Vigyázz, kész, szörf! - Surf's up [2007]
2014. február 04. írta: redbandita

Vigyázz, kész, szörf! - Surf's up [2007]

A Rém rom című eléggé horrorisztikus animáció után, a Sonynál úgy gondolták kipróbálnak valamii újat és egy animációs "dokumentumfilmet" gyártanak le. Nyilván nem teljesen az, hiszen Nagy Zé nem valóságos személy, de az, hogy a sztori közben folyamatosan interjúkat látunk a szereplőkkel, az juttatta eszembe, hogy olyan dokumentumfilmszerű az egész. Egyébként már itt a cikk elején leszögezem, hogy nem tartozik a kedvenceim közé, pedig mint tudjátok hatalmas meserajongó vagyok. Egy próbát megér, ha szereted a pingvineket vagy a szörfözést...

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

1877401_6e5879dca79fde498224d34025777f8c_xl.jpg

A borítón is olvasható, hogy igaz történet alapján készült, nos nyilván ez is hozzáad dokumentarista jellegéhez. A főszereplő Cody Maverick vezetékneve is utalás egy létező szörfös paradicsomra. A mozit 2008-ban Oscarra is jelölték, ám azt a Pixar sikerfilmje, a L'ecsó kapta. A Vigyázz, kész, szörföt Ash Brannon a Toy Story 2 társrendezője és Chris Buck a Tarzan egyik alkotója készítette.

Cody (eredeti hangja Shia LaBeouf, nálunk Czető Roland) gyerekkora óta imád szörfözni és most élete legnagyobb lehetősége előtt áll, elindulhat a leghíresebb szörfös versenyen, ahol egykori bálványa is versenyzett. Nagy Zé-nek hívták, és mondhatjuk, hogy világhírű szörfös volt, megannyi rajongóval, ám egy szörnyű baleset során életét vesztette.

Egy nagyon vicces járású tehetségkutató gázlómadár, Mikey beválogatja Codyt a versenyre, így az megmérkőzhet például a kilencszeres bajnokkal, Tankkal is. Ez az ún. Nagy Zé emlékverseny, amelynek a menedzsere, Reggie (magyar hangja Csuja Imre) a tengeri vidra, aki finoman szólva sem kedves figura, de nagyon vicces, amikor Mikeyt parodizálja.

79856_galeria_vigyazz_kesz_szorf11.jpg

Na szóval Cody megérkezik bálnaháton(!) a verseny helyszínére, a PinGú szigetre, ahol megismerkedik (többek között) az életmentő Lani-vel (eredeti hangja Zooey Deschanel) és annak kissé furcsa nagybátyjával, Nyomival (eredeti szinkron Jeff Bridges, nálunk Reviczky Gábor). Megmentik Cody életét, és ezután együtt készülnek a nagy megpróbáltatásra.

79866_galeria_vigyazz_kesz_szorf9.jpg

Meg kell még említenem egy versenyzőt, Csirke Joe-t, aki kb. olyan, mintha folyamatosan valamilyen szer, mondjuk fű hatása alatt állna, kicsit ütődött is, de az biztos, hogy a szörf számára is nagyon fontos. Nekünk pedig okoz néhány vicces pillanatot.

Összességében egy mókás kis rajzfilm ez, egyszer mindenképp érdemes nekifutni. Nekem mondjuk egy kicsit fura ez a dokumentarista jelleg pl. a folyamatos interjúk, de ez nem von le a minőségből. Tetszett, hogy sok felnőttek számára érthető poén volt benne pl. az elején a Táncoló talpakra utaló beszólás, vagy a filmben szereplő SPEN csatorna (Sport Penguin Entertainment Network) az ugye az ESPN nevű létező sportállomás paródiája.

A film egyébként nem hozott akkora sikert (anyagilag), mint a Sony első próbálkozása, a Nagyon vadon első része és pláne akkorát, mint a szintén pingvines Táncoló talpak. Ám kritikák tekintetében jobban fogadták.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr885793857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása