Pulykaland - Free Birds [2013] - Időutazó madarak
2014. január 24. írta: redbandita

Pulykaland - Free Birds [2013] - Időutazó madarak

Nemrég írtam Nektek a novemberben hazai mozikba kerülő A Mikulás mentőakcióról, ami nekem nem tetszett, mert arról szólt, hogy Bernard a manó újra és újra és újra visszautazik az időben, hogy ezzel mentse meg a Télapót. Nos 2013 decemberében is felmerült az időutazás téma, méghozzá megint egy animációban. De itt valahogy nem volt zavaró, jópofa sztori volt, mókás karakterekkel. Az ilyen stílusú mozik kedvelőinek érdemes megnézni!

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

Pulykaland_B1.jpg@Big Bang Media

A sztori maga nagyon érdekes gondolatot vet fel, amely szerint mi volna, ha visszautazhatnánk a múltba, megváltoztathatnánk olyan dolgokat, amik később egész nemzetünk/fajunk sorsát befolyásolja. A főszereplőink pulykák, akik azt a nem kis feladatot próbálják végrehajtani, hogy visszamenjek a legelső Hálaadás ünnepségig és ott valahogyan elintézzék, hogy ne a pulyka legyen a menü.

Az egyik főszereplőnk, Reggie (akinek eredeti szinkronját Owen Wilson kölcsönzi), aki kicsit lúzernek számít, vagy inkább különcnek, így a tanyán ki is közösítik a végtelenül buta pulykák, akik csak azt várják, hogy a Gazda elvigye őket a Pulkyamennyországba. A meséből egyébként az is ki fog derülni hogyan butultak el ennyire ezek az állatok. Reggie élete szerencsés fordulatot vesz, amikor maga az Amerikai Elnök (vagy inkább annak alvókóros lánya) megmenti az életét. Egy régi hagyomány szerint ugyanis az elnök minden évben megkegyelmezhet Amerikában, akit biztosan nem vághatnak le a hálaadásnapi vacsorához. Megjegyzem egyes felmérések szerint Amerikában akár 5 millió(!) pulyka is levágásra kerül az ünnep előtt.

AF-0030_0700_0550_101.JPG@Big Bang Media

Szóval Reggie élhetné gondtalan életét újdonsült gazdáival a Fehér Házban, de akkor miről szólna ez a mozi!? Reggie életébe belép egy elsőre (és talán másodikra is) teljesen őrültnek tűnő pulyka, Jake (akinek pedig Woody Harrelson adja a hangot). Jake áll elő az ötlettel, hogy utazzanak vissza az időben és változtassák meg a jelent/jövőt.

AF-0001_MK01_0010_comp_v001_0454.JPG@Big Bang Media

Tulajdonképpen Reggie se veszi túl komolyan a pulykát, hiszen láthatóan nincs ki mind a négy kereke, de aztán meglátja azt a bizonyos tojást és beszáll. Ez a kis mozzanat vezet élete legnagyobb kalandjához, sőt mi több egy új élethez, új szerelemhez. Reggie és Jake ugyanis ténylegesen visszamennek az időben, ráadásul az első Hálaadás előtti időszakra. Ekkor a pulykák még szabadon éltek, nem voltak háziasítva.

AF-0013_MK01_0210_complete_041813.JPG@Big Bang Media

A két időutazó viszonylag gyorsan és könnyen rátalál a vad pulykákra, és azoknak titkos lakhelyére, no meg szembe találják magukat egy seregnyi mérges pulykával, no meg azok vezetőjével, aki a király fia is, és Jake-el azonnal vetélytársak lesznek. Két dudás, egy csárdában....

AF-0080_1800_0293_comp_v024_l_0146_copy.JPG@Big Bang Media

A falusiaknak szinte semmi betevője nincsen, így bármit megadnának a Vadásznak, ha az tényleg el tudná fogni azt a sok pulykát, amiről mindig áradozik. Ezidáig azonban a pulykák jól elkerülték, sőt ügyesen el is terelték a figyelmét. Ám Jake és Reggie ebbe is eléggé bezavarnak, bajba kerülnek, majd az ő hibájukból lelepleződik a rejtekhely.

AF-0122_2200_0010_comp_v013_l_0160_copy.JPG@Big Bang Media

Reggiere a szerelem is rátalál, ami persze nem olyan meglepő egy ilyen filmben. A mozit Jimmy Hayward rendezte, aki korábban inkább animátorként dolgozott, olyan filmeknél, mint Némó nyomában, a Szörny RT., vagy a Toy Story filmek.

AF-0093_2050_0210_comp_v004_l_0129_copy.JPG@Big Bang Media

"olyan produkciót kellett készítenünk, amelyben a pulykák lekötik a nézőket egy egész estés film idejére is. Vonzónak, szerethetőnek és kifejezőnek kellett lenniük. Így egy kicsit elrugaszkodtunk a valóságtól a karakterek megtervezése közben, de igyekeztünk minél több reális vonást beléjük csempészni." - nyilatkozta a direktor.

"Kb. öt hónapba telt kifejleszteni a megfelelő képi világot és a szereplők mozgásának ritmusát. Igyekeztünk látványos effekteket létrehozni, de remélem, a nézők annyira belemerülnek majd a filmbe, hogy a hatások nem vonják el a figyelmüket a történetről" - mesélte Walter Behrnes, a vizuállis effektek tervezője.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr585779949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Circus 2014.01.25. 13:11:35

"Ezidáig azonban a pulykák jól elkerülték, sőt ügyesen el is terelték a figyelmét. Ám Jack és Reggie ebbe is eléggé bezavarnak, bajba kerülnek, majd az ő hibájukból lelepleződik a rejtekhely."
Kék pulykával ez így egy Avatar paródia :)

redbandita 2014.01.25. 14:09:39

@Circus: hát igen, erre így nem is gondoltam :)
süti beállítások módosítása