Lauren Kate - Kitaszítva
2012. június 17. írta: enbee

Lauren Kate - Kitaszítva

Ha tizenhat éves lennék, és az első csókom alatt a potenciális pasi jelöltem szénné égne, ráadásul valahol a folyamat alatt nálam elszakadna a film, na attól alsóbb hangon is magam alá kerülnék. Lucinda Price is valahogy így van ezzel, plusz az sem könnyíti meg a helyzetét, hogy a bíróság a puccos magániskolája helyett átirányítja a Sword & Cross javító intézetbe. Gondolnátok, hogy Luce pont ott találja meg a helyét?!

fallen_kitaszitva.jpg

Első nap az eligazításon Luce egyből összetalálkozik négy diákkal, akik fontos résztvevői lesznek az életének. Először is ott van Cam, aki magas, sötét hajú, rettenetesen jóképű, és van egy tetoválás a nyakán. A másik fiút Toddnak hívják, barna szemű és barna hajú, de Cammel ellentétben nem kifejezetten barátságos. Luce mellett a másik lány Gabbe, aki úgy néz ki, mint egy szőke fürdőruha modell, és déli akcentussal beszél. Hát ők négyen egyszerre kerülnek a Sword & Crossba, de nem mindegyiküknek ez az első turnusa.

Ezen a bizonyos első napon két fontos dolog is történik Luce-szal:

  • Összetűzésbe kerül egy Molly nevű lánnyal, de szerencsére újdonsült pártfogója, Arriane a védelmére kel. Ez persze nem jelenti azt, hogy Molly ne tudná a fasirtját Luce hajába kenni, ami az első napon azért elég ciki... Luce a mosdóba rohan, hogy helyre hozza magát, és szerencséjére összefut Pennyweather Van Syckle-Lockwooddal, aki igazán jó barátnőjévé válik.
  • Luce az udvaron meglátja Danielt, akibe első látásra beleszeret. A fiú is észreveszi őt, rámosolyog, és aztán beint neki! Nem állítanám, hogy Luce-t elkényeztetné a sors pasi fronton... Mármint eddig.


Na nem kell a leányzó miatt aggódni olyan nagyon, mert Daniel elutasítása olyan nagyon nem zavarja. Persze, rosszul esik neki, hogy semmit nem tett, a fiú ennek ellenére látszólag máris rühelli, de egy szerelmes nőt ez nem tarthat vissza. Luce Penny segítségével kezd el nyomozgatni a fiú után, aki elég furán viselkedik, hideg-meleget játszik a főhősünkkel. Ez kicsit összezavarja Luce-t, de le nem töri, mint ahogyan az sem változtat az érzésein, hogy Daniel látszólag Gabbe-bel jár. Bár ha valamilyen okból Luce kettesben marad a fiúval, akkor az egyáltalán nem ellenséges vele, sokkal inkább érdeklődő, helyenként pedig mintha kifejezetten törődne Luce-szal. De csak amíg nem jön az elutasítás, a hideg zuhany.

Azért nem kell a leányzót olyan nagyon félteni, mert az önbizalmát Cam bőven helyre rakja. Senki előtt nem lehet titok, hogy Cam akar valamit Luce-tól, annyira nyilvánvaló a dolog, és Daniellel ellentétben Cam nem játszadozik, hanem minden cselekedetéből és megnyilatkozásából süt, hogy mit akar (Luce-t). Cam jóképű, figyelmes, már-már kiskutya módjára liheg Luce körül, és amikor együtt vannak, akkor a lány élvezi is a társaságát, de amint kikerül Cam a látóteréből, Luce gondolatai máris Daniel körül forognak.

Aztán egyszer csak minden megváltozik. Luce és Penny éppen a könyvtárban végez "kutatómunkát" (khm, Daniel családja után nyomoznak), amikor tűz üt ki. Penny a könyvtárban ügyelő Miss Sophiával van, Luce pedig egyedül ül az asztalnál, amikor füstöt érez. Elindul Penny és Miss Sophia után, de nem jut messzire, akkora a szmog. Todd lép oda mellé, aki szintén a teremben tartózkodik, és elindulnak visszafelé, a hátsó kijárathoz. Ekkor megjelennek azok a sötét árnyak, akik Luce-t hosszú-hosszú idő óta kísértik, és amikor már a diákok biztonságban hinnék magukat a tűztől, lecsapnak rájuk. Todd kitöri a nyakát, Luce viszont csodával határos módon megmenekül. Azért ha két fiú hal meg a társaságunkban, és mindkettő esethez köze van a tűznek, az több, mint gyanús. Luce pedig retteg, hogy a szülei, az iskolatársai, és a rendőrség is így fogja gondolni. 

A cím elég árulkodó, szóval remélem nem lövöm le a poént, de Daniel (és mások) bukott angyal (-ok). Megtudjuk, mi a fiú viselkedésének az oka, és rokonszenvezünk is vele, sőt észre sem vesszük, és máris ő a kedvenc karakterünk. Camnek igazából esélye sincsen sem Luce-nál, sem az olvasónál, annyira egyértelműen Daniel a sztár. Így van ez Arriane-nal és Gabbe-bel is, mármint nem a sztársággal, hanem süt róluk, hogy a jó oldalon állnak. Meglepetést maximum Molly okozhatott volna, vagy Daniel barátja, Roland, már ha ő cselekszik valamit. Ami elmarad, szóval semmi meglepi.

Ez az ingerszegénység egyébként az egész könyvre is igaz. Az írónőnek jó a stílusa, de maga a történet olyan laposka, mintha csak összeírta volna a most nagyon futó angyalos sztori alapkellékeit, és már kész is a könyv. Átlagosak a karakterei, és a mitológia támogatás, a biblikus körítés úgy ahogy van, hiányzik. A történet még három könyvön keresztül folytatódik, plusz van egy novella is a záró sztori előtt, de hogy odáig eljutnék az olvasásban, azt erősen kétlem. Ha a borító a legjobb része egy regénynek, az attól tartok, hogy kevés. És én még azt hittem, hogy A beavatott a csalódás...

Szinte már mi sem természetesebb, mint hogy a Fallent is kiszemelte magának Hollywood. Egészen pontosan a Walt Disney Studios feni Lauren Kate angyalaira a fogát, ami azt hiszem, elég jól gallyra vágná az egyébként is laposkás történetet. Az angol borító azt hirdeti, hogy a Fallen "Sexy and fascinating and scary" (P.C. Cast szerint), és nem állítanám, hogy a Disney-nek ezek lennének az erős pontjai. Bár az is igaz, hogy akkor nem fordulna elő olyasmi, hogy huszonöt évesek játsszák el a tizenhét éves főszereplőket.

A könyv az idei alternatív listámon szerepelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr594588027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása