Lorax - The Lorax [2012]
2012. december 03. írta: redbandita

Lorax - The Lorax [2012]

A Lorax című animációs film is Dr. Seuss regénye alapján készült, mint a Horton, vagy a Grincs. Aki látta ezeket és tetszett neki, annak szinte garantált, hogy ez is fog. Nekem annyira nem jött be, mert az előzetes alapján valahogy több poénra számítottam, de kiderült, hogy a legtöbbet már elsütötték a trailerben. A morcos kis narancssárga lény, a Lorax az egyik legjobb karakter, bár én Ted nagyiját is nagyon bírtam. A többi szereplő viszont valahogy nem tetszett, talán nem voltak kellően kidolgozva. De a film mondanivalója így is egyértelmű és nagyon helyén való a gyerkőcök és talán a mozikba velük beülő szüleik szemének felnyitása a környezetvédelem fontosságára.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott.

lorax pl m2.jpgUIP-Duna Film

Csupa olyan lényről és helyről fogok most írni, amik nem léteznek, de ez ne ijesszen meg senkit. Nem ment el az eszem és ti sem olvassátok rosszul a neveket, fajokat, helyeket. A Grincsben és a Hortonban is elég élénk volt az egyik legnagyobb meseíró, dr. Seuss képzelőereje. Aki nem ismerné esetleg annak elárulom, hogy műveit 95 országban, 17 nyelven kiadták, könyvei közel fél milliárd példányban keltek el. A Lorax 1971-ben jelent meg, közel tíz évvel azelőtt, hogy a környezetvédelmi csoportok bárhol megjelentek volna. Dr. Seuss tehát jóval megelőzte korát, és később a "zöldek" az ő műveit példaértékűnek nyilvánították. A mester 1991-ben elhunyt, de az özvegye, Audrey örökölte a szerzői jogokat, így a Horton után elkészülhetett a Lorax is. Már ez is garantálhatná a hatalmas sikert, de ehhez hozzájön még, hogy a Loraxot, az a Chris Renaud és Kyle Balda rendezte, aki a Gru-t is. Mindketten animátorként is sokat letettek már az asztalra: Renaud a Jégkorszak 3-ban és a Hortonban is közrerműködött, míg Balda a Toy Storyn, a Szörny RT-n és az Egy bogár életén dolgozott.

A sztori persze egy kicsit kiegészítették az alkotók, talán egy picit korszerűsítették is. Az eredetiben pl. nem szerepel Audrey, vagy Ted nagyija sem.

A film eredeti szinkronhangjai eléggé '"nagyágyúnak" számítanak, ami szintén arra hajaz, hogy a Lorax egy igazi kasszasiker. Ted eredeti hangja Zac Efron, Loraxé Danny De Vito, Valahászé Ed Helms, Audreyé Taylor Swift, Nagymamáé Betty White voltak.

Kicsit a történetről... A főszereplőnk egy 12 éves srác, Ted, aki Ankell falván él, ami egy nagyon furcsa hely. Minden gépesítve van, nincsenek növények, emiatt nincs tiszta levegő, az emberek teljesen más normák szerint élnek, mint korábban. Van ami azonban nem változott. Például a fiúk és a lányok közötti vonzalom, emiatt pedig a mi Tedünk hatalmas fába vágja a fejszéjét (juj, de rossz vagyok :P). Szóval Tednek nagyon tetszik egy lány, Audrey, akinek a legnagyobb vágya, hogy egyszer lásson egy igazi fát. Tednek tehát nem marad más választása, mint keríteni egyet. De hogyan? Furfangos, kissé furcsa, de rendkívül mókás nagymamája szerint fel kell keresnie a városon kívül lakó, Valahászt.

2390_FPF_00898R.JPGUIP Duna Film

Ám a másik dolog, ami a szerelmen kívül változatlan maradt, az a kapzsiság. A város leggazdagabb embere nem szégyell pénzért árulni az embereknek mindent, még a levegőt is. O'Hare úrnak nem igazán érdeke, hogy a városiaknak felnyíljon a szeme, így persze az sem tetszik neki, hogy a mi Tedünk elhagyja a várost.

Valahász kezdetben nem akar beszélni a fiúval, de aztán beadja a derekát és elmesél neki egy történetet a fiatal korából, amikor minden máshogy nézett ki. A fiatal srác megpróbált új életet kezdeni, útra kelt, hogy szabadalmaztasson egy találmányt, az Amkellt, amihez egy furcsa anyagra volt szüksége. Nagy nehezen rátalál egy helyre, ahol furcsa fák nőnek és még annál is furább élőlények laknak. Nekikezd, hogy kivágjon egy fát, ám ekkor megérkezik a hely őrzője, a Lorax. A kis mérges narancssárga lény nem boldog attól, hogy a fiú arra tévedt, és bár kezdetben sok trükköt bevet az elüldözésére, végül kompromisszumot kötnek. Az Ankell egy véletlen folytán ugyan, de tényleg siker lesz és az óriási igény és a sok pénz lehetősége miatt Valahász nem tartja be ígéretét és ezzel mindent elpusztít, ami valaha olyan különleges volt ezen a helyen.

2390_FPF_00684R.JPGUIP Duna Film

Nos ebből már levonhatnánk tanulságokat, mi szerint a kapzsiság rossz dolog és beláthatatlan következményei lehetnek. De emellett fontos szerepe van a mértéktartás képességének, hiszen Seuss nem arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az emberek egyáltalán ne vágjanak ki fákat. Csak arra, hogy tartsanak mértéket, ne vágjanak ki annyi fát, hogy már ne tudjon friss levegő keletkezni, vagy annyit, hogy az ott élő állatoknak ne legyen lakhelyük.

2390_FPF_00406R.JPGUIP Duna Film

Természetesen egy gyerekeknek (is) szóló mese nem érhet véget szomorúan. Igaz? Ted kap egy esélyt arra, hogy megmentse Ankell falvát, Valahász pedig arra, hogy helyrehozza a hibáját. De vajon mit szól majd ehhez a polgármester?

6 éven aluliak számára nem ajánlott

Érdekességek:

  • A film elkészítését 2009 nyarán jelentették be, az eredetei Dr. Seuss mű alapján az Illumination Entertainment készíti a Universal Sudios forgalmazásában. (Wikipedia)
  • Danny De Vito a saját karakterét leszinkronizálta oroszul, olaszul, spanyolul és németül is
  • A film 70 millió dollárból készült el, amit már a nyitó hétvégén vissza is hozott. Azóta pedig már a 320 millió dollárt is átlépte és ezzel túl szányalta elődeit, és az eddigi legsikeresebb Dr. Seuss adaptációvá vált.
  • Ez volt az első Seuss regény, amit már 3D-ben mutattak be.
  • Az amerikai premierrel egybekötve az IHOP (International House of Pancakes) Amerikában, egy Dr. Seuss témájú reggeli menüt vezetett be és hirdetett egy versenyt, minden fogyasztás után egy ajándék elültethető famagot tartalmazó lapot lehetett kapni, amely arra szolgált, hogy a gyerekek figyelmét is felhívja a környezetük megóvására. (Wikipedia)
  • A film elején az Illumination Entertainment logójánál a Gruból két minyont láthatunk, akik megpróbálnak láncfűrésszel kivágni egy Pompamacs fát. Az Entertaiment logója a Gru óta a minyonok lettek, már a Hopp elején is feltűnnek egy húsvéti kosárral és nyuszifülekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr324941571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása