Macskarisztokraták - The Aristocats [1970]
2013. május 28. írta: redbandita

Macskarisztokraták - The Aristocats [1970]

Van egy pár kedvenc Disney rajzfilmem, de az egyik legjobb. Nem kifejezetten vagyok macska rajongó, szóval bátran merem ajánlani a filmet azoknak is, akik nem kedvelik a nyávogókat. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó választás, hiszen a kiscicák aranyosak, szerethetőek, de vannak olyan mellékszereplők, akik pedig kifejezetten viccesek és poénjaik a felnőttek számára is élvezhetővé teszik a mesét (gondoljatok a kissé részeges Waldo bácsira :P)!

1078298-0aristocats.jpg

A Macskarisztokraták a Walt Disney Stúdió huszadik egész estés filmje volt és egyben az első amiben maga Walt Disney már nem tudott közreműködni. A film eredeti bemutatója 1970-ben volt, Magyarországon 1994-ben került sor a premierre. Pont a múlt héten kapott szárnyra a hír, hogy a Disney cég azzal bünteti kis hazánkat, hogy a közeljövő premierfilmjeit mint pl. a Szörny RT új részét késve láthatjuk majd a világpremierhez képest. Hááát a jó hír, hogy legalább nem kell rájuk több mint két évtizedet várni, nem igaz?

aristocats9.jpg

Na visszatérve Párizsba, a kiscicákhoz... Az egyik párizsi gyönyörű és hatalmas házban él békében és boldogságban Madame Adelaide Bonfamille macskájával, hercegnővel és annak három kiskölykével: Marieval, Berliozzal és Toulouse-al, akik mivel elit cicák, ezért meg kell tanulniuk az illemszabályokat és ismerniük kell a művészeteket, mint a festészet, zongora, vagy az ének.

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

Az idős hölgyet egy inas segíti a hétköznapi feladatokban, Edgar, aki többek között a macskák gondozását is a feladatának tekinti. Na mindezt persze nem önzetlenül teszi, arra számít, hogy az idős hölgy majd ráhagyja tetemes vagyonát, ám fültanúja lesz a madame végrendelkezésére, mely szerint a cicák a törvényes örökösök. Mit tehet ilyenkor egy inas??? Kinyírja a macskákat??? Hát nyilván nem, hiszen mégiscsak egy gyerekeknek szóló Disney meséről beszélünk...

The-Aristocats-classic-disney-609168_1024_768.jpg@disney

Edgar elaltatja a macskákat, és elviszi őket a háztól távolt, egy elhagyatott helyre, ahol megismerünk két további szereplőt, két nagyon flúgos kutyát, bár én személy szerint még felnőtt fejjel is nagyon kedvelem a két kelekótyát, nagyon jókat tudok derülni a "nyomozásukon".
A macskarablás utáni reggelen a cicák nem igazán a megszokott környezeteben ébrednek, esik az eső, sár van, békák ugrálnak stb. Ez nagyon idegen a számukra, de ekkor érkezik a megmentő, Thomas O'Pamacska, aki kezdetben nagyon csapja a szelet a Hercegnőnek, de amikor kiderül, hogy a hölgynek már három gyerkőce van, kicsit lanyhul az érdeklődése. Férfiak...

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

Na mindennek ellenére segíti a kis családot a hazajutásban, ami jól is jön, mert a számomra sosem kedvelt Marie állandóan bajba kerül...

Macskarisztokratak.jpg

Útközben ismerjük meg a két szintén flúgos libát, és nagybácsijukat Waldot, aki meg egy kicsit ittas, de annál mókásabb :)

cats3.jpg

A cicákat keresi az én nagy kedvencem a filmben, a család barátka, egy kisegér, Roqforte (nem tudom, hogy pontosan így írják e  a nevét), de egy biztos kicsiny termete ellenére, a legbátrabb szereplő.

Egy éjszakát Thomas O'Pamacska "lakásában" töltenek a cicák és anyukájuk, ahol megismerkedünk további kóbor macskákkal, és persze elhangzik az egyik legismertebb betétdala a filmnek...

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

Egyre közelebb kerülnek a macskeszok az otthonukhoz, de mi lesz így a kibontakozó(?) szerelemmel, na meg mit szól majd Edgar a nagy visszatéréshez??? Hát elárulom, hogy nem örül...

A filmet Wolfganag Reitherman rendezte, aki egyébként rengeteg másik Disney filmben is közreműködött, mint a 101 kiskutya, A dzsungel könyve, Robin Hood, A mentőcsapat a kenguruk földjén stb. Macskakedvelőknek kötelező darab, ahogyan gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt merem ajánlani, szerintem mindenki talál majd benne szeretnivalót!

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr985298059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása