Anthony E. Zuiker - 26 Sötét kezdetek
2012. szeptember 15. írta: Szilvásgombóc

Anthony E. Zuiker - 26 Sötét kezdetek

Letehetetlen. Sajnos, már nagyon rég nem tudtam úgy igazán olvasni, igazán falni egy könyvet. Na de most nyaralás alatt sikerült egy-két olyan könyvet olvasnom, amelyek igazán lebilincseltek. Az egyik a Szürke ötven árnyalata, amiről enbee már beszámolt Nektek, a másik pedig a a CSI sorozatok megálmodójának Anthony E. Zuiker könyve a 26 Sötét kezdetek.

26_sötét_kezdetek.jpg

„Bűnüldözői körökben köztudott, hogy a gyilkosokat a gonosz huszonöt szintje alapján minősítik: az első szint tapasztalatlan haszonlesőitől kezdve a huszonötödik szint előre tervező, szadista gyilkosaiig.
A világ legveszedelmesebb gyilkosainak elfogása egy névtelen, elit nyomozócsoport feladata, melynek tagjai nem szerepelnek egyetlen hivatalos nyilvántartásban sem. Rajtuk kívül csak kevesen tudják, hogy megjelent egy újabb szint. Egyetlen embert soroltak be ide.


Célpontja: bárki
Módszere: bármi
Fedőneve: Sqweegel
Besorolása: 26. szint"

Zuiker a könyvet Duane Swierczynski közreműködésével készítette el és az első oldaltól az utolsóig fogva tartja és nem ereszti az olvasó figyelmét. A történet azonnal beszippant és Olaszországban, Rómában találjuk magunkat egy templomban, ahol a vadász 3 év hajtóvadászat után végre szembenézhet a rémmel. De az utolsó percben a rém kiugrott a templom ablakán.

Két évvel később folytatódik a történet, a rém ugyanis újra feltűnik és magára vonja a kutatócsoport figyelmét, egy igen érdekes videóval lepi meg őket. És ezzel egy egész sor lavinát indít el, már nem csak a nyomozó csoport, hanem a nemzetvédelem is érdeklődik a gyilkos után. Minden áron el akarják kapni és ennek érdekében mindent megtesznek, halállal vagyis eltakarítással is fenyegetik meg a nyomozócsoport vezetőjét Rigginst. Riggins feladata nem csak az, hogy kapja el a rémet, hanem hogy vonja be visszavonult kollégáját, barátját Darkot. Dark, az a volt nyomozó, akinek a kezei közül annak idején Sqweegel meglógot. De a nyomozó nem ezért vonult vissza, hanem azért mert a rém minden élő családtagját különös kegyetlenséggel megkínzott és meggyilkolt, szó szerint mindenkit. Ettől Dark gyakorlatilag megszűnt létezni, azt mondta soha de soha nem megy vissza. És ezt nagyon is komolyan gondolja, még akkor is amikor Riggins megjelenik és elmondja, hogy ha nem segít neki a nyomozásban, akkor megölik (akár mindkettőjüket). Riggins egy pendriveon viszi magával a legfrissebb videót, ám az látszólag Darokot nem érdekli. Azért írom, hogy látszólag, mert azért mégiscsak elviszi és megnézi a felvétel. Kegyetlen és megdöbbentő a felvétel, de nem vállalja.

Miközben a nyomozók próbálnak nyomot találni Sqweegel sem tétlenkedik, egy templomban papokat gyilkol meg; fiatal iskolakerülő fiúkat erőszakol meg, a lovasrendőrség lovait lemészárolja, és a rendőrözvegyeket rabol el, betör Dark otthonába. A betörés hallatán Dark nagyon megrémül, már épp kezdett helyrerázódni az élete és várandós felesége éppen otthon aludt a betörés ideje alatt. Darknak ez az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban és a saját szakállára kezdi meg újra a hajtóvadászatot.

Ám mégsem a betörés Sqweegel legnagyobb „dobása". Elrabolja a várandós Sibbyt, és „segít" neki megszülni a kisbabájukat, ugyanis Sqweegel szerint a baba az övé, ő nemzette. És sajnos ennek van esélye, legalábbis annak alapján, amit a Darok otthonában működő biztonsági kamerák rögzítettek a betörés idején. A Sibbyt fogvatartó Sqweegel úgy gondolta ezt mindenképpen meg kell osztania nyomozókkal és természetesen Darkkal. Ez végzetes hiba volt, felbőszített egy férjet, egy újdonsült apukát, Darkot. Ő az egyetlen, aki pontot tehet ennek a végére.

A könyv vége felé közelítve derül ki, hogy végig rosszul gondolkodtak a nyomozók, nem pusztán Dark volt a célpont, nem ő kapcsolta össze az áldozatokat. Tehát a fiatal fiúk, a lovak és az özvegyek nem elterelésként szolgáltak. Sqweegel Isten és a mennyei erények jelzőtüzének tartja magát, és minden célpont és áldozat Sqweegel szemében vétett a hét mennyei erény ellen.

Egy, kit elér a halál.
Kettő, ki sírna már.
Három hazudna tán.
Négy nyögi sóhaját...
Öt választ nem talál.
Hat, kire máglya vár.
Hét mondja... „jaj atyám".

Zuiker Sqweegel karakterében egy igazi pszichopatát alkotott meg, egy kegyetlenül körültekintő és végtelenül türelmes gyilkos. Sosem hagyott hátra maga után semmilyen nyomot, még egy hámsejtet vagy egy hajszálat sem, ezt pedig különleges szerelésének köszönheti. Sqweegel ugyanis, minden szőrszálat leborotvál magáról és vajjal keni be a teste minden pontját, hogy fehér latexruháját fel tudja húzni.

A sztori végén a rém megsemmisül, de Zuiker erősen folytatást sejtetően zárja le a könyvet. Lehet nem is a 26 a legrosszabb szám?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr954778947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása