Jégkorszak 4 Vándorló kontinens- Ice Age 4 Continental Drift [2012]
2012. augusztus 06. írta: redbandita

Jégkorszak 4 Vándorló kontinens- Ice Age 4 Continental Drift [2012]

Néhány év után visszatért a három barát, hogy új kalandokat éljenek át, és a mi arcunkra is újra mosolyt csaljanak. Részemről sikerült is, én legalább olyan jól szórakoztam, mint az előző részek megnézésekor. Az már nem is meglepő, hogy megint a Motkány idézi elő a "világvégét", azaz miatta jönnek létre kontinensek, sőt az sem meglepő, hogy a film utolsó perceiben a Motkány ténykedése már beharangozza a Jégkorszak következő részét. Egyébként egy csomó új szereplőt is megismerhetünk, akikben nyilván potenciális folytatási lehetőségek vannak, ha jól gondolom... Mivel a Jégkorszak 4 is szerepel a 2012-ben megnézendő filmjeim listáján, ezért arra gondoltam, hogy összehasonlítom az előző epizódokkal. Na nézzük!

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

jegkorszak4korhataros.jpg

Nagyjából ott maradt abba a történet 2009-ben, hogy Manny a mamut apuka lesz, és megszületik Barack névre hallgató kislánya. Mostanra Barack a tinikorba lépett, emiatt persze lázadó, csapongó lélek, bár hozzáteszem, hogy bizonyos szemszögből érthető a viselkedése. Apja ugyanis a széltől is óvni próbálja, ami azzal is jár, hogy Barack nem tud együtt lógnia  többi mamuttal, köztük a jóképű(?) szőke herceggel, akibe fülig szerelmes. A menő mamutok helyett, Barack Louis-sal barátkozik, aki megjegyzem szintén új szereplő. Louis egy sünvakond, ami nagyjából annyit jelent, hogy aprótermetű, igencsak félénk, kissé lúzer állatka. Megjegyzem az első pillanattól egyértelmű, hogy teljesen odavan kisBarackért, de ez a szál sincs igazán kibontva, így gondolom ez is majd egy következő epizódban lesz feldolgozva. Számunkra teljesen egyértelmű az, ami Baracknak fel sem tűnik, és folyamatosan a barátjának nevezi az érte bármire hajlandó kis vakondot.

Ice-Age-4-004.jpg

Barack éppen a fajtársai után leskelődik, amikor egy kisebb baleset miatt váratlan és eléggé cikis helyzetbe kerül, hála az apjának. Ahogy egy tinitől elvárható rögtön apja ellen fordul, jól összevesznek és elhangzik az is, hogy "bárcsak ne te lennél az apám". És ekkor történik valami... Szétnyílik a föld és Manny, Sid és Diego (szó szerint) elválik az otthonuktól, a családjuktól és mindentől, ami fontos volt nekik.

Mi tudjuk, hogy (szokás szerint) a Motkány és az ő kapzsisága okozza a bajt, hiszen megint ő repeszti meg a talajt, sőt egészen a Föld középpontjáig jut, ahol is addig addig kergeti az értékes zsákmányt, amíg létrejönnek a ma ismert kontinensek és egy csomó nevezetességet is neki köszönhetünk.

Ice_Age_4_Scrat_acorn.png

A három barát és egy meglepetés vendég egy sziklatömbön sodródnak az óceánon, hatalmas viharok, szökőár és még sok más természeti katasztrófa kíséri őket útjukon, de aztán úgy tűnik, hogy békés vizekre eveznek. De mielőtt ebbe belemegyünk, előbb elemezzük a potyautast, aki szintén új szereplő a Jégkorszakban. Ő nem más, mint Sid kissé lökött nagymamája, Nagyi. A rettentően idős, eléggé fogatlan és egy kicsit büdös (mivel elmondása szerint legalább húsz éve nem fürdött) nagyanyó úgy kerül Sid mellé, hogy egyszercsak beállít Sid családja (tudjátok, akik az első részben elhagyták) és minden magyarázat nélkül itt hagyják az öreg, kissé szenilis és kóborlásra hajlamos nénit Sid nyakán. Szóval nem elég, hogy Diegó, Manny elszakadnak az otthonuktól, sodródnak egy nem túl biztonságos jégmezőn, de még két agyalágyult lajhárra is vigyázniuk kell. Nem mellesleg rá kell jönniük, hogy hogyan juthatnak vissza Ellie-hez és Barackhoz.

Útjuk folyamán (ahogy azt már megszokhattuk az előző részekből) sok kalandot átélnek, sokszor kerülnek veszélyes helyzetbe, de ezeket mindig humoros módon oldják meg, poénokat durrogtatnak, amin mi nézők derülünk. Rengeteg új szereplőt ismerünk meg, hiszen Mannyék egy kalózhajóba ütköznek, akik elfogják őket és arra akarják rávenni őket, hogy csatlakozzanak. Diegoék azonban erre nem hajlandóak és inkább egy B tervet eszelnek ki, amivel azonban nagyon magukra haragítják Belest, a kapitányt.

Miután nagy nehezen megszöknek, a kalózok üldözőbe veszik őket és megkezdődik az árkon-bokron át való menekülés, miközben Mannyék a hazautat keresik. Diego eközben szerelmes lesz egy kalózlányba, akivel eléggé hullámzó a viszonya. A barátok megismerkednek egy csapatnyi apró hörcsögszerű lénnyel, akikkel egyébként csak Sid tud kommunikálni és az ő segítségükkel veszik fel a harcot Belesékkel.

Ice-Age-4-Continental-Dri-008.jpg

Eközben Ellie és Barack igyekszik a többi állatot biztonságos helyre vinni, ahol reményeik szerint majd újra összetalálkozhatnak Mannyval. Baracknak nagyon hirtelen kell felnőtté válnia, és ez kezdetben nehezen megy, de aztán elképesztő változáson megy keresztül.

Nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Mannyék nagy nehezen, de csatlakozni tudnak a többiekhez, ám a gondok ezzel még korántsem oldódnak meg, sőt inkább csak most kezdődnek...

Akiknek tetszett az előző három rész, annak garantálom, hogy ez is fog, mert nekem többször folyt a könnyem a nevetéstől és felnőtt létemre több helyen én is nagyon izgultam, hogy minden rendbe jöjjön. Barack és édesapja elválása pedig elég torokszorító pillanatokat okozhat... Összességében nagyon tetszett a Jégkorszak 4 és már most biztos vagyok benne, hogy elmegyek megnézni a következő részt is.

Kicsit nosztalgiázzunk, mi is történt az elmúlt 10 évben, azaz miről is szólt az első 3 rész...

Jégkorszak [2002]

2002-ben ismertük meg Manfredet a morcos, rosszkedvű eléggé depresszív és antiszoc mamutot, akiről később derül csak ki, hogy valójában miért is olyan, amilyen. Akkoriban köszöntött be a jégkorszak és az állatoknak délre kellett vándorolni, hogy ne halljanak éhen és ne fagyjanak meg. Sidet a kelekótya lajhárt akkoriban hagyta el a családja,így egyedül vágott neki a nagy útnak. Ám viszonylag gyorsan bajba jutott, de szerencsére megismerkedett Mannyval, innentől lettek ők elválaszthatatlanok. Diego a kardfogú tigris akkor még a rosszfiú szerepében tetszelgett és éppen egy embercsoportra támadt a falkájával. Onnan tudott egy édesanya egy kisfiúval elmenekülni, ám baleset érte, így a baba a furcsa párosra, Sidre és Mannyra maradt. Diego pedig hozzájuk szegődik, de csak később derül ki, hogy milyen szándékkal. A Jégkorszak első részéről anno Szilvásgombóc is írt Nektek itt.

jegkorszak1-2.jpg

Jégkorszak 2 - Az olvadás [2006]

Négy évvel később az addig örök életűnek tűnő jégpáncél olvadni kezdett, mondjuk ez részben (vagy teljesen) a Motkánynak volt köszönhető, de ez most talán nem is számít. A lényeg, hogy az állatoknak megint menekülniük kell. Az új csorda (azaz Manny, Sid és Diego) útnak indul, ám eközben megismerkednek egy másik furcsa családdal, három oposszummal, akikből az egyik tulajdonképpen mamut. Hogy ez hogy lehetséges? Nos Ellie mindig is oposszumok között élt, így ő azt gondolta, hogy egy kicsit nagyobb, mint az átlag, de mégiscsak egy oposszum. Szemmel láthatólag nem az, és Mannyvel való találkozása után kezdenek Ellienek is beugrani régi emlékek, és szép lassan ráébred, hogy mi is ő valójában. Addigra persze Ellie és Manny egymásba szeretnek, sőt a kis csapat rengeteg veszélyes helyzet után, de végül eléri a tutaj, és megmenekülnek...

10533.jpg

Jégkorszak 3 - A dinók hajnala [2009]

Részben a Motkánynak, részben Sidnek köszönhetően megint bajba sodródnak az állatok, főleg a szokásos kis csapat. Kiderül ugyanis, hogy a dinók élnek, csak egy rejtett zugban, a külvilágtól jól elzárva, ám a Motkány a makkját üldözve véletlenül feltárja a rejtekhelyüket, ahova Sid besétál és néhány tojást. Elhozza őket, amiből nagy baj lesz. A kis dinók kikelnek, és az anyukájuk egy hatalmas(?) dinó keresni kezdi őket, amikor a felszínre is feljön és megtalálja őket, Sidet is magával viszi. A csapat tehát útra kel, hogy megmentsék a lajhárt. Ellie egyébként vemhes, így Manny eléggé aggódik érte, Diegonak pedig egyfajta kapuzárási pánikja van, így neki szerintem még jól is jön egy kis kaland. Megismerünk egy egész furcsa alakot, aki sokat segít Mannyéknak, továbbá a Motkány is szerelmes lesz...

20081121iceage3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr514699914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása