Alex Flinn - Beastly - Lindy's Diary
2013. október 13. írta: enbee

Alex Flinn - Beastly - Lindy's Diary

Hogyan őrlődött magában Darcy, hogy leküzdje azokat a nem kívánt érzelmeket, amiket Elizabeth Bennet keltett életre benne? Miket művelt Mr. Rochester azokban a hónapokban, amiket Thornfieldtől távol töltött? És hogy is van az a Midnight Sun, amit Stephenie Meyer kezdett el írni az Alkonyat alapján, Edward szemszögéből? Na Alex Flinn lépett egy nagyot ezen a téren, és a Beastly után megírta a Lindy's Diary-t is, ami a régi sztori újra mesélése - Lindy szemszögéből.

lindys_diary.jpg

Azoknak, akik nem tudják: a Beastly a Szépség és a szörnyeteg modernizált változata. Van ez a Linda Owens nevű lány, aki egy Tuttle nevű privát iskolába jár, no nem azért, mert mondjuk az iskola sztárjához, Kyle Kingsburyhez hasonlóan multimilliomos hírolvasó az apja, hanem mert okos, és mert egy kis érzelmi nyomást sikerül a nővéreinek gyakorolniuk a vezetőségre. Lindy apja ugyanis az iskolában tanított angol irodalmat, amikor az élet még szép volt és reményekkel teli. Aztán meghalt Lindy anyukája, apu pedig megindult a lejtőn. Értsd drogokhoz nyúlt, kirúgták, eladósodott, el-eltünedezett. Azóta Lindy csak magára számíthatott, ha lakni akart valahol, vagy éppen meleg vacsorára vágyott. Szóval lehet, hogy klisé ez a geek-de-szép csaj dolog, de az elvitathatatlan, hogy Lindy talpraesett.

Egyetlen dolog van, ami nem illik a lázadó képbe, mégpedig az, hogy Lindy szerelmes ebbe a bizonyos Kyle Kingsburybe... Annyira, hogy a naplójában másról sem ír, csak róla. Ha meg nem a fiú a téma, akkor konkrétan bejegyzés sincsen. Egyébként nem totál reménytelen Lindy helyzete, mert a fiú mintha felfigyelne rá, de az iskolai bált követően Kyle eltűnik az iskolából, és Lindy kezdi magát meggyőzni, hogy jobb lesz neki a fiú nélkül, aki a pletykák szerint vagy az anyjához költözött Miamiba, vagy éppenséggel rehabon van.

Ahogyan az lenni szokott, jön a nagy fordulat. Lindy apja mélységi csúcsot dönt, amikor lányát egy addig ismeretlen "barát" tizenéves fiára bízza, hogy vigyázzon rá, amíg ő meghúzódik valamerre a rosszfiúk elől. A fiú, Adrian vmi betegségben szenved, vagy ki tudja mi történt vele, mert macskaszerű a feje, cica szemekkel, hosszú pofával és szőrös bőrrel. Lindy először dühös az apjára, amiért a fiúhoz küldte, Adrianre, amiért fogva tartja, magára, hogy belement ebbe az egészbe. De a duzzogás nem tart sokáig, mert szépen-lassan megnyílik a fiú felé, aki elég nyilvánvaló módon szerelmes Lindy-be. A legfurább pedig, hogy Lindy is beleszeret Adrianbe, de titokban tartja előtte, mert nem akar újra egy olyan kapcsolatba belemerülni, ahol a másik félnek ennyire szüksége van rá.

Nem Lindy naplójából, hanem az eredeti Beastly-ből film is készült 2011-ben Csúf szerelem címmel, amiben Lindy-t Vanessa Hudgens, Kyle-t pedig Alex Pettyfer alakítja. A filmben szerepelnek még: Mary-Kate Olsen, mint a boszorkányos Kendra; Dakota Johnson, mint A Barátnő Sloan; Neil Patrick Harris, mint a vak tanító, Will.

Fura mód Kyle, a maga különös sztorijával, sokkal életszerűbbre sikeredett, mint Lindy. Mert tegyük fel, hogy valaki megfizeti a hiúsága árát, és valamilyen módon elcsúful, a felszínes kapcsolatai megszakadnak, hirtelen magára marad. A változás, ami során Kyle-ből Adrian lesz, érthető és elfogadható. Linda Owens viszont egy hatalmas klisé, amiből 12 egy tucat a kortárs YA irodalomban: nehéz sorsú, kívülálló, kocka, csinos, és kedves. Dunát lehetne rekeszteni az ilyen (fiktív) lányokból.

Ami a történetet illeti. Hát. Nem vagyok híve az ilyen újrameséléseknek, és szerintem Lindy naplója tökéletesen megmutatja, hogy miért. Cuki kis történet, 2 órára elszórakoztatja az embert, de túl sok élménnyel nem gazdagítja a lelkünket. Minden maradt a régiben, csak Lindy-nek nincsen alsószoknyája. Ja és persze apa nem kelekótya feltaláló, hanem szétcsúszott drogos, de apa és lánya kapcsolatának jellege megmaradt. Tiszteletre méltó, hogy Alex Flinn ennyire ragaszkodott az eredeti műhöz. És ehhez képest talán ki is hozta a maximumot magából, a történetből. Egyszerűen csak a modern világ és a varázslat összeolvadása ezen a példán keresztül "nem jött át". Még szerencse, hogy nem vagyunk mind egyformák.

Kedvenc idézet a könyvből:
"We were the same, motherless, fatherless, both freaks in our own way.
We were the same."
(Egyformák voltunk, anyátlanok, apátlanok, a magunk módján mindketten szörnyszülöttek. Egyformák voltunk.)

Lindy naplója a 2013-as várólistám egyik tétele.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr885563324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása