Alkonyat - Hajnalhasadás 1. rész [2011] Edward mattot ad Bellának
2011. november 25. írta: redbandita

Alkonyat - Hajnalhasadás 1. rész [2011] Edward mattot ad Bellának

Tényleg nem értem az egészet... Először is, hogy lehet egy olyan baromi jó, letehetetlen könyvből, mint a Twilight széria újra és újra rossz filmeket készíteni? Miért kellett a főszerepeket két gesztikulálni nem tudó, mimikától mentes színésznek(?) adni? Legkevésbé pedig azt nem értem, hogy lehetek olyan naiv vagy hülye(?), hogy mindig elmegyek megnézni???

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

Több dolgot is tisztázni kell mielőtt belekezdek ebbe a cikkbe. Nem vagyok Twilight gyűlölő, sőt. Kifejezetten szeretem Stephenie Meyer regényeit, de a filmeket valahogy nem tudják megcsinálni jóra. Nem igazán értem, hogy miért, hogyha az alaptörténet jó!? Vagyis van egy tippem, méghozzá az, hogy nem Pattinsonnak és Stewart-nak kellett volna adni Edward és Bella szerepét. Tény és való, hogy valamennyit fejlődtek az elmúlt években és Pattinsonról tulajdonképpen már egészen hihető, hogy színész. De Kristen Stewart évekkel a legelső Alkonyat film sikere után sem mondható színésznőnek. A közel két óra alatt kb. 3-szor volt valamilyen érzelem felfedezhető az arcán. Pedig Bellával zajlanak az események: esküvő, költözés, nászút, terhesség, halál...

De ne szaladjunk ennyire előre, bár nyilván azok számára semmilyen nagy dolgot nem árultam el, akik olvasták a regényt. Azokat továbbra sem értem, akik csak a filmváltozatot kedvelik, mert (sokadszorra is ki kell írnom magamból), hogy közelébe sem ér a regénynek.

A Napfogyatkozás film változatából hiányoltam azt a NEM mellékes szálat, hogy Jacob (Taylor Lautner) Bellával való ismételt szakítása után elhagyja Folks-ot és farkasként kezd élni. Nos ez a rész azzal kezdődik, hogy Jacob sárba tiporja (szó szerint) Belláék esküvői meghívóját ledobja a pólóját és futásnak ered. Hozzá kell tenni, hogy kb. ez a film csúcspontja is...

@Pro Video Film & Distribution

Komolyra fordítva a szót Bella és Edward az esküvőre készülődnek, de mindkettőjükben vannak aggodalmak. Edward nem tudja, hogy jó ötlete-e elvenni Bella életét, elszakítani a családjától, szörnyeteggé(?) változtatni... Bellának pedig rémálmai vannak a Volturiról. A későbbiekben beigazolódik, hogy nem alaptalan e félelme...

Mindenesetre Alice Cullen (Asley Greene) óriási energiákat, sok pénzt, időt fordít az esküvő megszervezésére. Azt akarja, hogy minden tökéletes legyen, emiatt mindenről ő gondoskodik: ruháról, cipőről, díszletről, tortáról, lagziról. 

@Pro Video Film & Distribution

Megtartják a szertartást, majd megkezdődik a lagzi. Emberek és vámpírok tömkelege van jelen az esemény, és persze néhány farkas is. Csak Jacob hiányzik a mi Bellánknak. Ám mit ad isten, ő maga is megjelenik, Bella szokásához híven, amint kettesben marad a fiúval, húzni kezdi az agyát, pedig van annak a fiúnak már így is elég baja. Most éppen a nászéjszaka várható bekövetkezésével borzolja a kedélyeket. Jacob ettől idegbajt kap, de Sam (Chaske Spencer) és a falka még időben elrángatják.

A nászút egy csodálatos lakatlan szigeten zajlik, Esme szigetén. Igen, neki még az is van, méghozzá a férjétől kapta ajándékba! Hölgyeim, azt hiszem már tudjuk, mit kérjünk a Télapótól! Edward és Bella végre valahára megteszik, amit megkövetel a haza, de másnap reggel Bella teste tele van kék-zöld foltokkal. Így jár, aki egy vámpírhoz megy felségül... Edward elhatározza, hogy a további napokban nem nyúl a lányhoz, pedig Bella mindennel megpróbálkozik. Edward (le a kalappal előtte) nagyon sok ideig tartja magát, pedig Bella tényleg övön aluli ütéseket visz be neki. Szex helyett inkább sakkoznak, vagy kirándulnak, vagy sakkoznak, esetleg sziklákról ugranak le, vagy sakkoznak...

@Pro Video Film & Distribution

Végül azonban Edward újra beadja a derekát, majd újra és újra. A baj csak az, hogy Edward 100 év alatt sem tanulta meg, hogy milyen fontos a védekezés és teherbe ejti újdonsült aráját. Ezzel a terhességgel egy probléma van csupán, hogy Bella még mindig ember...

@Pro Video Film & Distribution

A kisded nagyon nagyon gyorsan növekszik emiatt visszatérnek Folksba, hogy majd Carlisle (Peter Facinelli) segítsen nekik. Ám ilyet még a vámpírdoki se látott, sőt semmilyen feljegyzés sincs ilyesmiről, pedig Cullenék mindenhol kérdezősködnek és kutatnak. Edward még a neten is rákeres. No comment.

Bella elhatározza, hogy bármi történjék, ő bizony megtartja a babát (vagy mit). Ebben Rosalie (Nikki Reed) segítségét kéri, aki persze rögtön igent mondd. Jacob és Edward mindketten sokkot kapnak a hírtől és az eseményektől. Nagyon félnek, hogy elveszítik szívük hölgyét. Bella ugyanis egyre rosszabbul van, nem tud enni, és a kis jövevény szép lassan minden csontját eltöri.

A farkasfalka eközben a kis "szörnyeteg" elpusztítását tervezi, ám ebben Jacob nem akar részt venni, így kiválik a falkából (a film legszánalmasabb vagy legviccesebb jelenete). Seth (Booboo Stewart) és Leah (Julia Jones) is követi, így ők hárman és a Cullenek együtt próbálják megóvni Bellát és a gyereket. Bellával mindig csak a baj van, de tényleg...

@Pro Video Film & Distribution

A farkasok és a vámpírok összecsapnak, de a Culleneknek ideje lassan vadászni menni. Carlisle, Esme (Elisabeth Reaser) és Emmett (Kellan Lutz) is kislisszolnak (szó szerint), így az orvos nincs jelen amikor beindul a szülés, ami nagy baj, mert a magzatvíz elfolyása helyett Bella gerince kettétörik. A maradék Cullen és Jacob vezeti le a szülés, már ha nevezhetjük annak. Rosalie szinte szó szerint kivágja a gyereket Bella hasából, kislány lesz, Renesmee... Amikor már csak Jacob és Edward vannak jelen történik valami. Azt hiszem stílusos lenne a könyvből idéznem:

Egy szív megszűnik dobogni, mert mindennél jobban szeretett...

Vége az első résznek. Folyt. köv 2012. november 15-én.

Azt azért be kell vallani, hogy az Alkonyat-filmek közül ez volt az eddigi legjobb, de valószínűleg ezen még lehetne javítani. Vannak benne vicces és izgalmas, na meg persze romantikus jelenetek is bőven. A képi világ még mindig lenyűgöző (azzal a többi filmben sem volt baj), a zene is legalább olyan jó, mint az előző Twilight-filmekben. Mostmár csak szegény Stewart-nak kellene egy kis életet, színészi képességet belevinni és akkor már akár jól is elsülhet az utolsó rész. én bizakodok!

Felhívnám a figyelmét azoknak, akik még csak ezután mennek el a moziba, hogy a szereplőlista után még van egy nagyon fontos jelenet, úgyhogy maradjatok a fotelben.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr823404590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása