Boldog szülinapot, Dakota!
2014. február 24. írta: redbandita

Boldog szülinapot, Dakota!

Azt nem tudom, hogy szándékosan-e, de az RTL Klub tegnap este sugározta, A tűzben edzett férfit, azt a 2004-es akciófilmet, amiben egy szőke kislány tűnik fel Denzel Washington oldalán. Na az a kis szőkeség, Dakota Fanning, aki tegnap töltötte be a második X-et. Gondoltam mi is kívánjuk neki boldog szülinapot azzal, hogy felelevenítjük jelentősebb szerepeit!

Dakota-Fanning-Glamour-March-2013-cover.png Frissült 2016 május 15.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én bírom ezt az, elképesztően kék szemű, szőke lányzót. Először a Malac a pácban című filmben láttam, azóta pedig számtalan alkotásban. Nos ez azért is lehet, mert Dakota hatéves kora óta szerepel különböző projektekben.

47627.dakota_fanning.w.jpgCsalád

Eredeti neve egyébként Hannah Dakota Fanning, és 1994. február 23-án látta meg a napvilágot, az USA-beli Georgia-ban. Kisbaba kora óta szerepelt reklámokban, sorozatokban, néha még húgával, Elle Fanning-el közösen is, aki szintén színésznő.

Sundance-Fanning-Olsen.jpg

Tulajdonképpen ez nem is meglepő, hiszen apjuk, Steven Fanning baseball játékos, aki később színészkedett is, bár inkább csak kisebb szerepeket kapott sorozatokban. Anyukájuk, Heather Joy Arrington profi teniszező volt. Nagypapájuk, Rick Arrington, hivatásos amerikai futballista, nagymamájuk sportriporter. Nénikéjük, Jill Arrington is szintén színész, így tehát nem meglepő, hogy a lányok is ezzel foglalkoznak. Bár egyelőre Dakota tűnik a legsikeresebbnek, sokan kishúgát, Elle-t is nagyon tehetségesnek tartják.

9704-actresses-dakota-fanning-and-elle-0x665-2.jpg

Sorozat szerepek

Bár pályája kezdetén inkább csak sorozatokban (Vészhelyzet, Ally McBeal, CSI) kapott kisebb mellékszerepeket, nem kellett sokat várni, hogy a neves producerek, rendezők felfigyeljenek tehetségére. Hét évesen más az iskolát kezdi, ő meg a színészet bugyraiba vetette bele magát. Az első jelentős szerepe a Nevem Sam-ben volt, ahol Sean Penn lányát alakította.

nevem_sam_01_nagy.jpg

Első filmek

2002-ben a Mindenütt nőben Reese Whiterspoon fiatalkori énjét testesítette meg, és ugyanebben az évben a Csapdában című thrillerben szerepelt Charlize Theron, Kevin Bacon, vagy Courtney Love mellett. Szintén 2002-ben egy minisorozat egyik jelentősebb karakterének bőrébe is belebújt, ez volt a Harmadik típusú emberrablások.

Nagydumas-kiscsajok--8355.jpg

Egy évvel később jött a Nagydumás kiscsajok, ahol szegény Brittany Murphy orra alá tört némi borsot. A színésznő így nyilatkozott Dakotáról:

"Kimagaslóan bölcs, és rendkívül eszes, agyafúrt, és intelligens. Egyike a legnagyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb, legalaposabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam életemben."

Szintén 2003-ban jött a Macska - Le a kalappal! 2004-ben készült a fentebb említett A tűzben edzett férfi, ahol maga Denzel Wshington volt a testőre. Még ugyanebben az évben egy rész erejéig feltűnt a Jóbarátokban is. Ezután a kritikusok elkezdték leírni Őt, azt mondták, ha kinő a gyerekszínész korból, a rendezőknek nem kell majd...

tuzben edzett.jpg

Jött Spielberg

2005 több jelentősebb moziban kapott főszerepet, talán az egyik legemlékezetesebb a Világok harcában, Tom Cruise lányaként. De szintén ekkor egy horrorban is megmutatta mit tud, ez volt a Bújócska. Továbbá szinkronizálta Lilo-t a Lilo és Stich 2. - Csillagkutyabajban. szintén ekkoriban Az álmodóban is főszerepet kapott, méghozzá Kurt Russel oldalán. 2006-ban jött a Malac a pácban.

000021125-9885-625.jpg

2007-ben készült a Magyarországon nem bemutatott Houddog, majd egy évre rá jött a Szárnyas teremtmények és a Méhek titkos élete.

2009-ben szerepelt az Energia című sci-fi/thrillerben, majd szinkronizálta a főszereplőt a Coraline és a titkos ajtó című animációban. Szintén ebben az évben kapott szerepet az Alkonyat második részében, az Újholdban. Ahol olyan jól összebarátkozott Kristen Stewarttal, hogy 2010-ben közösen készítették el a The Runaways-t, A rocker csajokat.

56236-dakota-fanning-and-kristen-stewart-portraits-1.jpg

Újabb fordulat: Alkonyat-filmek

2010-ben jött az Alkonyat: Napfogyatkozás, ahol ugye ismét feltűnt, Jane,a gonosz vámpír, a Volturi egyik kivégzőjének szerepében! 

jane-edward-cullen-volturi-dakota-fanning-robert-pattinson-new-moon.JPG

2012-ben egy drámában, a Most jó!-ban nagyon rövid hajjal mutatta meg, hogy mire képes! Szintén ebben az évben tért vissza az Alkonyat befejező részében, a Hajnalhasadás 2-ben! Ekkor készült a Napról napra (The Motel Life) is, amit ugyan csak 2013-ban mutattak be az amerikai mozik, nálunk pedig  nem került vászonra.

2013 elején egy drámai szerep következett, a Very Good Girls-ben, ahol egyébként a legkisebb Olsen lány is feltűnt! Szintén 2013-ban szerepelt Jesse Eisenberg-el, a Sötét húzások-ban (Night Moves), ami áprilisban kerül majd több európai moziba, sajnos hozzánk ez sem jutott el. Még abban az évben forgatták le a The Last Robin Hood-ot is. 

rs_634x1024-130831105900-634.Dakota-Fanning-Jesse-Eisenberg.jl.083113.jpg

Dakota 2014-ben sem unatkozott, lefogatta az Every Secret Thing-et, és az Effie Grey címszerepét is ő kapta, majd a hangját kölcsönözte egy animációban, a Sam - Kismadár nagy kalandjában. 2015-ben egy jelentősebb szerepe volt, a The Benefactor-ban. 

2016-ban azonban megint sok munkája van és lesz pl. Viena and the Fantomes, Brimstone, American Pastoral, Please Stand by.

Néhány érdekesség Dakotáról

  • Kedvenc filmjei: a Titanic, az Elfújta a szél és az Acélmagnóliák
  • Ő volt a legfiatalabb, akit Screen Actors Guild-díjra jelöltek a Nevem Sam-beli alakításért, szintén emiatt BFCA (Broadcast Film Critic Association) díjat is nyert, ám a gálán történt egy kis malőr. Dakota nem érte fel a mikrofont, így Orlando Bloom a díj átadója, egyszerűen felemelte, hogy a kislány megtarthassa köszönő beszédét.

Screen shot 2010-02-26 at 10_42_49 AM.png

  • A szülei nem akarták engedni, hogy elvállalja a Houddog című filmbeli szerepét, mert a karaktert megerőszakolják. Ám Dakota végül vállalta, és emiatt Oscarra is jelölték, ő volt a legfiatalabb itt is.
  • Dakota 163 cm magas
  • Példaképként tekint Hilary Swank-re, illetve Meryl Streep-re.
  • 2005-ben járt először Angliában, a Világok harca premierjekor
  • 11. szülinapjára kapott egy mobilt Tom Cruise-tól

Cruise_Fann15675.jpg

  • Nagyon szeret zongorázni, balettozni és lovagolni.
  • A tűzben edzett férfi című film kedvéért tanult meg spanyolul
  • 2004-ben a Forbes magazin szerint 4 millió dollárt keresett
  • 2011-ben érettségizett, ezért nem vállalt akkoriban filmszerepeket. Aztán beiratkozott a New York-i egyetemre.

Jelentősebb filmjei:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr675830438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemlelodo 2014.02.25. 10:31:44

Azért a Taken (Harmadik típusú emberrablások) c. sorozatot érdemes lett volna megemlíteni...

redbandita 2014.02.25. 10:41:44

@szemlelodo: Szintén 2002-ben egy minisorozat egyik jelentősebb karakterének bőrébe is belebújt, ez volt a Harmadik típusú emberrablások.

mikka 2014.02.25. 11:11:27

Különleges kis ember, az értelem süt a szemeiből.
süti beállítások módosítása