E.L. James - A szürke ötven árnyalata
2012. július 15. írta: enbee

E.L. James - A szürke ötven árnyalata

Hm, mamipornó. Nem túl hízelgő jelző, bár látom benne a rációt. Mondjuk nekem tetszett a könyv, és nem tartom magamat (egyelőre) maminak, szóval felőlem lehetne simán pornóregénynek is hívni (mint ahogyan a csajokkal hívni is szoktuk FTT-t és társait). Kiérdemelte.

szurke_50_arnyalata.JPG

Elég ártalmatlanul indul a történet: a végzős Anastasia Steele beteg barátnője (és lakótársa) helyett vállaja, hogy elkészít egy interjú az egyetemi újság számára az iskola nagylelkű támogatójával, a mocskosul gazdag üzletemberrel, Christian Greyjel. Persze szegény Ana nem is sejti, hogy önként sétál be az oroszlán barlangjába, de hát ez már csak így szokott lenni az oroszlán barlangokkal...

Szóval, Ana gyorsan túl akar lenni a dolgon, és az előre leírt kérdéseket felolvassa a túlságosan is fiatal (27 éves), és túlságosan is dögös pasinak, de azért csak nem nyugszik benne a kisördög, és kibukik belőle egy-egy olyan kérdés, amit nem Kate tett fel. Persze Christiannak megakad a szeme a lányon, és az interjú után felajánlja neki, hogy körbevezeti a cégnél, de a lány fülé-farkát behúzva elmenekül.

Otthon aztán visszazökken az élet a rendes kerékvágásba - attól eltekintve, hogy Grey feltűnik Ana munkahelyén, a barkácsboltba, és nekiáll vásárolgatni kötelet, meg ragasztószalagot, ilyesmiket. Fura, de pont ez a találkozó kellett ahhoz, hogy Ana beismerje magának, oda van a pasiért. A következő randi is megtörténik, mert Kate-nek szüksége lenne pár képre a cikk mellé, és ezt a fotózást Ana szervezi le. Persze a nap végére Ana és Christian már kettesben vannak, és hiába állítja a pasas, hogy ő nem Anának való, ez egyiküket sem tartja vissza. Csak hogy ahhoz, hogy együtt lehessenek, Anának alá kell írni egy titoktartási szerződést. Nem mintha ez gondot okozna a lánynak, mert egyébként sem állt volna szándékában mesélni arról, ami esetleg (reményei szerint) történni fog kettejük között. Anastasia aláírja a papírt, és őt magát is meglepve megkérdezi Christiant, hogy akkor most már végre szeretkezik vele? Még nagyobb meglepi a válasz: Christian nem szeretkezik, csak b...ik, méghozzá keményen! Ana kábé köpni-nyelni nem tud, főleg hogy a pasi folytatja a mondókáját. Keményen szereti a szexet, kötelekkel, láncokkal, bilincsekkel, szájpeckekkel, ostorokkal meg ki tudja még, hogy mikkel. Elő is kap egy szerződést arról, hogy az Uralkodó és Alávetett félnek mik a kötelességei és a kiváltságai, illetve kemény és puha korlátokkal arról, hogy kinek mi fér bele, és mi nem a témakörbe.

Anát sokkal kevésbé rázza meg a dolog, mint mondjuk engem rázott volna meg. Vagy mint amennyire egy szüzet "illene", hogy zavarba hozzon. Amikor Christian megtudja, hogy Ana teljességgel tapasztalatlan, akkor kiakad, hogy miért nem mondta, és gyorsan segít is neki átesni a tűzkeresztségen. Persze nem a szerződésben leírtak szerint, hanem sokkal gyengédebben. Innentől fogva ők tulajdonképpen egy párt alkotnak, és Christian megígéri Anának, hogy szépen lassan, együtt átveszik az alapokat, addig nem is kell dönteni a szerződésről. Ettől még a lány, amikor egyedül van, folyton ezen agyal, és eléggé megviseli a dolog, hogy csak akkor lehet együtt a pasival, akibe teljesen bele van gárgyulva, ha olyan dolgokat tesz meg neki az ágyban (padon, rácson, kereszten, stb.), amikhez semmi kedve sincsen.

Nagy hát a dilemma. Ahogyan a könyvben is olvashatjuk, Ana és Christian a mérleghinta két szélén ülnek, és ha nem ülnek mind a ketten kicsit beljebb, akkor könnyen lepottyanhatnak a földre. Meg is tesznek mindent, ami tőlük telik, de még így is nagyon messze vannak attól, hogy olyan konszenzusra jussanak, ami hosszú távon is működő képessé teszi a kapcsolatukat.

Hivatalos trailer nem készült a könyvhöz, nem is értem egyébként, hogy miért. Azért elég sok hír és elemzés található róla a neten - íme egy a sokból:

A könyv egyébként egy Alkonyat fanfic volt eredetileg, de amikor a szex komolyan képbe került, akkor új életre kelt. James ezért hát átírta a történetet, és megszületett az Ötven árnyalat. Az eredeti fanficet elvileg megtaláljátok itt.

Nem azt mondom, hogy ebben rejlik a könyv sikere, de már az első találkozás után alig akarja letenni a könyvet az ember, mert annyira finom tapintású a borítója. Nem a kemény kötetes, díszkiadásos, ajándék nyakkendős változat van meg nekem, hanem a sima kis papír borítós, de az olyan anyagból készült, mintha valami ékszerdoboz lenne. Nagyon fincsi. Bár a mancs nyomok elég jól meglátszódnak rajta... Szóval a nagy siker kulcsa (az MTI szerint az államokban már 20 millió példányt adtak el a trilógiából) szerintem az, hogy az egész történet jelen időben, E/1-ben van írva. Durva hasonlat, de olyan, mint mikor Scully a boncolásokat diktafonra mondta, csak itt nem halljuk, hanem olvassuk, ami éppen akkor történik velünk, akarom mondani Anával. Nincsen narrátor váltás, nem tudjuk, mit gondol Kate, vagy Christian, vagy a Gray szülők, csak az van, amit Ana lát, gondol, és megoszt velünk. Mi sem tudunk többet, mint ő, éppen ezért azok a kérdések, amik őt izgatják, azokra mi is éppen úgy keressük a válaszokat, és maximum csak tippelhetünk, de az igazat nem tudjuk, tudhatjuk.

A könyv akkora siker világszerte, hogy azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy természetesen lesz belőle film is. A Universal és a Focus Features potom 5 millió dollárért vásárolta meg a filmes jogokat (összehasonlításul: a Da Vinci-kód anno hármat ért), és bár egyelőre csak annyi biztos, hogy E.L. James közbenjárására Mike De Luca (Pénzcsináló, Social Network, Amerikai história X) és Dana Burnetti (Social Network, Fanboys) lesznek a producerek, a többi érintettről csak pletykák vannak. Rendezőként hírbe hozták az Ötven árnyalattal Angelina Jolie-t, a forgatókönyvet megírni pedig Bret Easton Ellis jelentkezett be. Gondolom ezek a harasztok sem zörögnének szél nélkül, de hatalmas kérdőjeleket tennék Jolie és Ellis neve mögé is. Akár ők lesznek a készítők, akár nem, azért arra kíváncsi leszek, hogy a tömérdek szex jelenetet hogyan fogják átültetni a filmbe a nélkül, hogy konkrétan pornót forgatnának.

Gondolom nem vagyok vele egyedül, ha azt mondom, engem leginkább Christian Grey megszemélyesítője érdekelne már, de hát erre a hivatalos bejelentésre még várni kell egy darabig. Pletykák persze vannak, és hosszú a névsor, telis-tele nagyon jó pasikkal: Matt Bomer, Henry Cavill, Chace Crawford, Cam Gigandet, Ryan Gosling, Armie Hammer, Chris Hemsworth, Taylor Kitsch, Jessie Pavelka, Alex Pettyfer, Chris Pine, Alexander Skarsgard, Ian Somerhalder és Channing Tatum - hát tudnék válogatni. Mondjuk sajnos Alex Pettyfert egyből kihúznám a kora miatt, Chace Crawford és Chris Pine nekem nem elég izmos Christiannak, viszont Channing Tatum meg Chris Hemsworth talán túlságosan is az, Cam Gigandet pedig nem nagyon tudná eladni az okos, elegáns pasast (bár ha őt választják, akkor remélem meglep). Ryan Gosling általában nem nagyon szereti a hatalmas hype-ot maga körül, szóval egy ilyen filmet nem tudom, hogy elvállalna-e, illetve a viszonylag névtelen Jessie Pavelkára meg rá mernék-e bízni a készítők a szerepet? Így nálam bent maradtak Matt Bomer, Henry Cavill, Armie Hammer, Taylor Kitsch, Alex Skarsgard és Ian Somerhalder, valamint ajánlanám még a mi kis Odaátos Jared Padaleckinket is (bár most szemétnek érzem magam, amiért "túl izmos" címszó alatt Hemsworth-öt és Tatumot kiszórtam). Azt előre garantálhatom, hogy ha Ian kapja meg a szerepet, akkor a PopKultos lányokat a premier után úgy kell majd felmosdatni a moziban. Bár lehet, hogy főszereplőtől függetlenül is ez lesz a végeredménye a dolognak :]

Ami Anát illeti, ott szóba került a Pretty Little Liarsból ismert Ashley Benson, de felmerült már a Fanning lányok neve, Nina Dobrev és a kihagyhatatlan Kristen Stewart is opcióként. A Fanning lányok túlságosan fiatalok, vagy annak tűnnek a szerepre, Ninát pedig - bocsánat, VD rajongók - színésznőként még Kristen Stewartnál is hátrébb rangsorolom, tehát egyiküknek sem örülnék kifejezetten. Az átlagos lány kategória megint Kristennek kedvez, de neki nagyon sok a dolga mostanában, és még egy sorozathoz nem tudom, hogy lekötné-e magát. Ezek szerint marad Benson? Hát remélem merülnek fel még új nevek. És remélhetőleg nem a Disney istállóból. Nekem most nagyon úgy tűnik, hogy ez a film legkönnyebben Anastasián csúszhat el... Kopp, kopp, kopp!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr614654194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2012.07.15. 18:24:21

A blogot ( és íróját) tökéletesen jellemzi, hogy már a második sorban elemi nyelvtani hibát vét.

Az egyenlőre, és az egyelőre két külön szó.

Aki ezt nem tudja, az NE ÍRJON!!!!!!!!!

Általános iskolai anyag.

Ki ad egy írni nem tudó véleményére???

enbee 2012.07.15. 18:42:20

@Shopping: Jogos, javítva!
Bár hozzá tenném, hogy a kommentelő már az első sorban hibázott a zárójelnél, ami elég furán veszi ki magát, figyelembe véve hozzászólásának természetét.
Köszönjük az építő jellegű kritikát!

Shopping 2012.07.15. 19:18:21

.@enbee:
1. Ne említsük már egy napon azt, ha kimarad egy betűköz, vagy ha valaki egy szót nem tud helyesen leìrni.
2. Nem én írok blogot...

Bullfrog 2012.07.15. 19:29:28

Nem értem mitől akkora siker ez a könyv.
pont tegnap olvastam ki, és a legfinomabb jelző amit tudok, mondani az az "ócska ponyva".

Bullfrog 2012.07.15. 19:38:10

@KKKKKKK: De izé, mondhatni sok ilyen jellegű mű van a neten, kapásból tudok mondani 4 nagy oldalt ahol csak ilyenek vannak.
Az feltűnt, hogy a Twilightre hasonlít (ami nagyon tetszett -a könyv) (ek)

Lea Lenzen · http://wannabewife.blog.hu/ 2012.07.15. 20:19:43

jó, én ezzel a könyvvel úgy vagyok, hogy amikor először hallottam róla, azt hittem, majd valami bugyuta Coelho utánzás lehet. Aztán megkattant körülöttem mindenki, hogy ezt el KELL olvasni, és mindig elmegy a kedvem az olyan könyvektől, amit rám akarnak erőszakolni. Mostanában viszont megint egészen elbizonytalanodtam, a te bejegyzésed is hozzájárult. Ha tényleg nem csak "mamipornó", akkor a végén még megjön a kedvem hozzá... A mérleges hasonlatod a végén rávesz arra, hogy elolvassam :)

Bullfrog 2012.07.15. 20:23:46

3999
De ha ilyesmit akarsz olvasni, akkor a stories.askjolene.com/ - al jobban jársz O:)

enbee 2012.07.15. 20:59:28

@Shopping: 1. Több a köz, nem pedig kevesebb.
2. A blog írása sem kötöttebb, mint a kommentelése.

enbee 2012.07.15. 21:04:04

@Bullfrog: Hogy kinek mennyire tetszik ez a könyv, az szerintem csak attól függ, hogy mennyire talál be nála az egyensúly. És itt a szex részekre gondolok. Nálam attól működött a történet, hogy tényleg csak egy szemszögből ismerjük az eseményeket, és ettől nagyon személyes lesz az egész.

enbee 2012.07.15. 21:14:48

@Lea Lenzen: Tényleg elég nagy a hype a könyv körül, ami a téma miatt szerintem eléggé meglepő.
Coelho könyveitől elég messze áll az Ötven árnyalat, de csak a korhatáros részek miatt. Igazából ha a vanília szexet nem részletezné az írónő, és a keményebb részeket (amiből egyébként nincsen sok) is cenzúrázná egy kicsit, akkor a lelkizős részek sokkal erősebben kijönnének. Ezért leszek kíváncsi a filmre, mert ott muszáj lesz kompromisszumot kötni.
Az írónő maga próbál rávenni az olvasásra, a mérleghintás hasonlat eredetileg az övé :] De tökéletesen igaz Ana és Christian kapcsolatára

Lea Lenzen · http://wannabewife.blog.hu/ 2012.07.15. 21:17:52

@enbee: oké, köszi! Akkor azt hiszem, előbb-utóbb elolvasom :)

enbee 2012.07.15. 21:29:39

@Lea Lenzen: Remélem tetszeni fog, mert ez után ciki lenne, ha 20 oldal után kidobnád. Mármint nekem ciki :]

Lea Lenzen · http://wannabewife.blog.hu/ 2012.07.15. 21:37:48

@enbee: :D :D :D Hát, ezen ne aggódj! Ahány ember, annyi ízlés, ezzel tisztában vagyok :)

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2012.07.16. 11:08:54

Nagyon igénytelen blogposzt.... Elírás itt : "elkészít egy interjú az egyetemi újság számára" . És akadnak még egyéb hibák is, de se időm, se kedvem, se feladatom a korrektúrázás. Az, hogy ez a bejegyzés címlapos lett, abban semmi meglepő nincs, az online diákmédium versenyben elért III. hely azért már viccesebb.... Gondolom, a többiek jobbak.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2012.07.16. 11:19:03

Az ilyen erőltetetten trendi szavakat pedig, mint a "fanfic ", legalább egy zárójeles megjegyzés erejéig érdemes lenne megmagyarázni, hogy azok is értsék a leírtakat, akik nem ebben a közegben mozognak. Tényleg bízom abban, hogy a szerző a későbbiekben is megelégszik a bulvárújságírással. Oda az ilyen szint még pont elmegy...
Bocsi, tudom, hogy emberek vagyunk, mindenki hibázhat meg minden, de az, hogy az első jogosan kritikus kommentre a szerző még vissza is támadt, na az már kicsit kihúzta nálam a gyufát. Különben is, már a régi görögök is megmondták, hogy aki nagyon nem tud írni, az ne erőltesse a dolgot..:)
Legalábbis ne kérje ki magának látványosan, ha figyelmeztetik a hibáira.

redbandita 2012.07.18. 00:03:47

@A rokkant is ember: Nem tudom, hogy erőltetetten trendi szó e, hiszen a fiatalok körében népszerű és kedvelt. A fiatalok pedig (ha emlékezetem nem csal) semmit sem szeretnek, ami erőltetett, de tény, hogy mi is gondolkodtunk egyfajta korszerű "szlengszótár" megírásán, amit mondjuk be tudnánk linkelni az ilyen cikkekbe. Úgyhogy köszönjük a kommentedet, mert ez csak megerősíti, hogy szükség van ilyesmire.
A helyesírásra pedig ezután lektorálással figyelünk majd, csak tudod (már ha tegezhetlek) nem könnyű a hétköznapi munka mellett egy naponta friss és (remélem) érdekes posztokkal bíró blogot életben tartani, így sajnos néha becsúsznak helyesírási hibák, vagy lemarad egy egy betű. Ettől a tartalom nem lesz igénytelen, sem bulváros, hanem emberi... Hiszen ahogyan te is írtad emberek vagyunk, akik néha hibáznak. De tény, hogy erre jobban kell figyelnünk a jövőben, ebben igazad van.
A kommentelő "letámadása" vélhetően nem szándékos dolog, hanem egyfajta reflex. Eléggé rosszul tud esni az embernek, ha kap egy rossz véleményt, főleg ha annak a stílusa már önmagában is támadó. Nem tudom, te hogy reagáltál az első negatív kritikára, amit kaptál. Én nagyon rosszul, mert egyből azt gondoltam, hogy valami főben járó bűnt követtem el, hogy nem vagyok jó újságíró stbstb. De aznap (amikor a kommentet kaptam) felhívott a főszerkesztőm (mert ez egy online újságnál volt) és elmondta, az ő első rossz kritikás történetét... Azt is elmondta, hogy senki sem lehet tökéletes, és nem is lehet olyan cikket írni, ami mindenkinek tetszene, hiszen az emberek különbözőek. Szóval másnapra én is összeszedtem magam, és egy vicces kommentben megköszöntem az olvasó véleményét, ami bevált, mert azóta is rendszeresen olvassa a cikkeimet, és van, hogy emaileket váltunk, szinte jó barátok lettünk :)
A DUE-s haramdik helyezésünkre vonatkozó gondolatot nem igazán értem, mert ott egy szakmai zsűri döntött, és konkrétan két oldal előzött meg minket, az ELTE és a BME újságja. Szóval igen, jobbak voltak, mint mi, és persze profibbak is, ennekellenére a mi szerkesztő gárdánk nagyon büszke az elért helyezésre, ezért kérlek, hogy ezt a dicsőséget ne akard elvenni tőlünk.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2012.07.18. 10:01:48

@redbandita: Szia! Köszönöm a barátságos és alapos választ kedves kolléga :) Természetesen semmilyen dicsőséget nem akarok elvenni tőletek, a "többiek jobbak" kitétel csak arra vonatkozott, hogy feltételeztem, azt a bizonyos díjat a többi szerző többi írása szerezte meg, mert ha ilyesmiket írtatok volna, mint ez a poszt, akkor azért meglepne a dolog... A lényeg, hogy jó munkát nektek, enbee-nek meg fel a fejjel, nem akartam a lelkébe taposni - de nagyon jól mondod: aki a netre teszi magát (a munkáját) annak számolni kell a kritikákkal. Ezt én is tapasztalom olykor.

A szlengszótár meg tényleg kell, ha már nekem, a negyedik x-hez közeledve gondot okoz az értelmezés, lehet hogy másnak is :)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2012.07.18. 13:21:17

@Bullfrog: Édesem! Ha neked nem tetszett én bele se kezdek!
Sajnos nem lep meg a dolog, hogy egy ócska ponyva. Azért hajaz a twilightra mert twilight fanfic-ként indult.

Egyébként én örülnék Jolie-nak mint rendezőnek, mert ő szakértője a témának, ráadásul nem egy rossz rendező, így talán filmre is tudná vinni a dolgot.
süti beállítások módosítása