Az oroszlánkirály - The Lion King [1994]
2013. május 06. írta: redbandita

Az oroszlánkirály - The Lion King [1994]

Nemrégiben már írtam Nektek Az oroszlánkirály 2-ről, ami már Simba lányáról szól, de gondoltam az eredeti film sem maradhat ki a Disney projektünkből. Emlékszem, hogy anno moziban láttam ezt a filmet, még matinéként a szüleimmel és a nővéremmel együtt könnyeztük meg amikor Simba elveszíti az édesapját. Most egyfajta nosztalgia is volt újra megnézni a filmet és legalább annyira tetszett, mint annak idején. A két kedvencem továbbra is Timon és Pumba, akik ezután a mozi után nem sokkal olyan sztárokká váltak, hogy kaptak három egész estés filmet, továbbá egy sorozatot is. Nektek ki volt a kedvencetek?

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

the-lion-king-movie-poster.jpeg

Az állatok királyának, Mufasának megszületik első fiúgyermeke, Simba, aki nyilván ezáltal a trónörökös is. Az állatok éppen a kis oroszlán "bemutatására" igyekeznek, tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével. Ez a jelenet egyébként engem valamiért emlékeztet a kis Bambi megszületésére, hiszen abban a Disney filmben is éppen az ő megszületésével kezdődik a sztori, és ott is az állatok nagyon kíváncsiak a kis jövevényre.

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

Na de térjünk vissza az oroszlánokhoz... Simba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek, de nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését.

The-Lion-King-the-lion-king-19167599-1222-768.jpg

Simba gonosz nagybátyja, Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, és tudja, hogy ha a kis utód nem áll az útjában, Mufasa halála után az ő fejére kerül majd a korona. Az oroszlán mindenre képes a cél elérése érdekében, még a hiénákkal is szövetségre lép, ha az kell a győzelemhez.

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

 

Zordon ármánykodásának köszönhetően a kis Simba életveszélyes helyzetbe kerül: a kiszáradt folyómederben egy megvadult bivalycsorda előtt találja magát, és csak édesapja önfeláldozó bátorságának köszönhetően éli túl a helyzetet. Apja azonban már nem tud kitérni a csorda elől, na ez az a bizonyos jelenet, amiről fentebb írtam, ahol sokunknak eltört a mécses.

20121017-igy-sirtok-ti2.jpg

A kicsit oktondi Simba elhiszi Zordonnak, hogy nem maradhat többé szülőhelyén, hiszen mindenki őt tartja majd gyilkos és menekülőre foglya. De Zordon még ezzel sem elégszik még és a kicsi nyomába küldi a hiénákat, hogy végezzenek vele. Talán nem spoiler, ha azt mondom ez nem sikerül, hiszen mint már mondottam volt van egy második rész is... Na szóval Büszkeföldön Zordon azonnal magához ragadja a hatalmat, foglyul ejti az oroszlánokat és a hiénákat is beengedi, egyszóval mindent összezavar...

Lionking (1).jpg

Simba csak menekül és menekül, míg nem össze esik a fáradságtól és az éhen, szomjan levéstől, de szerencsére megtalálja őt két furcsa barát: Timon, a rókamanguszta, és Pumba a varacskosdisznó. Ők nevelgetik a kis oroszlánt, megismertetik vele a Hakunamatata-t és vígan, boldogan éldegélnek. Mindaddig amíg feltűnik a színen, egy nőstény, Nala, aki kislányként Simba barátja volt. Nala elmeséli mi is a helyzet Büszkeföldén és arra kéri Simba-t, hogy térjen haza és űzze el Zordont és a bandáját.

(További Disney slágerek a Popkult Youtube csatornáján)

Az oroszlánkirályt Roger Allers és Rob Minkoff rredezték, akiknek tulajdonképpen rendezőként ez volt az egyetlen nagyobb munkájuk a Disneynél. Allers ezelőtt íróként vett rész A kis hableánynál és a Szépség és a Szörnyetegnél, később pedig az Eszeveszett birodalomnál, majd rendezőként a Nagyon vadonnál. Minkoff pedig rendezőként jegyzi a Stuart Little filmeket.

A film zenéje 1995-ben Golden Globe-ot és Oscart is hozott Hans Zimmernek, illetve a film betétdala is, amit pedig Sir Elton John és Tim Rice jegyez.

Nemrégiben 3D-ben is kiadták Az oroszlánkirályt és készült két folytatása is, a már említett Simba büszkesége, valamint egy ún. előzményfilm, ami Az oroszlán 1 1/2 címet kapta, ahol Timonról és Pumbaról tudhatunk meg többet, erről én is beszámolok majd a későbbiekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr335297966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása