Szörny Rt. - Monsters, Inc. [2001] - Sikolyból áramforrás
2014. január 14. írta: redbandita

Szörny Rt. - Monsters, Inc. [2001] - Sikolyból áramforrás

2013-ban a Pixar előzményfilmet készített, amiből megtudhattuk hogyan is lettek barátok. Kik? Hát Mike Wazowski és James P. Sullivan azaz Sully. Ám 2001-ben már felnőttekként ismertük meg őket, méghozzá a legjobb rémisztő és segédje címért versenyeztek és győztek is szinte minden hónapban. Minden jól is megy, amíg egy baleset(?) során egy ember (egy kislány) át nem jön a szörnyek világába és ezzel összezavar mindent.

szorny_rt.jpg

A Szörnyegyetem tavaly nyáron került a mozikba és természetesen helyet kapott a 2013-ban megnézendő filmjeim között, így arról már korábban beszámoltam Nektek. Most mégis hagy kezdjem azzal, hogy abból a filmből felidézek pár dolgot. Ugyanis abból tudjuk meg hogyan ismerkedett össze Mike és Sully és hogyan vált Randall olyan gonosszá. Képzeljétek el, hogy Mike és Sully kezdetben kifejezetten utálták egymást. Wazowski ugyanis egy stréber könyvmoly volt, míg Sullivan egy híres rémisztő család sarjaként úgy gondolta neki a vérében van a mesterség, így szinte felesleges bármit megtanulnia. Egy verseny során lesznek támaszai egymásnak és később jó barátok is.  Randall és Mike szobatársak voltak az egyetemen és a kezdeti időkben még a kis zöld egyszemű karolta fel a félénk Randallt, aki ugye a Szörny RT-ben már az egyik gonosz szereplőt játssza.

Szóval a Szörny Rt-ben Mike (eredeti hangja Billy Crystal) és Sullivan (John Goodman) már elválaszthatatlan párost alakít, akik együtt is dolgoznak kiváló csapatmunkában. Ami abból is látszik, hogy szinte mindig ők a hónap dolgozói, velük reklámozzák a céget stb. Emellett persze jó barátok is, úgyhogy a helyzet tulajdonképpen idilli.

monster-inc-wallpaper-hd-hdwallfan-Monster-Inc-Wallpaper-HD1.jpg

Mikenak még barátnője is van, akivel szintén nagyon jól alakulnak a dolgok és úgy fest Mike és Sully még egy igen komoly rekordot is megdönt. Na de miről is szólna a film, ha semmi bonyodalom nem akadna, igaz?

Randall (Steve Buscemi) mindent megtenne és bármire hajlandó, hogy megelőzze Sullyt, így mikor a szörnyek műszakja már letelik, vagy akárcsak ebédszünetre mennek, akkor ő sunyi módon próbálja előnyös helyzetbe hozni magát. Egy véletlennek köszönhetően azonban az egyik ilyen alkalom során Sullivan bemegy a Randall által hanyag módon otthagyott ajtón és véletlenül beenged rajta egy kislányt.

monstersinc4.jpg

Na itt álljunk meg egy pillanatra és kukkantsunk be a szörnyvilágba, ahol az áramforrás bizony a gyerkőcök sikolyaiból állítódik elő. A Szörny Rt-ben tulajdonképpen kisgyerekek sikolyait gyűjtik össze, amit különböző szörnyek ijesztgetése árán nyernek. Párokban dolgoznak, a kisebbek felelősek a papírmunkáért, és a megfelelő ajtók bekészítéséért. Ugyanis minden gyereknek megvan a maga mumusa, minden gyerek mástól fél, így az alapján kapnak maguk mellé szörnyet is, hogy minél több sikolyt kicsikarjanak belőlük.

szorny-rt-slide-meselandia.jpg

Mindemellett azonban a szörnyek legalább annyira félnek az ember gyerekektől, mint azok tőlük. Fertőzőnek gondolják őket, sőt a tárgyakat is amikhez hozzányúlnak. Ha véletlenül a legkisebb tárgy is átkerül a szörnyek világába, akkor már elképesztő fertőtlenítő akció indul.

Sully természetesen nagyon fél az egyébként elképesztően cuki kislánytól, de nagyon hamar rájön, hogy tulajdonképpen nincs is mitől. Boo-nak nevezi el, és egyre jobban megkedveli, de nagy bajba is kerül miatta. Mike és Sully mindent megpróbálnak, hogy a gyereket hazajuttassák, de Randall ezt igyekszik megakadályozni.

Randall-Boggs-Monster-s-Inc-disney-villains-1038350_600_330.jpg

A filmet négy Oscarra jelölték, de végül csak a legjobb betétdalét kapta meg a sokadik Pixar meséért felelős Randy Newman. Ám a film készítői köztük Pete Docter (rendező-forgatókönyvíró) nem panaszkodhatott, hiszen a Szörny Rt felülmúlt minden korábbi sikert (Toy Story, Egy bogár élete) és több, mint 520 millió dolláros bevételt hozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr155750441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.14. 17:04:13

Szörnyen néznek ki.
süti beállítások módosítása