Egyiptom hercege - The Prince Of Egypt [1998]
2011. december 21. írta: redbandita

Egyiptom hercege - The Prince Of Egypt [1998]

A Dreamworks a Z a hangya után egy teljesen más témájú és típusú filmmel jött elő. Egy olyan témával, amihez korábban nem igazán mertek hozzányúlni animációs filmek készítői. Ez pedig egy bibliai történet elbeszélése. A főszereplő Mózes, akinek fiatal felnőttként kell szembesülnie, hogy nem az, akinek gondolta magát. Hatalmas feladat nehezedik a vállára egy egész népet kell irányítania, felszabadítania. Talán mondhatjuk, hogy ez volt az első olyan animáció, ami már nem titkoltan szólt inkább a felnőttekhez, mint a gyerekekhez.

1998-at írtunk amikor Spielberg cége a Dreamworks úgy döntött megfilmesíti (vagy meg animálja) Mózes történetét. Egészen a gyerekkorától, addig míg csodát tesz és megmenti a népét. A történet természetesen Egyiptomban játszódik, ahol egy jóslat miatt minden fiú gyerek kivégzését elrendeli a fáraó. Mózes anyukája azonban nem képes erre, ezért azt eszeli ki, hogy egy mózeskosárban "leúsztatja" a kisbabát. Csakhogy a baba éppenséggel a palotánál köt ki és a fáraó felesége találja meg. A kisfiút sajátjukként nevelik fel és első gyerekük, Ramszesze mellett teljes jogú családtagnak tekintik.

A fiú tulajdonképpen boldogan éldegél a testvérének hitt Ramszesszel, gondtalan gyerekkoruk van, míg az őket körül vevő világban az emberek küszködnek. Kik-ki a saját problémájával van elfoglalva, vannak lakosok, akiknek nincs mit enniük, sokan rabszolgasorban élnek. Fizettség nélkül szolgálják a fáraót, aki ezt cserébe semmivel (mégcsak szép szavakkal sem) honorálja. Ramszesz és Mózes ezzel nem igazán törődnek, sőt talán természetesnek is veszik ezt, nekik mindig a kicsapongáson jár az eszük: versenyek, bajkeverés.

Egy napon azonban minden megváltozik, Mózes összetalálkozik vér szerinti testvéreivel és a húga felfedi előtte az igazságot, hogy Mózes az ő családjukból származik, zsidó és tulajdonképpen a fáraóék csak megtalálták. Mózes persze semmit nem hisz el ebből, sértetten távozik. De mégiscsak szöget ütnek a fejében a szavak, nyomozásba kezd és szembesül az igazsággal.

Innentől kezdve tanúi lehetünk annak, hogyan válik Mózesből egy egész nép vezére és felszabadítója. Mózes ugyanis szembeszáll egykoron szeretett bátyjával, Ramszesszel és kiemeli a zsidókat a rabszolgasorból. Közben megismerkedik a szerelemmel is, és Istenhez is közel kerül.

A film betétdala Oscar díjat is nyert az 1999-es Oscar díjátadón a When You Belive című dalt itt éppen Whitney Houston és Mariah Carey énekli:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr223478565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása