Fizessen, nagysád! [1937]
2012. január 07. írta: redbandita

Fizessen, nagysád! [1937]

Nemrégiben meghirdettem, hogy új és régi magyar filmekkel szeretnék foglalkozni. Pár napja írtam a legújabb magyar filmről, ahol rendező nem kevesebbet szeretne, mint bekebelezni egész Hollywood-ot. 1937-ben Ráthonyi Ákos rendezőnek nem voltak ilyen nagy tervei, ő "csak" egy mulatságos és szerethető filmet készített.

 

Őszintén szól a sors fintora, hogy a harmadik ilyen régi magyar klasszikus is egy Kabos Gyula film. Mármint olyan szempontból véletlen, hogy én pont ezt választottam, de mivel akkoriban Kabos rengeteg filmben szerepelt, lényegében ez nem olyan meglepő dolog...

A film témája egy kicsit hasonlít a 120-as tempóéhoz, mivel itt is egy fiatal lány körül zajlanak az események, aki egy kis hazugsággal nagy bajt okoz, aztán még nagyobbat, majd minden összekuszálódik.Egyébként abban is hasonlít, hogy a női főszereplő itt is Muráti Lili, csak most Fábry Zsuzsinak hívják.

Fábry (Kabos Gyula) fiatal korában szegény volt és pékinasként dolgozott, ma már azonban az elit tagja, hiszen malomtulajdonos. Egyedül neveli a lányát, Zsuzsi és persze úgy tervezi, hogy egy hozzá méltó úriemberhez adja feleségül, pl. egy másik malomtulajdonos fiához. Fábry több igazgatót is kirúgott már, mert úgy érezte szemet vetettek a lányára. Most éppen egy Szilágyi nevű úriembert (Jávor Pál) vesz fel, akivel megígérteti, hogy nem megy a lánya közelébe.

Aki látott már ebből az időszakból filmet az valószínűleg sejti, hogy ez nem fog működni. Sőt! Tulajdonképpen Zsuzsi és Szilágyi már első nap egymásba botlanak, mivel a lány sokszor bejár apjához, hogy ellenőrizze. Pl. hogy betartja-e a diétát, nem iszik-e sört titokban stb. Még egy tornatanárt is szerződtet neki (Latabár Kálmán).

Zsuzsi kénytelen azt hazudni, hogy szerelmes Szilágyiba, hogy elkerüljön egy olyan esküvőt, amihez nem fűlik a foga. A baj az, hogy emiatt kirúgják a férfit az állásából, aki persze ezen nagyon felháborodik és követeli, hogy Zsuzsi fizessen neki: "Fizessen, nagysád".

Nem annyira meglepő módon (óriási keszekuszaságok) után nagyon úgy fest, hogy Zsuzsi és Szilágyi tényleg egymásba szerettek. De mit szól ehhez a lány apja, akit időközben (szinte szó szerint) betemet a munka, hiszen ki kellett rúgni a legjobb munkaerőt...

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr873524856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása