tatum nagyon gyorsan megbarátkoztak egymással, ez is segített a munkát a rendező szerint. Foxx egyébként Sawyer elnököt alakítja a filmben, aki bár óriási hatalommal bír, mégsem nagyképű, nem hataloméhes, nem akar világuralomra törni stb. Szinte egyszerű embernek mondható, no persze, ha leszámítjuk mekkora házban él, mennyi testőre van stbstb. Sawyer azt a döntést hozza, hogy az amerikai sereg kivonul a Közel-Keletről, ez pedig óriási találgatás-, konspirációfolyamatot indít be a sajtóban, más országokban, de még a Fehér házban is.

Az_elnok_vegveszelyben_jelenetfoto (1).jpg@Intercom

Amikor a Kapitóliumot támadás éri az elnököt védő sereg úgy dönt ideje biztos helyre vinni az elnököt (úgy látszik nem látták a megannyi hasonló témájú filmet pl. a Támadás a Fehér Ház ellen-t, mert akkor tudnák milyen rossz ötlet ez). Kiderül, hogy tégla van az ügynökök között, így a terroristák könnyedén bejutnak a Fehér Házban, és persze a védett bunkerbe is. Az elnök elmenekül, de a kialakuló macska-egér harcban csak egy segítője akad, aki igazából nem is dolgozik neki.

Mellékszereplők

Maggie Gylenhaal - Finnerty ügynök
Ő felvételizteti John Calet az állásra, és mint kiderül már korábbról is ismerték egymást. Miután a Kapitóliumot, majd a Fehér Házat támadás éri az éppen hazafelé induló ügynök azonnal visszasiet a helyére. Kívülről próbál segíteni Cale-nek, de már fogalma sincs kiben bízhat és kiben nem. Gylenhaal először nem akarta vállalni a szrepet, mert a forgatások kezdetén mindössze négy hetes volt a babája. Emmerich azonban meggyőzte a színésznőt, és igyekeztek mindent úgy alakítani, hogy a lehető legtöbbet lehessen együtt a gyerkőccel. Gylenhallt láthattuk már számos moziban pl. a Hisztériában, a Nanny McPhee és a nagy bumm-ban, A sötét lovagban, vagy a Felforgatókönyvben.

Az_elnok_vegveszelyben_jelenetfoto (3).jpg@Intercom

Joey King - Emily Cale
John tinédzser lánya, aki elég rosszul viseli szülei nem túl fényes kapcsolatát és azt is, hogy apja nem szentel neki kellő figyelmet. Egyébként Emily egy nagyon okos, értelmes tini, aki nagyon sokat tud a politikáról. Imádja az elnököt, főleg miután az bejelenti, hogy visszahívja a katonákat a Közel-Keletről. A film folyamán az is kiderül, hogy elég talpraesett és bátor is! Joey King 1999-ben született de már számos sorozatban és filmben feltűnt pl. Zack és Cody élete, Jericho, Médium, Szellemekkel suttogó, Óz a hatalmas, Őrült dilis szerelem vagy legutóbb a Démonok között.

James Woods - Walker

A fiát nemrégiben elveszítő férfi éppen nyugdíjazására készül. Hosszú évekig szolgálta az amerikai elnököt. Woods-t leginkább Shark a törvényszéki ragadozó című sorozatból ismerjük, pedig millió kisebb nagyobb szerepe volt különböző sorozatokban, filmekben pl. Hercules (1998-1999), Ray Donovan (2013tól), vagy a Casino, Öngyilkos szüzek, A tábornok lánya, Minden héten háború stb.

Nicolas Wright - Donnie

Ő vezeti körbe a turistákat a Fehér Házban, így Cale-éket is. Kezdetben nagyon idegesítő kis mitugrásznak tűnik, de aztán egyre hősiesebb, és az ahogyan a lövöldözések, életveszély közben is a vázák, műtárgyak miatt aggódik némi humort visz a feszült hangulatba. Wright nálunk nem igazán ismert, mivel eddigi filmjei sorozati nálunk nem annyira népszerűek.

Richard Jenkins - Ralphelson

Cale kezdetben neki dolgozik, amikor az elnök bajba kerül akkor is számítanak a segítségére. Jenkins is elég öreg róka már, így szerepeit felsorolni kb. lehetetlen lenne pl. Ölni kíméletesen, Ház az erdő mélyén, Rumnapló, Barátság extrákkal, Elhajlási engedély, A látogató.

A bestia

Az egyik legkülönlegesebb közülük az egyik jelenetsorban nagyon fontos szerepet kapó „Bestia”. A CIA-nél így becézik az elnök különleges járművét, a Limo One-t, melyet a film kedvéért Emmerich autószerelő-szakértői lemásoltak. A titkosszolgálat nem engedte nekik, hogy közelről tanulmányozzák az eredeti járművet, így képek alapján, az alapoktól építették újjá a járgányt, mely 18 tonnás, egy Chevrolet Kodiak teherautó-alvázra épült Cadillac. A jármű természetesen golyóálló, a rakéták is lepattannak róla, a gáztámadás sem árt nekik, és a belsejében nemcsak bőséges fegyverraktár, hanem még az elnök vércsoportjának megfelelő vérbank is található. E különlegességek jó részét ki is használják a filmben.

– Mi forgatás közben alaposan lestrapáltunk a magunknak gyártott Bestiát, alig maradt belőle valami – nyilatkozta erről Emmerich. – De ha valaha folytatjuk ezt a filmet, szeretném újra bevetni.Hatalmas és titokzatos járgány: egy nagy, zúzós akciófilm csak még őrültebb lesz tőle.

Politikai fogás?

Jamie Foxx talán túl jól játssza a fekete elnököt Roland Emmerich új akcióorgiájában. A rendező, aki filmjeiben előszeretettel pusztítja el a Fehér Házat, robbanásokkal, rakétatámadásokkal, pokolgépekkel és autós üldözésekkel teli látványmozit készített, melynek egyik főszereplője egy amerikai elnök – történetesen fekete bőrű. És emiatt sokan azt hiszik, hogy Az elnök végveszélyben alkotói Obamát keltik életre a moziban. Pedig ők kicsit sem politizálnak: csak ijesztgetni és szórakoztatni szeretnének.

Az alkotók, hogy politikai elfogulatlanságukat bizonyítsák, kiváló védőkhöz folyamodtak: a nézőkhöz. Először 2013. július 4-én és azóta több alkalommal is lehetővé tették, hogy amerikai katonák ingyen nézhessék meg a fegyverekben és katonai akciókban bővelkedő történetet. A filmet gyártó stúdió nemrégiben büszkén tette közzé: több mint 100 000 amerikai katona látta már Az elnök végveszélyben-t. Ez pedig azt mutatja, hogy az igazi macsókat nem érdekli a filmek pártállása. Lényeg, hogy nagyot szóljon.

WHD_SOSPhotoCall_002.JPGA sztárok a premieren

Szilvásgombóc nemrég írt zenélő színészekről, hát ennek apropóján hagy mutassam meg Channing Tatum és Jamie Foxx közös duettjét:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr425974538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása