Szörny egyetem - Monsters University [2013] - Feltámad a Pixar?
2013. július 13. írta: redbandita

Szörny egyetem - Monsters University [2013] - Feltámad a Pixar?

A Verdák 2 után valahogy egy picit leírták a Disney/Pixar vállalatot, hogy már nem tudnak újat alkotni, nem olyanok mint régen, nem tudják felvenni a versenyt a Dreamworksel stbstb. Szerintem most megmutatták, hogy van még ötlet a tárházukba és elkészítették a 14. egész estés filmjüket, ámbár az első előzményfilmet. Tizenkét(!) év után Mike Wazowski és James P. Sullivan visszatérnek a mozivászonra, hogy megtudjuk, hogyan is lettek olyan jó barátok, no meg, hogyan váltak a Szörny RT legjobb munkaerőivé. A régi szereplők közül nem sokan térnek vissza, de azt azért megtudjuk, hogyan indult Randall és Sulley örökös harca...

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

SzornyEgyetem_B1_Tomeg_Jun27_kicsi.jpgFórum Hungary

2001-ben ismertük meg Mike Wazowskit és James P Sullivant, no meg persze Boo-t, és a szörnyek világát. Én bevallom nagy rajongó vagyok azóta is, számtalanszor néztem meg a Szörny RT-t és egyszer sem tudtam unatkozni rajta, így nagyon vártam ezt a másodikat is. Azt mondjuk gondoltam, hogy az elsőt nemigen lehet túlszárnyalni, de azt sem reméltem, hogy azt a színvonalat lehet tartani. De szerencsére ez utóbbiban nem lett igazam és a Szörny Egyetem egy nagyon jól sikerült kis második rész.images_1.jpg

Nagyon cuki a kis Mike, a nagy álmaival, ebben a részben ő a kedvencem. A kamasz Sulley nekem egy kicsit unszimpi, túlzottan elvan szállva magától, no meg híres felmenőitől. A Szörny RT egyik gonosza Randall, itt még gyerekként tűnik fel, egyébként egy lúzer, szemüveges, fogszabályzós, szabálykövető okostojást képzeljetek el. Megvan? Miből lesz a cserebogár, igaz?

images2.jpg

De gyorsan túllendülünk Mike gyerekkorán és máris az egyetemen találjuk magunkat, ami egyébként a kis zöld lény legnagyobb álma, mióta az eszét tudja. Bármit megtenne csak, hogy minél jobb rémisztő váljon belőle. Éjjel nappal a könyveket bújja, minden fortélyt tud, elméletben az egyik legtehetségesebb diák. De a gyakorlat néha nem olyan egyszerű, ahogy azt a könyvek írják...

s045a_9bpub.pub16.169.jpg_cmyk.jpgFórum Hungary

Mike szobatársa egyébként a szintén könyvmoly és kissé lúzer Randy, akit ugye később a gonosztevő Randallként ismerünk. Itt az egyetemen megy végbe az a változás, ami miatt felnőttként olyan lesz amilyen, és a verseny is itt indul meg közte és Sulley között. Ugyanis mint minden egyetemen itt is vannak alfák, béták, stbstb még ha máshogy is hívják a csoportokat, akik között verseny van..

Az "alfák" kezdetben maguk közé fogadják Sulleyt, persze leginkább híres felmenői miatt, de mivel a srác rosszul tanul hamar elküldik és helyette befogadják a nyalizós Randyt. Sulley pedig kénytelen a lúzerek, a "zéták" közé csatlakozni, ahol a vezető a szintén véletlenül idekeveredő, Mike.

s761_20dpub.pub16.191.jpg_cmyk.jpgFórum Hungary

A verseny megindul és mindenki számára hihetetlen módon (persze egy hollywood-i szupermoziban ez talán nem meglepő fordulat) a lúzerek egyre jobban állnak a versenyben, egészen a döntőig eljutnak. De vajon a csapat minden tagja alkalmas e rémisztőnek? Mindenki megtudja majd tanulni a különböző rémisztgető cseleket?

A film egyébként eddig jó kritikákat kapott és hozott is a konyhára bőven, nálunk is szépen szerepel a mozikban. A Szörny RT anno a cég addigi legnagyobb bevételű filmje volt a maga 525 millió dollárjával. Szerintetek a Szörny Egyetem is lesz ilyen siker? Szerintem igen és akkor talán majd jön egy harmadik rész is, mondjuk remélem arra nem kell majd 12 évet várni!

A cég marketingesei is odatették magukat, talán évek óta nem kapott olyan jól sikerült promot egyik Pixar film sem, mint ez. Nem csak mozis és TV trailerekkel reklámoztak, hanem különböző gerilla akciókkal is népszerűsítették a film premierjét. Pl. Anyák napja alkalmából külön készítettek egy fél perces kis videót, amiben az egyik szörny és a picit buzgómócsing anyukája voltak láthatóak, ezt a neves napon szinte minden észak-amerikai TV csatorna leadta.

Kicsit még beszéljünk az eredeti illetve a magyar hangokról is, a film készítői odafigyeltek arra, hogy szinte minden szereplő a 2001-es hangon szólaljon meg, így Mike-ot Billy Crystal, míg Sulleyt John Goodman szinkronizálta, nálunk pedig Lippai László és Gesztesi Károly. A filmet Dan Scalon rendezte, akinek ez az első komolyabb munkája, de reméljük, hogy nem az utolsó. Eddig mindössze egy Pixar rövidfilm fűződik a nevéhez, a Matuka és az ufófény. Az már talán nem meglepő, hogy a zenét most is (mint megannyi Pixar filmnél) Randy Newman írta, akinek már két Oscar szobrocskája van otthon (Szörny Rt és Toy Story 3), emellett pedig hat jelölése, de véleményem szerint ez idén is így lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr495407215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása