Bambi [1942] - A világ legismertebb gidája
2014. április 04. írta: redbandita

Bambi [1942] - A világ legismertebb gidája

Ne olyan gidára gondoljatok, mint akik Szikora Robi mögött szoktak vokálozni/táncikálni, hanem igazi (rajzolt) őzgidára. Simba-hoz hasonlóan Bambira is az egész erdő kíváncsi, mikor megszületik mindenki meglátogatja a kis herceget, aki még csetlik botlik. Bambi elkezdi megismerni az erdő lakóit, magát a környezetet és a veszélyeket is. A kis őzikének nagyon gyorsan fel kell nőnie, hiszen (ebben is hasonlítanak Simbával) őt is nagy tragédia éri. A mozifilm Felix Salten ifjúsági regénye alapján készült, a zenéjét Oscarra jelölték.

Bambi-Movie-Poster-bambi-6604276-535-692.jpg

Az 1955-ös megjelenésű Susi és Tekergőhöz hasonlóan a Bambi-t is kétszer hozták forgalomba Magyarországon, két különböző szinkrongárdával. Az első, 1961-es kiadásban olyan nagy színészek kaptak szerepet, mint Tordy Géza (serdülő Bambi), Tolnai Klári (Bambi mamája), Váradi Hédi (gyerek Toppancs), Bodrogi Gyula (serdülő Virág). A másodikat az Intercom hozta forgalomba, 1993-ban abban szinkronizált pl. Kolovratnik Krisztián (serdülő Toppancs), Szalay Csongor (fiatal Virág), Nemes Takách Kata (fiatal Patácska), Zsigmond Tamara (serdülő Patácska).

Nagy a sürgésforgás az erdőben, mert elterjed a hír, hogy megszületett! Hogy ki? Hát az erdő kis hercege, egy őzgida, Bambi. A film eleje teljesen olyan, mint a sokkal későbbi Az oroszlánkirály vagy akár a tavalyi Khumba mese. Bambi egy nagyon cuki kis pettyes hátú, vékony lábú őzgidácska. Teljesen setesuta, csetlik és botlik, így kezd ismerkedni a környezetével. Hamar új barátra talál Toppancs, a nyúl személyében. Később felfedezi az erdő összes állatát, és összebarátkozik Virággal, a borzzal is.

BDE_ks01.jpg

Megismerkedik más őzekkel is, köztük egy kislánnyal, Patácskával. Bambi mégiscsak édesanyjával áll a legszorosabb kapcsolatban, mégiscsak tőle függ az élete: ő mutatja meg hogyan maradjon életben, mert az erdő veszélyes hely tud lenni. Sajnos ezt Bambinak saját bőrén is tapasztalnia kell, olyan tragédia éri, ami miatt gyorsan fel kell nőnie. Bár szerencsére nincs teljesen egyedül a bajban.

Bambi-bambi-5794144-1280-960.jpg

Telik múlik az idő, a három jó barát lassan felnő és megismeri a szerelmet. Először Toppancs fejét csavarja el egy bájos(?) nyuszilány, majd virág is hasonlóképpen jár.

Bambi_Photo_09.jpg

Bambi pedig belefut régi ismerősébe, Patácskába, de a találkozás nem túl jól sül el. Beég szegény...

tumblr_mq5b65W0YG1rv3b62o1_500.gif

Kedves kis történet, némi humorral és némi szomorúsággal fűszerezve. Mégis merem felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt ajánlani. Bár megmondom őszintén, hogy kicsi lányként nem annyira kedveltem, mert nagyon elszomorított, és a vége pedig egy kicsit félelmetes volt nekem: tudjátok az a tüzes rész... Ám a mai gyerkőcöknek ez már semmiség.

A film megnézhető a Videán.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr605888795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qpci · http://www.helysegnevtablak.hu 2014.04.05. 14:10:13

Ezzel csak az a baj, hogy Bambi nem őz, hanem szarvas. Picit összezavarja a gyereket szerintem, arról nem is beszélve, hogy másik fajjal párosodik. Ez nem beteg egy kicsit?
süti beállítások módosítása