Gyilkos elmék - Criminal Minds - 2. évad
2014. április 02. írta: redbandita

Gyilkos elmék - Criminal Minds - 2. évad

Még tavaly ősszel ígértük meg Szilvásgombóccal, hogy a blog indulása óta elkezdett/félbehagyott/elhanyagolt sorozatainkat kicsit felturbózzuk, vagy mondjuk, hogy megpróbáljuk utolérni magunkat ezekkel. Most az egyik kedvencemről, a Gyilkos elmékről szeretnék írni, annak is második évadáról. Remélem, hogy ti is nosztalgiáztok velem egy kicsit... Az évad egyébként 23 részből állt, és eredetileg (Amerikában) 2007 márciusa és augusztusa között ment.

criminal-minds-second-season.14557.jpg

Nyilván nem fogok egyesével írni minden részről, mert azzal túl sok spoiler-t tartalmazna a cikk. Inkább igyekszek a főbb szereplők szemszögéből vizsgálódni.

Aaron Hotchner (Thomas Gibson)

Hotchner ügynök továbbra is a csapat főnöke, minden nehéz helyzetben neki kell jó döntést hoznia. Ezekből pedig van bőven, ő felel a csapat többi tagjának biztonságáért, így nagyon megviseli először kolléganőjük, Elle megtámadása, majd Reid bajba kerülése. Otthon is akadnak gondjai bőven, mivel állandóan úton van, nagyon keveset tud együtt lenni a családjával, és ez feleségének (Meredith Monroe) egyre kevésbé tetszik. Az ebben az évadban távozó Elle helyére kezdetben nem akar új embert felvenni, de aztán mégis kénytelen rá, így kerül Emily Prentiss a sorozatba. Az évad vége felé tűnik fel először Hotchner főnöke, Erin Strauss (Jayne Atkinson), akinek nem igazán titkolt szándéka, hogy az ügynököt eltávolítsa a csapata éléről, és ehhez egy téglát is beépít.

maxresdefault (1).jpg

Derek Morgan (Shemar Moore)

Ebben az évadban ismerjük meg Derek múltját, egy epizód erejéig visszatérünk szülővárosába is, megismerjük édesanyját és testvéreit. Bár Dereket sok csapattársához szinte baráti viszony fűzi, még elől is titkol valami nagyon súlyos dolgot a gyerekkorából, de erre most fény derül. Morgant is megviseli mindaz, ami Elle-el történt, de Reid elrablása, megkínzása még fájóbb pont a számára, hiszen úgy szereti, mintha a kisöccse lenne. Amikor Reid viselkedése megváltozik, Morgan megpróbál beszélni vele, igyekszik segíteni neki.

Jason Gideon (Mandy Patinkin)

Az én nagy bánatomra Gideonnak is ez az utolsó évada, egy eset miatt ugyanis úgy érzi belefáradt már a gyilkosok üldözésébe, úgy érzi már semmit sem ért... Az évad felénél a csapat belefut egy esetbe, ahol valaki áldozatait feldarabolja, kizsigereli, és egy bordájukat magával viszi. Kiderül, hogy ez a férfi már hosszú hosszú évek óta teszi ezt, ráadásul Gideonéknak szabadon kell engednie a gyilkost. A férfi az évad végén személyes okokból keresi fel Gideont és elvesz tőle valami, ami nagyon fontos volt a számára. Ez töri meg teljesen az ügynököt... Ezt a gyilkos egyébként Keith Carradine, aki ismerős lehet például a Dexter című sorozatból.

NoWayOut.jpg

Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler)

Reid-et nagyon megvisel Elle távozása, magát hibáztatja, hogy nem szólt időben főnökeinek arról, hogy valami nem stimmel a nővel. Ha ez nem volna elég, Reidet az évad közepe táján elrabolja és megkínozza egy pszichopata, aki egyébként a Dawson és a haverokból ismert, James Van Der Beek. Reid ezután már nem önmaga, furcsán reagál helyzetekre, agresszívan beszél kollégáival, és hozzátartozókkal, sőt még bizonyos szerekhez is nyúl...

20120116120549453_799_o.jpg

Jennifer Jareau (A.J. Cook)

J.J. egyik legveszélyesebb kalandjába keveredik, amikor Reid-el egy rutinszerű kihallgatásra megy, veszett, vad kutyák támadnak rá, társa pedig bajba kerül, de ő nem tudja megmenteni. A szőke ügynök ebben az évadban találkozik először azzal a William Lamontagne (Josh Stewart) nevű zsaruval, aki későbbiekben még visszatér a sorozatba, és elég fontos szerepet kap a nő életében.

Penelope Garcia (Kirsten Vangsness)

Garcia-val nem sok minden történik még ekkoriban, itt még kicsit olyan háttérszereplő, leginkább Morgannel való telefonbeszélgetései emlékezetesek. Kezdetben nehezen barátkozik meg Emily-vel, de aztán már szinte barátnőkké válnak, ők hárman még csajos buliba is elmennek.

Elle Grenaway (Lola Glaudini)

Elle-nek ez az utolsó évada, sőt igazából csak néhány részben szerepel. Túléli, hogy lelövik, de maradnak benne sebek. Nemcsak a mellkasán, hanem a lelkében is. Ráadásul talán egy picit idejekorán is megy újra terepre, és csakhamar pont egy hasonló ügybe keveredik, mint az övé volt, erre pedig még nem áll készen. Megkérdőjelezhető döntést hoz, és bár nem lesznek jogi következményei, mégis úgy dönt elhagyja a profilozókat.

maxresdefault.jpg

Emily Prentiss (Paget Brewster)

Újoncként érkezik a csapatba, ahova először közvetlen főnöke fel sem akarja venni, de Emily levakarhatatlansága miatt kap egy esélyt. Nincs azonban könnyű helyzetben, mivel mindenki kétkedve fogadja. Ráadásul édesanyja (Kate Jackson) egy eléggé befolyásos személy, nagykövet, így sokan úgy gondolhatják, Emily emiatt kapta munkát. Rátermettsége, kitartása, hozzáértése azonban igen gyorsan a csapat egyenrangú tagjává teszi.

maxresdefault (2).jpg

A fentebb felsorolt vendégszereplők mellett volt még néhány különleges szereplő a második évadban:

  • James Van Der Beek (Dawson és a haverok) - Tobias Hankel, Reid megkínzója
  • Skipp Sudduth (Harmadik műszak-ból Sully) - chicago-i nyomozó, Derek "ősi ellensége"
  • Keith Carradine (Dexterből Lundy ügynök) - Frank, sorozatgyilkos
  • Amy Madigan (Grace Klinika) - Frank szerelme
  • Elle Fanning - Tracy Belle, egy megmentett kislány
  • Jane Lynch (Glee) - Reid anyukája
  • Anton Yelchin - feltételezett gyilkos
  • David Ramsey (A zöld íjász, Dexter)
  • Anthony Ruivivar (Harmadik műszak Carlos) - nyomozó

Epizódlista

  1. Kirakósjáték 2. - legizgalmasabb folytatás
  2. Kirakósjáték 3. - leginkább lezáratlan kérdés
  3. Gyilkosságok videón - a legmeglepőbb végkifejlet
  4. Szégyen és megaláztatás - legfurcsább bankrablás
  5. A sorozatgyilkos üzenete - legelmebetegebb gyerekvállalás
  6. Kijárási tilalom - legmeglepőbb gyilkos
  7. Szörnyű bosszú - legnehezebb döntés
  8. Üres bolygó/Robbantássorozat - legelvetemültebb olvasó
  9. Sorozatgyilkosok versenye - legfurcsább kommunikáció
  10. A leckét megtanultuk/20 gramm anthrax - leghidegvérűbb hívő
  11. Örömlányok gyilkosa - legkönnyebben elengedett gyilkos
  12. Morgan múltja . legsötétebb titok
  13. Több mint száz halott - legfurcsább tárgyalás
  14. Isteni küldetés - legbrutálisabb kukkoló
  15. Jelenések - legtöbb személyiséggel rendelkező elrabló
  16. Félelem és gyűlölet - legrosszabbul sikerülő tehetségkutató
  17. Háborús övezet - leghangosabb bevetés
  18. Jones - legrejtélyesebb felirat
  19. A túlélő - legfélreértelmezettebb nézet
  20. Testrészek - "legoroszmaffiásabb" megoldás
  21. Embervadászok - legkegyetlenebb vadászat
  22. Örökség - legkínzóbb "játszótér"
  23. Nincs kiút 2. - Frank visszatér - legjobb végkifejlet

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr65888314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása