Hófehér és a vadász - Snow White And Hunstman [2012]
2012. június 14. írta: redbandita

Hófehér és a vadász - Snow White And Hunstman [2012]

Ahogy arról már sokszor írtunk nektek 2012-ben két feldolgozás kerül a mozikba a klasszikus Hófehérke történetből. Az egyik a Tükröm, tükröm (amiről hamarosan írok) a másik pedig a Hófehér és a vadász. Mindkettő tetszett nekem, pedig azt hittem, hogy legalább az egyik csalódást okoz majd. Szerencsére nem így lett, bár Kristen Stewart továbbra sem a szívem csücske, ő tulajdonképpen csak hozta a szokásos (mimika és gesztikuláció nélküli) formáját. Ebben a verzióban Charlize Theron alakítja a gonosz mostohát (vagy a boszit), aki egyszerűen lélegzetelállító a szerepben. Én azt mondom, ha egy izgis, látványos de nem túl elgondolkodtató filmet akartok megnézni, akkor irány a mozi! Megéri!

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

hofeher pl m.jpg

UIP Duna Film

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az én szívemhez valahogy közelebb került a másik Hófehérke történet, a Tükröm, tükröm (kritika hamarosan), de ez nem a Hófehér és a vadász hibája. Ennek két oka van, az egyik, hogy azt előbb láttam, és bármennyire is próbáltam nem összehasonlítani a kettőt, ez valahogy nem ment. A másik az általam már oly sokszor bántalmazott Kristen Stewart, akit továbbra is borzalmas színésznőnek tartok. Már bocs, Kristen! De most komolyan, mindig reménykedek benne, hogy most jobb lesz, hogy végre látok az arcán egy mosolyt, egy szemöldökráncolást, egy bármit, de nem... Semmi. Kristen az egyetlen színésznő, aki ugyanolyan arcot vág, ha az életéért könyörög, ha egy trollal veszi fel a harcot, ha szerelmes, ha kiderül, hogy csodákra képes vagy épp ha harcba indul. Kezdem azt hinni, hogy direkt csinálja, mert az az egy biztos, hogy egyedi a dolog, talán ez a védjegye!?

Na most, hogy elvesztettem a Twilight és a Kristen Stewart rajongókat, ideje abbahagynom a lányzó szapulását és ki kell emelnem Charlize Theront, aki egyszerűen brilliáns a gonosz boszorka vagy mostoha szerepében. Szó szerint és átvitt értelemben is lubickol a gonoszságban, már attól megfagy az ember ereiben a vér, ahogy bevonul a "színre", és akkor már szinte meg sem lepődünk, amikor kiderül, hogy honnan meríti az örök fiatalságot és szépséget. Chris Hemsworth alakítja a vadászt, és ő tulajdonképpen azt hozza, amit eddig is megszoktunk tőle, nagy erős férfi, de a szíve jó.

2410_D011_00144R.JPG

UIP Duna Film

A történet nem sok mindenben hasonlít a Grimm vagy Disney-féle Hófehérkére, maximum annyiban, hogy van egy lány, aki új mostohát kap. Édesapja halála után pedig igencsak sanyarú sorsra jut. A királynő kiakarja végeztetni, hogy ő legyen a legszebb a világon.

Hófehér szülei nagy szeretetben és békességben élnek, addig míg a nő meg nem betegszik. A királynő meghal és a király (Noah Huntley) ezután sokáig nem érdeklődik egy nő után sem, míg nem egy "véletlen" folytán megismeri a gyönyörű Ravennát (Charlize Theron), akit egy nap után feleségül is vesz. A nászéjszakán az új királynő megmérgezi férjét és átveszi az uralmat a serege segítségével. A nemesek egy része elmenekül, de sokan meghalnak. Hófehér egy toronyba kerül (kb. mint Rapunzel) és mindenki hallottnak hiszi.

Évekkel később látjuk viszont Hófehért (Kristen Stewart), aki kislány kora óta még mindig bebörtönözve él. A királynő eközben teljesen tönkreteszi az uradalmat, az egész város és a környék is csupa sötétség és gonoszság. Senki sincs biztonságban, főleg nem a szép fiatal lányok. A királynőnek egyébként megszállottsága a szépség és az örök fiatalság, majdnem mindennap megkérdezi a varázs tükörtől, hogy ki a legszebb a vidéken? Amikor a tükör azt javasolja, hogy ölje meg Hófehért (konkrétan egye meg a szívét), mert ha nem teszi, akkor a lány túlszárnyalja őt, gondolkodás nélkül megpróbál eleget tenni a dolognak. Ám Hófehér megneszeli a vesztét és megszökik a sötét erdőbe, ahova a Királynő, Eriket a vadászt (Chris Hemsworth) küldi utána. Erik elég magának való ember, az is kifog derülni, hogy erre minden oka megvan.

2410_D039_00066RV2.JPG

UIP Duna Film

Szóval Erik elindul Hófehér felkutatására (egyébként erős motiváltsága van rá) és gyorsan meg is találja, de amikor kiderül, hogy a királynő átverte őt, akkor inkább megmenti a lányt. Együtt szöknek tovább a Sötét Erdőben és rengeteg kalandban lesz részük. Találkoznak gyerekekkel és asszonyokkal, de a sereg rájuk talál és megint menekülniük kell. Útközben egyébként Erik megtanít néhány trükköt Hófehérnek, és a lány egész ügyesen bizonyul pl könnyedén elbánik egy trollal is (ne is kérdezzétek, itt már kb viccé válik az addig még egészen jó történet).

Ezután megint csapdába kerülnek és igen végre megkerülnek a törpék is, akik eléggé mások, mint a Grimm vagy Disney-féle hét törpe. Eleve más nevük van, plusz van köztük apa-fiú kapcsolatban levő is, és van egy vak is. A törpöket egyébként sikeres színészek játsszák, mint Ian McShane, Ray Winstone, Bob Hoskins vagy Nick Frost.

Nem esett szó még egy bizonyos William hercegről (Sam Claffin), aki még gyerekkorából ismeri Hófehért, de a Ravenna körüli balhé (hatalomátvétel?) miatt el kellett hagynia a királyságot. Ám amikor tudomást szerez Hófehér életben levéséről, akkor ő is a keresésére indul. Na jó tényleg nem akarom már bántani Kristen Stewartot, de, hogy lehet az, hogy már megint két ilyen pasi versenyez a kegyeiért, ő meg fapofával tűri... Na mindegy is. Lényeg a lényeg, hogy sok hercehurca, sok harc és vesződés árán, de végül happy end lesz, ahogyan azt egy igazi mesétől elvárjuk.

2410_D067_00123.jpg

UIP Duna Film

Összességében egy élvezhető mozi a Hófehér és a vadász, de még mindig úgy vélem, hogy még jobb lehetett volna egy másik Hófehérke kiválasztásával. Mégis merem ajánlani nektek a filmet, ha egy kis kikapcsolódásra vágytok. Chris Hemsworth illetve Charlize Theron rajongóknak kötelező darab!

Korhatár besorolás: 12 éven aluliaknak a megtekintés nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr884580558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása