A Bourne-csapda - The Bourne Supremacy [2004]
2011. december 17. írta: enbee

A Bourne-csapda - The Bourne Supremacy [2004]

Két év telt el azóta, hogy Abbot (Brian Cox) az egyik Treadstone-os ügynökkel megölette Conklint (Chris Cooper), és hogy a projektet lezárták. Most viszont Berlinben történik egy csúnyaság, ami miatt újra felkerül Jason Bourne a CIA radarjára, ám ezúttal nem Abbott az első számú üldöző, hanem az egyik ambiciózus igazgatónő, Pamela Landy (Joan Allen).

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

bourne_csapda.jpg

Pár évvel korábban egy CIA-s műveletben eltűnt 20 millió dollár. Mikor a nyomozás már elakadt volna, előkerült egy (orosz politikus) szemtanú, akit sajnos a felesége lelőtt, tehát az ügy ment a süllyesztőbe. Most azonban előlépett egy újabb tanú, aki Landy egyik ügynökével cserélt volna információt Berlinben, amikor valaki (Karl Urban) rájuk tört és megölte mindkettőjüket. Az áramot kiiktató bombán találtak egy használható ujjlenyomatot. Jason Bourne-ét.

Ez idő alatt Jason (Matt Damon) persze a világ másik végén, egészen pontosan Indiában élvezi a nyugalmat Marie-val (Franka Potente) az oldalán. Egészen addig, amíg Berlinből át nem ér hozzájuk a bérgyilkos (akire szívesen voksolnék egy "Minden idők legszexisebb szűkszavú bérgyilkosa" szavazáson), és üldözőbe nem veszi őket. Az autós üldözés azzal végződik, hogy Jason és Marie a folyóba zuhannak. A lány kapott egy lövést is, így ő sajnos meghal, de Bourne túléli az egészet, bár ezt a bérgyilkosunk nem veszi észre.

Lényeg, hogy Jason gyógyszere elgurul, és a saját útlevelével visszautazik Európába. Az olasz hatóságok egyből lekapcsolják, amikor Nápolyban kiköt a hajója, de az ügynök két csapással kint is van az épületből, és már fegyvere is van. Ezen kívül klónozta az őt kihallgatni szándékozó kolléga telefonját is, így már tudja, hogy kit és hol kell keresnie. Pamela Landy-t Berlinben.

Egy kis nyomozás után Bourne megtalálja a CIA-sok szállodáját és sebtében felállított főhadiszállását is, és miközben őket figyeli, felhívja Landy-t. A nő elmondja, hogy a berlini gyilkosságok miatt keresik, és bár Jason tudja, hogy a konkrét gyilkosságot biztosan nem ő követte el, de az emlékei közül be-bevillanó jelenetekből kiderül, hogy volt ő már a városban küldetésen. Hogy kiderítse, mi történhetett akkor, és persze az sem lenne rossz, ha a mostani helyzetet tisztázhatná, beleegyezik, hogy találkozik az egyik ügynökkel. Méghozzá Nicky-vel (Julia Stiles), aki nem egyszerű CIA-s volt Párizsban, hanem a Treadstone-nál volt az ügynökök kezelője.

bourne_csapda_screen.png

A találkozó helyszínét Landy-ék elvileg biztosítják a német rendőrök segítségével, de a mi ügyes kis Bourne-unknak csak sikerül kijátszani őket, és magával cipelnie Nicky-t. Elmondja neki, hogy a berlini ügynökgyilkosság idején ő Indiában volt, és hogy valaki utána ment és megölte Marie-t, illetve megpróbálja kifaggatni a legelső küldetéséről, ami ott volt Berlinben. A lány erről nem tud semmit, de szegény komolyan azt hiszi, hogy Jason le fogja lőni. Persze nem teszi meg, hanem simán csak lelép, de Nicky eléggé kiborul.

Jason tovább nyomozgat a régi ügyben, és a bevillanásai alapján eljut ahhoz a szállodához, ahol az első küldetését elvégezte. Bejut abba a szobába, ahol végre hajtotta a feladatot: megolt egy orosz politikust, és a feleségét. Igen, azt a bizonyos pasast, aki a 20 milliós ügyben tanú lett volna. Szépen lassan összeáll a kép, és már tudjuk, ki és miért akarta (ismét) eltetetni Jason Bourne-t láb alól.

Ami miatt A Bourne-rejtély nagyon tetszett, pontosan az hiányzik a csapdából. Az első rész tele volt akcióval, de egyik sem volt elszállt, vagy nagyon túlzó. A Bourne-csapda ezzel szemben... hát ontja magából a kliséket. Most ne csak az alapsztorit nézzük, hogy korrupt orosz titkosszolgálat a CIA ellen, mert mindkét oldalon volt azért egy kis ellensúly is, hanem Jason Bourne nagy meneküléseit, mint például a berlini hotelból való szabadulását, vagy a moszkvai autókázását. Jó, meg látványos, és minden, de azért A Bourne-rejtély jobb volt.

A könyv egyébként nagyon-nagyon más, szóval ha van időtök és kedvetek, szerintem megérné elolvasni. Én is felteszem a listámra (aminek szerintem soha nem érek a végére).

Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr253471202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása