Philippa Gregory - A másik Boleyn lány (A Tudorok 2)
2013. június 02. írta: redbandita

Philippa Gregory - A másik Boleyn lány (A Tudorok 2)

Kicsit érdekes a helyzet, mert én tulajdonképpen elsőként olvastam ezt a kötetet az írónőtől, tekintve, hogy az előzménye (amit a későbbiekben nevezzünk első résznek) csak később jelent meg. Azért is furcsa a helyzet, mert a regény alapján készült filmről meg már jó régen írtam Nektek. Na mindegy, most vonatkoztassunk el mindettől, és csak jelezném, hogy aki ezzel kezdi el A Tudorok olvasását, az is fogja tudni követni az eseményeket. Egyébként egy végtelenül izgalmas történelmi regény ez, ami szintén az általam már néhányszor kielemzett Tudorok korában zajlik, VIII. Henrik udvarában, ám ezúttal nem Anna és nem is annak lány Erzsébet a főszereplő, hanem egy másik Boleyn lány, nevezetesen Mary Boleyn.

680031_5.jpg

Ki is Mary Boleyn?

Boleyn Mária, angolul Mary Boleyn (Blickling Hall, Norfolk, 1499/1500 – London, 1543. július 19.). Édesapja egy gazdag diplomata, és udvaronc Thomas Boleyn, Rochford grófja; édesanyja Elisabeth Howard, norfolki hercegnő. Testvérei: Anna, VIII. Henrik második felesége, és George Boleyn. Fiatalon, kamaszként megy férjhez Sir William Carey-hez, akinek két gyermeket szül Cahherinet és Henryt. (Wikipedia)

Talán egy kevésbé ismert figura, hiszen a Boleyn névhez szerintem sokan a későbbi királynét, Annát kötjük. Ám azt kevesen tudják, hogy mielőtt Henrik kiszemelte volna magának Annát, előbb Maryhez fűzték gyengéd érzelmek. Rokonai nyomására ugyanis Mary elhagyja férjét (legalábbis gyakorlatban) és a királynő, Katalin udvarhölgye lesz, eközben vagy inkább időközben a király szeretője is. A család abban bizakodik, hogy Mary majd fiút szül a királynak, és akkor talán a koronára is pályázhat, de mindenképp vagyonra és feljebb jutásra számítanak a Bolyenek a fiatal lány által.

Henrik odáig van Maryért, aki újabbnál újabb trükköket vet be, hogy fenntartsa a király érdeklődését, ami nem bizonyul könnyűnek, ugyanis sokan pályáznak a helyére. Még az udvarba nemrég visszatérő nővére, Anna is, akinek nem titkolt szándéka, hogy előbb vagy utóbb, de Henrik felesége legyen. Durva... Tekintve, hogy a király jelenleg nős.

Szóval Mary és Henrik élvezik bimbódzó szerelmüket: táncolnak, lovagolnak, sétálnak az udvarban, vagy éppen szerelmeskednek. De Mary végig úgy érzi átveri az ő általa mélyen tisztelt Katalint, és ez a bűntudat sosem múlik el belőle. Sajnálja a férjét is, akivel bár házasok, mégsem élnek egy fedél alatt, nem hálnak együtt, mégis a férfinak el kell ismernie két gyermekről is, hogy az övé, pedig az udvarban mindenki tudja, hogy Henriké.

Anna hol Mary háta mögött, hol titkot sem csinálva belőle ármánykodni kezd a szerelmesek között, ami szép lassan Henrik figyelmét Anna felé kormányozza, és Marytől mindenki elfordul, a család is mindent megvon tőle, habár eddig se tartották őt túl sokra.

"Ebben a családban csak akkor figyelnek az emberre, ha bemászik a király ágyába. Nálunk szajhának kell lenni, ha szeretetre vágysz..."

A Boleynek már csak ilyenek, nem igazán érdekli őket semmi csak a hatalom és a vagyon, főleg Maryék nagybátyjára igaz ez, aki szinte egyedül rendelkezik a lányok felett, habár el kell ismerni, hogy Maryék anyja se kutya... Aztán ott van még a bátyjuk, George, aki feleségül vesz egy nőt, de ahhoz semmilyen érzelem nem köti, sokkal több időt tölt húgaival és a többi udvarbeli fiatal fiúval...

Bár Mary a legfiatalabb, azt hiszem mégis neki esik le először a tantusz, hogy talán nem kéne az egész életét feláldozni számító rokonai végett, így amikor megismerkedik egy átlagos, rangnélküli férfival, akkor szinte természetes, hogy beleszeret és azt hiszem kettőjük kapcsolatának alakulása is viszonylag kiszámítható, de mégis végig szurkolunk nekik. Legalábbis én azt tettem :)

Ám Anna nem hagyja békén Maryt, még azután sem, hogy eléri célját és a trónra kerül, folyton kitalál valamit Mary boldogítására, és főleg elszabadul a pokol mikor Henrik megint új szerető után néz, aki a Boleyn család nagy ellenségétől érkezik, a Seymouroktól.

Azt nyilván nem kell magyaráznom, hogyan végződik a sztori, hiszen mindannyian ismerjük a történelem könyvekből, de hogy addig hogyan jutunk az el nagyon is izgalmas és fordulatos, bár bevallom néha már már gyomorforgató egyes szerepkők viselkedése. Mindenesetre a könyvet bátran merem ajánlani, mindenki aki szereti a történelmi, vagy kosztümös regényeket, de főleg a Tudorok iránt érdeklődőknek.

Így nézhetett ki Mary a valóságban

boleyn-1024_208442k.jpg

...és így a 2008-as mozifilmben, ahol Scarlett Johansson bújt a bőrébe:

scarlett_johansson_470x355.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr325344458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása