Gengszterosztag - Gangster Squad [2013] - Mutyizás Los Angelesben
2013. szeptember 18. írta: redbandita

Gengszterosztag - Gangster Squad [2013] - Mutyizás Los Angelesben

Nem politizálok, de nálunk az utóbbi években lett divat a mutyi szó használata, no nem maga a fogalom, mert az egy picivel talán korábbra nyúlik vissza... De ez azt hiszem minden korban és minden országban fellelhető volt, így az ötvenes évek Los Angelesében is, ahol ráadásul egy ember, bizonyos Mickey Cohen akart uralni mindent: az alvilágot, a drogügyleteket, a rendőrséget, a gazdaságot, a kereskedelmet, a telefont, a kaszinókat, a politikát, ténylegesen minden. Néhány rendőr azonban felvette vele a harcot... A film egyébként két szereplő miatt került a 2013-ban megnézendő filmjeim közé: Ryan Gosling és Emma Stone miatt, akik az Őrült, dilis szerelem után, most megint egymásba szerettek.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Gengszterosztag_B1online_hun_16.jpgIntercom

Egészen furcsának tartottam mikor azt olvastam, hogy a Gengszterosztag rendezője ugyanaz a Ruben Fleisher, aki korábban a Zombielandet készítette. Abban is Emma Stone a főszereplő, de nekem valahogy nem jött be, a Gengszterosztag ellenben nagyon megkedveltem, idén már háromszor is megnéztem és minden alkalommal volt benne valami szórakoztató.

Ki is volt az a Mickey Cohen?

Mickey Cohen, akit egyébként Sean Penn alakít egy létező figura volt, így a sztori igaz történeten alapul. Mickey Cohen a valóságban ugyanis egy ukrán zsidó családból származó férfi volt, aki a 40-es, 50-es évek Los Angelesében meghatározó figurájává vált az alvilágnak. A II. világháború alatt óriási hatalomra tett szert, amitől később sem tudták megfosztani. Zsarolóhálózata miatt hatalmas hollywood-i sztároktól kezdve, politikusokon át, rendőrökig szinte mindenki a zsebében volt. Kuplerájokat, játékbarlangokat működtette, fegyver- és kábítószerkereskedelem gazdagította pénztárcáját. Még olyan pletykák is terjengtek, hogy Marilyn Monroe-t arra kényszerítette, hogy titkokat szedjen ki Kennedyből. Nem tudjuk ebből mennyi igaz, az viszont tény, hogy 1950-ben négy évet kapott adócsalás miatt, majd 1961-ben is ugyanezzel a váddal ítélték el.

Gengszterosztag_jelenetfoto (9).JPGIntercom

A film rendezője elárulta egy interjúban, hogy a Warner Bros. ő előtte több rendezővel is tárgyalt, ám senki nem merte vállalni a feladatot, így Ruben Fleischer is óriási megtiszteltetésnek vette a felkérést.

"A Gengszterosztag nekem óriási lehetőség, ezért igyekeztem a maximumot kihozni magamból, egyetlen pillanatig sem vettem félvállról a projektet. Rengeteg energiát, munkát fektettem a produkcióba és remélem, hogy néhány évtized múlva ikonikus gengsztermoziként emlegetik majd."

Mint minden sztoriban a rossz fiú mellett itt is kell lennie egy jófiúnak, ám John O' Mara talán nem az a klasszikus értelemben vett jó zsaru. Megjárta a II. világháborút, ahol azért vállalta a harcot, mert büszke volt a hazájára. Hazatérése  után azonban szembesülnie kell egy teljesen más típusú Los Angeles.el, ami már kicsit sem tetszik neki. Kezdetben csak kisebb dolgokkal próbál borsot törni Cohen orra alá. Nem túl nagy sikerrel, hiszen nagyjából mindenki Mickey embere, így nincs olyan helyzet amiből ne tudná tisztára mosni a nevét.

Gengszterosztag_jelenetfoto (15).JPGIntercom

Az O'Marát alakító rendőrt Josh Brolin alakítja, aki úgy nyilatkozott könnyű volt eljátszania a marcona zsarut, hiszen félig ír, félig pedig skót. " Nekünk a vérünkben van a küzdelem."

Egy nagy fejes utasítására O' Mara titkos csoportot hoz létre, akik célja felszámolni Cohen üzleteit és tönkretenni a férfi egyeduralmát. A csapat tagjait felesége segítségével válogatja össze, de nem a rendőrség "krémjéből", inkább a lepukkant, kissé flúgos, vagy éppen furcsa egyéneket gyűjti össze. Többek között a szintén háborút megjárt Jerry Wooterst, akit Ryan Gosling alakít. Jerryt egyébként különösebben nem izgatja a korrupció, sem Cohen egyeduralma az alvilág felett. Ám van egy pont a filmben, ami fordít a dolgokon és megváltoztatja a nézeteit. Az is bonyolítja a dolgokat, hogy szerelmes lesz, sőt össze is szűri a levet Cohen nőjével, Grace-el, akit Emma Stone játszik. Azt hiszem hivatalosan is kijelenthetjük, az ismét vörös hölgy mostanra teljesen kilépett a kislányos karakterekből és igazi nővé érett.

Gengszterosztag_jelenetfoto (7).jpgIntercom

Egyébként ahogy fentebb is említettem Stone és Gosling nem először és talán nem is utoljára szeret egymásba a mozivásznon, hiszen az Őrült, dilis szerelem-ben is egymásra találtak. Ott azonban inkább egy romantikus párt alakítottak, itt inkább a szenvedély jellemzi a kapcsolatot.

A látványos "lövöldözős" akciódús jelenetek kellemes arányban vannak keresztezve a drámai, a humoros vagy éppen a krimikre jellemző elemekkel. Egy nagyon jó kis film ez, amit bátran merek ajánlani a gengszterfilmek kedvelőinek, Ryan és Emma rajongóinak, illetve mindenkinek, aki szeretne egy csavaros, szövevényes és elgondolkodtató mozit látni!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr875509187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása